Standard rasa | |
Nume | Cacadu |
Marime | 30-67 cm |
Culoare | Penajul alb, insa mai exista si varianta roz, gri, negru si albastru. |
Speranta de viata | 120 ani |
Nivel zgomot | Ridicat |
Abilitatea de a invata sa vorbeasca | Buna |
Papagalul cacadu este extrem de prietenos, sociabil si dragalas, insa cere mai multa atentie decat orice alta specie de papagal. Poate trai si 120 de ani!
Majoritatea papagalilor cacadu are penajul alb, insa mai exista si varianta roz, gri, negru si albastru. Toti papagalii cacadu au o creasta care se ridica atunci cand sunt entuziasmati sau agitati. Aceasta face parte din limbajul corpului papagalului si spune multe despre starea sa in functie de modul in care este afisata.
Marimea papagalului cacadu este cuprinsa intre 30 si 67 centimetri. Este important de stiut ca exista 18 specii de papagal cacadu si 37 de subspecii, insa dintre acestea doar cateva au devenit cunoscute, pentru restul fiind interzis exportul.
Papagalul cacadu poate invata sa vorbeasca, insa nu ajunge la performantele altor pasari.
Lipsa de atentie va face papagalul cacadu nevrotic si va incepe sa-si smulga penele. Daca nu esti pregatit sa petreci o buna bucata de timp zilnic cu pasarea ta, atunci e indicat sa te indrepti catre o specie care nu necesita atentia ta.
Papagalul cacadu este extrem de galagios si canta tare, de aceea nu este indicat sa fie lasat singur in apartament pentru perioade lungi de timp.
Papagalul tau cacadu are nevoie de o varietate mare de mancare pentru a primi toate proteinele, vitaminele si mineralele de care are nevoie. Semintele si nucile sunt preferatele lor, insa nu contin toti nutrientii de care au nevoie si contin prea multe calorii.
O optiune mai buna de hrana pentru papagalul cacadu sunt peletele ce pot fi suplimentate cu fructe si legume proaspete. In felul acesta poti pastra semintele si nucile pentru recompense. Ai grija sa nu suprahranesti papagalul cacadu deoarece va deveni obez si nesanatos.
Asigura-te ca exista mereu apa proaspata la dispozitie.
Un papagal cacadu bine ingrijit, rareori se va imbolnavi. Uneori este greu sa observi boala, insa unele semne includ penajul ciufulit si pete. Isi poate pierde pofta de mancare, stranuta, are secretii nazale, ochi intredeschisi, comportament nevrotic, tipa, isi smulge penele si isi schimba comportamentul.
Cele mai comune boli ale papagalului cacadu includ prezenta parazitilor, inflamatii intestinale, coccidioza (cea mai raspandita boala la pasari), probleme respiratorii, caderea penelor, febra ce este contagioasa la oameni.
Pentru a rezolva problemele de sanatate ale papagalului cacadu poti plasa o lampa cu infrarosu la 60 centimetri distanta de colivie. Daca nu isi revine in 24 de ore, atunci e urgenta vizita la medicul veterinar specializat in bolile pasarilor.
Cand cumperi o colivie pentru papagalul cacadu, ai in vedere ca are un cioc puternic si poate distruge o colivie din plastic in cateva minute. Colivia metalica este potrivita, insa fiind o pasare isteata poate evada foarte usor si este important sa te asiguri ca totul este bine inchis. Aceasta trebuie sa aiba cel putin un metru inaltime si lungime.
Este important ca papagalul cacadu sa aiba o colivie dreptunghiulara pentru ca ii place sa se catere. Mai are nevoie si de cateva jucarii rezistente pentru a nu se plictisi. Ii poti oferi si bete din lemn pentru ca ii place sa roada.
Azi, 16 ianuarie 2013, un papagal cacadu are pretul cuprins intre 1000 si 1500 Euoate ajunge pana , iar perechea de papagali cacadu poate ajunge pana 20.000 dolari!