1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BIVOL AFRICAN



Bivol african
Denumire stiintifica Syncerus caffer
Greutate 680 kg
Speranta de viata 20 ani
Inaltime 1.65 m pana la umeri
Mediu de viata Paduri dese si platouri
Hrana Erbivora, rumegatoare
Gestatie 11-12 luni
Pradatori Lei, oameni

Bivolul african este un membru al grupului numit „Cei cinci” impreuna cu elefantul, rinocerul, leul si leopardul. Odata, bivolii erau importante trofee pentru vanatori, aceste animale mari si periculoase continuand sa captureze imaginatia oamenilor. Au capatat o reputatie foarte proasta din cauza vanatorilor si oamenilor care au venit foarte aproape de ei. Bivolii sunt imprevizibili si pot fi periculosi daca sunt raniti sau incoltiti. Cunoscuti pentru periculozitatea lor, bivolii sunt linistiti atunci cand sunt lasati in pace.

Exista doua tipuri de bivol african: bivolul mare de savana si cel pitic de padure. Se gasesc in Kenya si Tanzania, iar cel de padure se gaseste doar in vestul Africii.

Caracteristici fizice

Bivolul african este un animal mare, greu, cu aspect de bovina. Sunt foarte mari nu doar la marime, dar si la forma si culoarea coarnelor. Culoarea lor este de in general gri inchis sau chiar negru, iar cei tineri sunt de culoare maro-rosiatica.

Atat masculii cat si femelele au coarne lungi, intoarse si ascutite. Coarnele sunt arme formidabile impotriva pradatorilor, iar masculii le folosesc in luptele lor pentru a obtine dominarea.

 

bivol-african-animal-mare

Mediu de viata

Bivolul african traieste aproape de apa, fiind gasit la nordul si sudul savanei la fel si la marginea padurilor umede.

Comportament

Bivolii africani traiesc in turme de cateva sute de indivizi, insa formeaza aceste turme mari in Serengeti in timpul sezonului ploios. Femelele si puii lor reprezinta cea mai mare parte din turma. Masculii isi petrec majoritatea timpului cu alti masculi. Aceste turme sunt de doua tipuri: unele care contin masculi de la 4 la 7 ani, altele care contin masculi de 12 ani sau mai batrani. Cei mai batrani bivoli obisnuiesc sa petreaca timpul singuri. Masculii nu ating greutatea maxima inainte de varsta de 10 ani. Dupa aceasta, incep sa se degradeze si sa slabeasca, poate pentru ca dintii lor se uzeaza. Vazul si auzul sunt slabe, insa mirosul este foarte bine dezvoltat. Chiar daca sunt tacute cea mai mare a timpului, animalele comunica. In perioada de imperechere emit mormoieli si sunete innabusite. Bivolii aflati in pericol, scot sunete de jale, astfel incat isi vor chema rudele in ajutor.

Hrana

Sursa de hrana joaca un rol important in mentinerea numarului de bivoli.  Cand iarba verde lipseste, bivolii pierd foarte repede din greutate, mai repede decat alte animale din savana, iar moartea survine repede din cauza malnutritiei. Iarba reprezinta cea mai mare parte din hrana bivolilor, iar in anumite perioade ale anului consuma mai multe plante decat iarba. Se hranesc mai mult in timpul noptii decat in timpul zilei. Se pare ca au o foarte slaba capacitate de a-si regla temperatura corpului si raman la umbra o perioada lunga de timp ziua sau acoperiti de namol.

 

bivoli-in-iarba-hrana

Ingrijirea puilor

Femela bivol are primii pui la varsta de 4-5 ani, dand nastere la cate un pui la fiecare un an sau doi. Desi nasterile pot avea loc in orice perioada a anului, cele mai multe au loc in timpul sezonului ploios pentru ca iarba imbunatateste valorile nutritionale ale laptelui de bivolita. Femela si puii sai au o relatie lunga si stransa. Puii se hranesc cu lapte de la mama lor timp de un an si sunt dependenti de aceasta in aceasta perioada. Femelele raman in turma natala, iar masculii o parasesc la varsta de 4 ani.

Pradatori

In cazul unui atac, bivolii vor forma un cerc in jurul puilor pentru a-i apara. Prin aceasta forma de aparare, este dificil pentru pradatori sa captureze un pui de bivol. Aceasta forma de aparare este folosita si in cazul unuia orb sau bolnav. In acest fel, bivolii nu cad des prada, doar  masculii solitari sunt capturati de lei.

In afara Parcului National din estul Africii, bivolii intra des in conflict cu interesele oamenilor. Rup gardurile si intra pe culturile oamenilor, imprastiind si boli bovinelor din gospodariile oamenilor. In unele parti ale Africii, bivolul inca este in numar mare, insa in alte zone a disparut complet.

 

bivol-african-coarne-iarba

Ştiati ca…

Bivolul african difera mult de bivolul domestic ce se gaseste in multe parti ale lumii desi seamana unul cu altul?

Bivolul este cel mai mare dintre erbivorele Africii? Acesta depinde de apa si se gaseste doar in zonele in care ploua macar 250 l/m2/an.

turma-bivoli-africani-coarne

 

Articole recomandate

Lup

Lup

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra