1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

PAPAGALUL GRI AFRICAN (JAKO)



Papagalul gri african (Jako)
Nume Psittacus erithacus
Tara de origine Africa
Marime 30 cm
Speranta de viata 50-70 ani
Nivel zgomot Inalt
Abilitatea de a invata sa vorbeasca Excelenta

Papagalul gri african s-a ales cu doua porecle: “combinația perfecta intre inteligența si frumusețe” si “Cadillac-ul papagalilor”. Unul dintre motivele pentru care papagalul gri african are aceste porecle se datoreaza abilitații de vorbire. Este pe departe cel mai vorbareț dintre papagali. 

Origine si istoric

Istoria papagalului gri african ținut ca animal de companie dateaza de peste 4000 de ani, existand hieroglife egiptene ce descriu acest papagal. Si grecii antici prețuiau papagalii ca animale de companie, obiceiul fiind preluat de romani care isi țineau papagalii in custi special amenajate si erau prețuiți pentru abilitatea de a vorbi. Imparatul Angliei, Henry al VIII-lea, avea un papagal gri african. Marinarii portughezi il țineau ca animal de companie in lungile calatorii pe mare.

Cel mai faimos papagal gri african se numea Alex. In 1977, Irene Pepperberg l-a cumparat de la un magazin de animale in speranța ca va demonstra ca papagalii fac mai mult decat sa imite. In 30 de ani, cat timp a lucrat cu el, Alex a demonstrat uimitoare abilitați cognitive, fiind capabil sa numeasca mai mult de 100 de obiecte, acțiuni si culori. Alex, papagalul gri african, era capabil sa identifice anumite obiecte dupa materialul  lor. Din pacate, Alex a murit in 2007.

Descriere fizica

Papagalul gri african este un papagal de marime medie avand aproximativ 30 cm lungime si o greutate cuprinsa intre 300 si 500 de grame. Este zigodactil, avand 4 degete, 2 in fața si 2 in spate.

papagalul-gri-african-pui-zigodactil

 

Comportament si personalitate

Papagalul gri african este atat de inteligent si un bun observator incat observa orice schimbare in casa. Studiaza fiecare miscare si reacție, plus ca stie sa obțina atenția din partea stapanului oricand doreste acest lucru.  Are chiar gandirea de tipul “cauza si efect”.

De exemplu, papagalul gri african isi observa stapanul ca alearga spre telefon atunci cand suna sau la cuptorul cu microunde cand se aude beep-ul. Apoi, el invața sa imite aceste sunete pentru a-si face stapanul sa alerge spre el.

Aspectul cel mai important al papagalului gri african este felul in care interacționeaza cu oamenii. Felul lui de a interacționa ii face pe stapani sa il considere semenul lor. Cu toate acestea, natura lui este de animal salbatic si este important sa fii atent cand antrenezi papagalul gri african pentru a fi un bun membru al familiei.

Desi natura salbatica a papagalului gri african a ramas intacta, uneori devine nervos si fara frica. Acest lucru se intampla in special cand se afla in apropierea obiectelor necunoscute. Fiind imprevizibil, uneori, poate sa fie incompatibil cu copiii mici. 

Ingrijire si hrana

In salbaticie, se hraneste cu nuci de palmier, fructe si semințe, suplimentate de frunze. Papagalul gri african a fost observat mancand si melci. In captivitate este hranit cu semințe, graunțe, fructe si legume. Legumele potrivite pentru papagalul gri african sunt: cartofi dulci, morcovi, varza, broccoli, varza furajera, ardei verde, rosu, țelina, dovlecei, castraveți, fasole verde, mazare, frunze de salata verde. Fructele preferate ale papagalului gri african sunt: pepene verde, kiwi, mere, mango si papaya cu coaja indepartata, grepfruit, portocale, fructe de padure. Poate dezvolta la un moment dat o deficiența de calciu. Cojile de oua amestecate cu mancare reprezinta o soluție buna.

papagal-gri-african-mancand-vitamina-A

O deficiența comuna intalnita la papagalul gri african este cea de vitamina A si beta-caroten. Asigura-i prin dieta zilnica acesti nutrienți. Calciul este la fel de important, fiind mineralul cel mai important din corpul papagalului gri african. Este esențial pentru oase sanatoase, sistemul nervos, inima, contracția muschilor si coagularea sangelui. E indicat ca medicul veterinar sa verifice anual nivelul de calciu la papagalul gri african.

Apa este un element important in dieta papagalului gri african. Asigura-te ca are apa proaspata in permanența iar recipientul pentru aceasta este curat. Daca te intrebi ce apa sa-i dai, apa imbuteliata este cea mai potrivita, iar cea distilata este total nepotrivita pentru ca are toate mineralele si nutrienții indepartați.

Nu hrani papagalul gri african cu urmatoarele:

Avocado – este toxic, producand afecțiuni cardiace ce duc la moartea pasarii.

Ciocolata – este toxica, papagalul gri african dobandind ceea ce se numeste “otravirea cu ciocolata”, ce va afecta la inceput sistemul digestiv. Cand ii dai rosii, spala-le foarte bine si indeparteaza orice parte verde.

Cafea si bauturi pe baza de cafea – toate acestea au un efect distrugator asupra pasarii, cauzand funcționarea deficitara a inimii.

Bauturi alcoolice – un stapan responsabil si grijuliu nu ar da niciodata papagalului gri african bauturi alcoolice, insa daca pasarea umbla prin casa, s-a putea ca singura sa se serveasca din recipientele cu bauturi alcoolice deschise.

Fasole uscata – fasolea uscata negatita poate fi extrem de toxica pentru papagalul tau gri african. Asigura-te ca este complet gatita inainte de a-i da.

Semințele de fructe – multe semințe de fructe ca merele, ciresele, perele, piersicile si caisele conțin cianuri. Fii atent si cand ii dai papagalului gri african fructe, spala-le si decojeste-le pentru a indeparta urmele de pesticide.

Rubarba – frunzele de rubarba sunt otravitoare pentru papagalul gri african.

Grasimi, prajeli, produse sarate sau cu mult zahar – acestea cauzeaza multiple afecțiuni ale inimii. Sarea si zaharul produc deshidratare, sete excesiva, afecțiuni ale rinichilor si moartea. Grasimile duc la obezitate, tumori, grasimi in sange si ficat.

Ciupercile – anumite ciuperci cauzeaza probleme digestive papagalului gri african.

Ceapa – in cantitați mari produce voma, diaree si alte probleme digestive la papagalul gri african.

Nucsoara – provoaca papagalului gri african amețeli, greața si varsaturi.

Alunele – afecteaza ficatul

Orice altceva de care nu esti sigur sau ai intrebari – in felul acesta vei preveni accidentele nefericite ce le poate suferi papagalul gri african.

papagal-gri-african-apa

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Exista cateva semne de boala la papagalul gri african. Iți prezint cateva dintre acestea ce sunt extrem de ajutatoare si ofera indicii in privința unei posibile afecțiuni. Fara nici un fel de indoiala e necesar sa contactezi medicul veterinar pentru a pune un diagnostic si a vindeca papagalul gri african.

Activitatea – dintr-o data se face liniste, papagalul tau gri african doarme mai mult decat de obicei, este mai tacut decat in mod obisnuit, apetitul este scazut si/sau nu bea apa.

Excrementele – orice schimbare in culoarea si consistența acestuia mai mult de o zi sau doua indica semn de boala.

Diareea – arata ca papagalul tau african are indigestie. Contacteaza imediat veterinarul.

Pierdere in greutate – pasarea se simte mai usoara cand o iei in mana si ii poți simți mai bine oasele.

Penajul – orice schimbare in aspectul penelor papagalului gri african, o culoare neobisnuita, prea multe pene cazute, falfait din pene tot timpul.

papagal-gri-african-crenguta-penaj

Stranutul – pasarea incepe sa stranute si imita stranutul fiecarei persoane din casa. Verifica-i narile si daca nu cumva exista pete in jurul lor sau cruste.

Regurgitarea sau voma – regurgitarea la papagalii gri africani este semn de “afecțiune” si daca se prelungeste pe o perioada mai lunga de timp indica o cultura infecțioasa.

Respirația – Papagalul gri african arata semnele suferinței respiratorii incluzand miscarea cozii in sus si in jos cu fiecare respirație, schimbarea sunetului respirației, respirație suieratoare sau zgomotoasa cand inhaleaza.

Balansarea – caderea de pe suport si mai mult timp petrecut pe podeaua coliviei.

Ochii – cand apar somnorosi , rosii, cu lacrimi in permanența si pierderea penelor din jurul lor.

Picioarele – daca la papagalul gri african apar solzoase, cu scoame, chelioase si cu rani pe partea de jos a picioarelor.

Capul – papagalului gri african se misca excesiv si pare agitat.

Conditii de viata

Pentru ca papagalul gri african este atat de inteligent, e important sa fie stimulat chiar si cand esti departe. Jucariile pentru papagali constituie o modalitate buna de a-i asigura aceasta stimulare. Trei-cinci jucarii sunt suficiente pentru a-l mulțumi, prea multe pot aglomera colivia. O colivie cu dimensiunile de 100cm inalțime si 75cm diagonala  este potrivita pentru papagalul gri african.

papagalul-gri-african-jucarii

 

Reproducere

Papagalul gri african este, in general, usor de inmulțit atata timp cat este mulțumit de programul de imperechere. Nu este rusinos, se ataseaza usor si este un bun parinte. Puii de papagal gri african sunt usor de crescut comparativ cu puii de perusi sau nimfa. De obicei se imperecheaza de cateva ori pe zi timp de cateva saptamani pana cand femela va depune primele oua. Un cuib are intre 2 si 5 oua. Nu este indicat sa deranjezi parinții prea mult, poți face curațenie in timp ce acestia mananca. Nu cred ca iți doresti oua abandonate sau sparte. Puii de papagal gri african ar trebui sa iasa 28-30 de zile mai tarziu.

E important sa ai in vedere ca inainte de a iesi puii din ou, hrana parinților gri africani este importanta in pregatirea lor mentala pentru cresterea puilor. De asemenea, parinții sunt foarte protectivi cu copii lor, de aceea este bine sa ai mare grija cand ii separi, la 15-20 de zile dupa iesirea din ou, pentru a nu provoca un atac.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
  • pasari/pasari-albastre-01.gif
  • pasari/pasari-albastre-02.gif
  • pasari/pasari-albastre-03.gif
  • pasari/pasari-albastre-04.gif
  • pasari/pasari-albastre-05.gif
  • pasari/pasari-albastre-06.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra