1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

BIRMANEZA



Birmaneza
  • Energie
    stea1 stea2 stea3
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
Nume Pisica birmaneza
Tara de origine Myanmar
Greutate 3-6 kg
Blana Lungime medie-lunga
Capacitate la nastere 2-6 pui
Speranta de viata 10-12 ani

Pisica birmaneza este un animal curios, care iubeste gențile, cutiile si jucariile! Isi iubeste stapanii si prefera sa fie mereu in prezența lor. Ii place sa se uite la pasari si veverițe. Pisica birmaneza este fascinata de urmarirea insectelor. 

Origine si istoric

Se crede ca pisica birmaneza isi are originea in Myanmar (Burma), fiind considerata sacra pentru ca acompania preoții in templu. Este o legenda despre felul in care a dobandit pisica birmaneza culoarea pe care o are astazi. Gardienii templului Lao-Tsun erau pisici cu blana lunga si ochi galbeni. Zeița venerata a templului avea ochii albastri, iar preotul principal avea o pisica pe nume Sinh.

Intr-o zi, templul a fost atacat, iar preotul a fost ucis. In momentul morții, pisica s-a asezat pe pieptul stapanului, cu fața spre zeița. Atunci, pisica cu blana alba a capatat nuanțe aurii, iar ochii s-au facut albastri, ca ai zeiței. Labuțele sale, care atingeau preotul, au ramas albe, ca semn al puritații. Toate pisicile din acel templu au capatat aceleasi trasaturi. Sapte zile mai tarziu, pisica preotului a murit, luand cu ea sufletul stapanului sau. 

birmaneza-sacra

 

Descriere fizica

Pisica birmaneza are o blana de lungime medie-lunga, cu pete de culori si labuțele de culoare alba. Corpul este lung si compact, nu zvelt. Capul are un craniu puternic, lung si rotunjit. Urechile sunt de lungime medie, aproape la fel de largi la baza pe cat sunt de inalte.

Ochii sunt aproape rotunzi, avand o expresie draguța, albastri sau violet. Talia pisicii birmaneze este medie ca lungime, iar coada este lunga cu o textura matasoasa. Pisica birmaneza se naste complet alba, petele colorate dezvoltandu-se ulterior

Comportament si personalitate

Pisica birmaneza este o rasa orientata catre oameni. E mereu incantata sa te vada si fii sigur ca niciodata nu sta prea departe de tine. Daca muncesti sau te relaxezi intr-o camera, iar pisica birmaneza a stat intr-o alta camera, curand va veni la tine si iți va indica prin gesturi si unduirea taliei ca este fericita sa te vada. De asemenea, puii sunt incantați sa stea in prezența  parintilor a caror demnitate o mostenesc.

Pisica birmaneza are o voce delicata, uneori descrisa ca un clopot. Va intreține discuția cu tine si are un tors minunat. Atunci cand o iei in brațe sau o mangai pe cap, va incepe imediat sa toarca. Multor pisici birmaneze le place sa stea langa  tine si vor toarce cu orele.

O pisica birmaneza iți va cere atenția, iar daca ii acorzi timp si ii transmiți ca este cea mai frumoasa pisica din intreaga lume, atunci te va lasa sa iți continui activitatea. Se spune ca o pisica birmaneza este inteligenta, intuitiva, iscoditoare, fermecatoare, curioasa, jucausa si cu multa demnitate. Ramane jucausa pana la o varsta inaintata.

Orice noutate trebuie sa fie explorate de catre pisica birmaneza si ii place sa se joace ore in sir cu aceeasi jucarie ca dopurile din pluta, pungi din hartie si carton. Este in extaz cand ii oferi soricei sau mingii de beteala.

Pisica birmaneza adora sa te ajute la treburile casnice si nu e un lucru neobisnuit sa o gasesti in cosul cu rufe de calcat, sau in cel cu hartii atunci cand lucrezi de zor. O pisica birmaneza iubeste viața si toata viața ei se va roti in jurul familiei in care traieste. Daca pleci la munca, va veni sa te intampine cand va auzi cheile rotindu-se in incuietoare. Daca esti acasa mai tot timpul, atunci pisica birmaneza te va urmari peste tot doar de dragul de a sta langa tine.

