Standard rasa | |
Nume | Vulpe |
Greutate | 5-7 kg |
Marime | 63 cm |
Culoare | Rosu ruginiu, rosu aprins |
Capacitate la nastere | 4-5 pui |
Speranta de viata | 5-14 ani |
Vulpea este un mamifer de marime medie, insa este cel mai mare din genul sau, Vulpes. Este caracterizata de o coada mare si stufoasa, cu insemne albe. Chiar daca este cunoscuta drept vulpea rosie, aceasta poate avea mai multe culori.
Cele mai intalnite culori sunt de la rosu ruginiu pana la rosu aprins. Partea din spate a urechilor este inchisa si partea inferioara a picioarelor numita „sosete” este mai inchisa la culoare. Datorita calitatilor sale vanatoresti si a ochilor ovali se considera, in mod gresit, ca este jumatate caine, jumatate pisica.
Dimensiunea unei vulpi este de 63 de centimetri masurata de la cap la coada si are o greutate de 5-7 kilograme.
Vulpea traieste aproximativ 5 ani in salbaticie si 12-14 ani in captivitate, iar perioada de gestatie dureza 51-53 de zile, dand nastere la 4-5 pui.
Din moment ce vulpea se adapteaza foarte bine la mediul de viata, mediul sau de viata este foarte larg, de la tundra siberiana pana la orasele aglomerate. Mediul sau natural de viata este reprezentat de campiile amestecate cu paduri. De asemenea, vulpea poate fi gasita si in desert si muntii inalti. Vulpea urbana prospera si pare ca este capabila sa se descurce intr-un mediu in care este atat de aproape de oameni.
La fel ca in cazul mediului de viata, vulpea isi poate adapta si hrana. Mamifere mici, gandaci, rame, cadavre de pasare si chiar carne stricata. Un aspect in hrana vulpii este apetitul ei pentru fructe. Consuma mure cand acestea se coc si din cauza fructelor consumate, excrementele ei este de culoare violet.
Ca orice pradator de succes, vulpea nu va permite sa piarda nimic, de aceea daca exista prea multa mancare, vulpea o va depozita intr-un loc cunoscut numai de ea si pentru ca are o memorie foarte buna, se va intoarce s-o manance. Cunoscand aceste aspecte, cand o vulpe si un pui se vor intalni, aceasta il va omori doar pentru propriul amuzament. Nu este adevarat ca o vulpe va ucide toti puii disponibili si nici ca va pastra mai mult decat are nevoie pentru hrana de a doua zi.
Vulpea este cunoscuta ca fiind o iubitoare, la fel ca pisicile, de rozatoare. Atunci, de ce consuma vulpea atata energie pentru a prinde soricelul cu laba sa daca este mult mai simplu sa alerge dupa el? Pentru ca in cazul in care acesta sare, sa-l poata prinde de sus.
Vulpea este un animal sociabil si teritorial. In functie de marimea teritoriului si disponibilitatea hranei, poate forma o familie de 7 vulpi. O ierarhie stricta va fi prezenta si doar animalele dominante se vor imperechea. Familia va fi formata de un mascul dominant si cateva femele care vor avea grija de pui. Puii nascuti intr-un an vor parasi familia pentru a forma alta si a se imperechea. Masculii sunt mai predispusi la acest lucru decat femelele.
Vulpile sunt in general active pe inserate si noaptea, iar in unele zone sunt la fel de active ziua ca noaptea. Activitatea pe timpul zilei creste odata cu sosirea perioadei de imperechere. Daca un pui este bolnav, vulpea il va duce departe de adapost si il va abandona. Acest comportament asigura bunastarea puilor ramasi.
Vulpile sunt vanate pentr blana lor frumoasa. Printre pradatori se numara lupii, rasii, pumele si coiotii. Pentru a evita pradatorii care urmeaza mirosul lor, acestea merg pe langa apa si busteni. Vulpile au un latrat foarte ascutit, pentru a preveni si celelalte vulpi. In Europa, cad victime vanatului, fiind un sport ce implica oamenii, caii si cainii care le recupereaza. Vanatul vulpilor in acest fel este ilegal, insa este permis daca nu sunt implicati in acest sport cainii. Explicatia este simpla. Vulpile sunt purtatoare de rabie, iar cainii pot contacta boala carandu-le in gura, transmitand-o mai departe la om.
Exista o multime de povesti si proverbe despre vulpi si toate se refera la doua trasaturi: intelepciune si viclenie.
Vulpile sunt animale salbatice, insa vulpea argintie a fost domesticita in Rusia. Experimentele sustin ca aceasta are comportament de caine: devine prietenoasa cu oamenii, isi lasa urechile in jos si da din coada atunci cand e fericita!
Urmariti acest filmulet pentru a va convinge!