1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BANTENGUL



Bantengul
Standard rasa
Nume Bantengul
Greutate 600-800 kg
Marime 190-225 cm
Inaltime 160 cm pana la umeri
Capacitate la nastere Un pui
Speranta de viata 20-26 ani

Descriere fizica

Bantengul (Bos javenicus) este un animal mare, are o lungime a corpului de 190-225 centimetri si o inaltime de 160 centimetri pana la umeri. Coada masoara 65-70 centimetri si greutatea corpului este de 600-800 kilograme.

Bantengul (Bos javenicus) are partile inferioare ale picioarelor si spatele de culoare alba, la fel botul si petele din jurul ochilor. Coarnele bantengului (Bos javenicus) sunt scurte si sub forma de semiluna, fiind curbate in interior.

Masculul banteng (Bos javenicus) este mai inchis la culoare si coarnele sale pot ajunge la o lungime de 60-75 centimetri. 

Comportament si personalitate

Bantengul (Bos javenicus) traieste in turme de pana la 40 de indivizi, iar o turma este formata din mai multe femele si un singur mascul. Restul masculilor traiesc singuri sau intr-un grup mai mic. Intr-un mediu neafectat de oameni, bantengul (Bos javenicus) este activ pe timpul zilei, iar in zonele in care au contact cu oamenii devin activi pe timpul noptii. Bantengul (Bos javenicus) este timid si suspicios. Acesta sta mereu in apropierea unei vegetatii dense pentru a se adaposti atunci cand este cazul. 

banteng-bos-javanicus-coarne-scurte

 

Ingrijire si hrana

In timpul sezonului secetos, bantengul (Bos javenicus) se muta catre vaile uscate unde se va hrani cu iarba. In timpul sezonului ploios se hraneste cu bambus si alte plante din padure. 

Conditii de viata

Bantengul (Bos javenicus) poate fi gasit in sud-estul continentului Asia. Se considera ca prima oara a fost domesticit in Java, insa se mai gaseste si in Bali, Burma, Thailanda si Malaezia.

Bantengul prefera regiunile deschise si uscate ce se afla in apropierea unei paduri si se bazeaza mai putin pe prezenta unei ape. In timpul sezonului ploios, turmele de banteng (Bos javenicus) migreaza catre zone mai inalte, stabilindu-se in paduri mai dense si paduri de bambus. 

banteng-femela-si-mascul-paduri-mai-dense

 

Reproducere

In fiecare turma de banteng exista un singur mascul care se va imperechea cu toate femelele ce fac parte din turma. Masculii concureaza intre ei pentru a castiga dominarea turmelor de femele si nu vor putea detine o turma pana nu vor ajunge la maturitate si vor fi complet dezvoltati.

In captivitate, bantengul (Bos javenicus) este capabil sa se reproduca pe tot parcursul anului. In salbaticie, bantengul se reproduce in luna mai si iunie. Perioada de gestatie dureaza 285 de zile si va rezulta un singur pui. Bantengul (Bos javenicus) va fi alaptat timp de 6-9 luni si va atinge maturitatea la varsta de 2-3 ani.

Bantengul (Bos javenicus) are o speranta de viata de 20 de ani, iar in captivitate s-au inregistrat cazuri in care a trait si 26 de ani.  

Pradatori

Oamenii sunt principalii pradatori ai bantengului pe care il folosesc ca sursa de hrana si haine, dar si in comert. Inainte, bantengul (Bos javenicus) avea ca pradator o subspecie de tigru, insa in prezent, aceasta a disparut. 

banteng-imagine-sursa-de-hrana

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra