Standard rasa | |
Nume | Belgian Tervueren |
Cod rasa | Grupa 1, numarul 015 |
Tara de origine | Belgia |
Greutate | 18-31 kilograme |
Inaltime | 53-67 centimetri |
Blana | Lunga, dublu strat |
Culoare | Cafeniu sau rosiatic-mahon cu un strat negru |
Capacitate la nastere | 6-8 pui |
Speranta de viata | 10-14 ani |
Rasa belgian Tervueren a fost numita dupa satul belgian Tervueren, unde fermierii au dezvoltat la finalul anilor 1800 un caine ciobanesc care sa pazeasca turmele. Foarte putine amanunte se cunosc despre aceasta rasa inainte de anul 1891, cand s-a format primul club al cainilor ciobanesti belgieni Tervueren. La acel moment, ciobanestii belgieni care astazi sunt impartiti in mai multe rase, erau pusi la un loc. Astazi, orice caine ciobanesc belgian care nu este negru si are blana lunga este considerat Tervueren.
In primii ani de dezvoltare, cainele belgian Tervueren era folosit pentru paza si protectie. Aceasta rasa aproape ca a disparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa un grup mic de iubitori ai acestei rase a reusit sa o salveze.Potrivit standardului AKC (American Kennel Club) cainele belgian Tervueren este „puternic, agil, musculos, alert si plin de viata”. Este un caine bine proportionat cu muschi bine definiti. Are un cap lung cu urechi triunghiulare ridicate in vaful capului. Ochii sunt adanci, migdalati, cu o expresie in permanenta curioasa. Blana ciobanescului belgian Tervueren este lunga, cu un substrat gros, iar stratul superior este dur, drept si are varfurile negre. In jurul gatului, blana este mai lunga numita guler si este o caracteristica distinctiva a acestei rase, fiind mai pronuntata la masculi. Culorile pot varia de la cafeniu pana la roscat-mahon, cu un strat negru. Pieptul este negru cu gri sau complet negru, iar fata are o masca neagra.
Cainele belgian Tervueren ajunge la o inaltime de 53-67 centimetri si o greutate de 18-31 kilograme. Miscarile lui intotdeauna sunt fine si gratioase.
Cainele belgian Tervueren este loial, potrivit pentru ferme sau familii. Ca orice rasa de caini ciobanesti, are nevoie de multa miscare si activitate, chiar sa se joace cu copiii, sa mearga la plimbari lungi si sa prinda mingii. Intotdeauna vigilent, este un excelent caine de paza si poate fi antrenat sa indeplineasca orice sarcina. Doreste sa fie inclus in toate activitatile familiei, sa faca treaba la ferma, sa se joace in curte sau sa mearga la plimbari lungi in parc. Ii place sa petreaca timp cu persoanele iubite, in special sa faca anumite activitati afara, impreuna cu acestea.
Natura pastoreasca a cainelui belgian Tervueren il face sa fie predispus la a urmari si prinde bicicletele, masinile, copiii sau alte animale. Daca nu are o alta activitate mai buna de facut, poate alerga dupa copii.
Natura sa innascuta de caine ciobanesc, il face protector cu casa si familia. Rasa belgian tervueren poate fi suspicioasa cu strainii, de aceea socializarea timpurie il va invata care este diferenta dintre un oaspete poftit si unul nepoftit, altfel va deveni agresiv.
Rosul, latratul si anxietatea de separare se pot dezvolta la aceasta rasa, insa acestea se dezvolta din cauza lipsei de activitate si plictiselii. A adopta un belgian Tervueren inseamna a adopta un stil de viata foarte activ.
Cainele belgian Tervueren are nevoie de multa activitate pentru a ramane fericit si sanatos. Daca nu are parte de multa activitate, va deveni rapid distructiv.
Avand o blana in strat dublu, inseamna ca aceasta naparleste pe tot parcursul anului. Masculii belgieni Tervueren naparlesc mai mult primavara, iar femelele intre perioadele de calduri. Perierea saptamanala ar trebui efectuata timp de 15-20 de minute, iar cea zilnica este importanta pentru ca va reduce cantitatea de par lasata pe covor. Spalarea rasei belgian Tervueren este necesara doar cand este cazul, de obicei de patru ori pe an, asta in cazul in care nu se joaca prin namol. Pe langa periere, este nevoie de perierea dintilor si curatarea urechilor. In cazul in care unghiile cresc prea mult, este necesara si taierea lor.
Pentru cainele belgian Tervueren este indicata hrana uscata de calitate superioara, cate 2-3 cupe pe zi impartite in doua mese.Cainele begian Tervueren are o speranta de viata de 10-14 ani si este vulnerabil la cateva probleme de sanatate. Poate fi predispus la a dezvolta alergii, cataracta, epilepsie, displazie de sold, hipotiroidism si atrofia progresiva a retinei. Blana lunga a ciobanescului belgian Tervueren necesita periere zilnica pentru a preveni incurcarea si acumularea murdariei.
Nu este un caine de apartament. Are nevoie de mult spatiu pentru a alerga, sari si sa se joace zilnic. Fermele sau casele cu curti imprejmuite sunt ideale pentru rasa belgian Tervueren.
Chiar daca este cateodata incapatanat, cainele belgian Tervueren poate fi dresat si prospera in dresajul de obedienta, trucuri si agilitate. Poate percepe miscarile mici si chiar schimbari ale expresiei faciale si este faimos pentru legatura pe care o are cu stapanul sau dresorul sau. Din acest motiv, rasa belgian Tervueren participa deseori in competitii de agilitate.
Chiar daca este un caine usor de dresat, nu este potrivit pentru cineva care nu a mai avut caini inainte. Este foarte inteligent si manipulativ, putand trece foarte usor peste cineva care nu stie sa ramana consecvent in dresaj. Atitudinea pozitiva este cea mai buna metoda de a dresa un ciobanesc belgian Tervueren.
Astazi, 29 noiembrie 2012, un caine ciobanesc belgian Tervueren are pretul cuprins intre 1000 si 1500 lei, insa pretul depinde de crescator, varsta cainelui.