Pisica birmaneza este un animal de companie foarte bun pentru copii. Este toleranta, jucausa si va intra rapid in jocurile lor. Daca ii permiți, va dormi in pat cu copilul tau si va fi mereu incantata sa-ți vada micuții prin casa. In mod evident, pisica birmaneza si copilasii au nevoie de supraveghere pentru a nu se rani in timp ce invața ce este prietenia. 

pisica-birmaneza-fata-animal-de-companie

 

Ingrijire si hrana

Pisica birmaneza este clasificata ca avand blana de lungime semi-lunga, matasoasa, fara un strat inferior. Blana creste pana la o lungime rezonabila si ai avantajul ca nu necesita periere zilnica, ci saptamanala. Pisicii brmaneze ii place sa stea intinsa in poala ta in timp ce o periezi, sa fie in mijlocul acțiunii si chiar sa te ajute in timp ce faci acest lucru.

Poți spala pisica birmaneza pentru a o ajuta sa scape de parul mort. Stii ca pisicilor nu le place apa si poți rezolva foarte bine acest lucru pulverizand un spray delicat. Produsele pentru ingrijirea pisicii le gasesti la magazinul special. E o idee buna sa tai ghearele pisicii o data pe luna, mai ales pentru a evita deteriorarea mobilei sau canapelei, in special ranirea cuiva.

Crescatorul de la care ai cumparat puiul de pisica birmaneza ar trebui sa-ți dea un program cu dieta potrivita pentru pisicuța. Aminteste-ți ca aceasta creste si ca nevoile ei se schimba o data cu inaintarea in varsta.

Exista multe produse destinate hranirii pisicilor pe care le poți cumpara de la supermarket sau pet-shop, insa dieta personalizata o poate prescrie doar medicul veterinar. Citeste eticheta atunci cand cumperi un produs destinat hranirii pisicii birmaneze, deoarece poate conține conservanți ce pot dauna. Pisica birmaneza are nevoie de apa proaspata tot timpul.

Pisica birmaneza poate suferi de probleme ale danturii si merita sa o incurajezi sa manance aripioare proaspete de pui. E bine sa-i verifici dantura din cand in cand pentru a te asigura ca este sanatoasa.

pisica-birmaneza-spate-apa-proaspata

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Pisica birmaneza este in general sanatoasa, insa se stie ca este foarte sensibila la anestezie, iar situația se agraveaza daca are grupa A sau B de sange.

De asemenea se stie ca pisica birmaneza este extrem de sensibila in eliminarea ghemotoacelor de par. O discuție cu medicul veterinar te va ajuta sa stabilesti ce mancare sau suplimente alimentare o vor ajuta sa nu intampine aceasta problema. Simptomele pe care le are pisica birmaneza in eliminarea ghemotoacelor de par sunt pierderea apetitului si letargia.

Conditii de viata

Cel mai sigur mediu pentru pisica birmaneza este in casa. Daca o lasi afara se poate rataci, poate fi furata, atacata de catre caini sau se va lupta cu alte pisici si chiar va vana pasari sau alte animale mai mici. Daca pisica ta birmaneza s-a ratacit, un microcip te-ar ajuta s-o gasesti.  

 

pisicuta-birmaneza-casa

Pisica birmaneza de vanzare

Astazi, 7 ianuarie 2013, o pisica birmaneza are pretul cuprins intre 100 si 500 de lei. Este recomandat sa pui cat mai multe intrebari crescatorului si sa fii curios in privinta parintilor acesteia. 
 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
  • pisici/A-elemente-produse-casa-de-joaca.gif
  • pisici/A-elemente-produse-perie.gif
  • pisici/A-elemente-produse-ghem.gif
  • pisici/A-elemente-produse-mancare.gif
  • pisici/A-elemente-produse-culcus.gif
  • pisici/A-elemente-produse-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra