Standard rasa | |
Nume | Cangur |
Greutate | 90 kg |
Inaltime | 1.3-1.8 metrii |
Capacitate la nastere | 2-3 pui |
Speranta de viata | 22 de ani |
Cangurul traieste in tinuturile uscate, din centrul Australiei, fiind simbolul acestui continent. Zonele in care traieste sunt tufisurile, pasunile si deserturile.
Cangurul traieste in zonele in care cad precipitatii de cel putin 50 litri pe metru patrat pe an. Prefera sa pasca pe campiile fara copaci sau tufisuri, insa rareori sunt gasiti in zonele fara umbra.
Cangurul este cel mai mare animal marsupial, atingand o inaltime de 1.3-1.6 metri, iar lungimea cozii este de 1-1.2 metri. Cantareste in jur de 90 de kilograme si atinge chiar 1.8 metri atunci cand sta drept, in picioare. Culoarea blanii variaza in functie de specie. Coada cangurului este suficient de puternica pentru a-i sustine greutatea, ajutand la mentinerea echilibrului atunci cand sare si cand sta, impreuna cu cele doua picioare formeaza un sprijin ce-l ajuta pe cangur sa se odihneasca.
Cangurul mascul se afla in competitie atunci cand vine vorba de imperechere. Masculul va incerca sa monopolizeze accesul la femele si va incerca sa indeparteze concurenta. Aceasta competitie arata ca un meci de box, pentru ca masculii se lovesc cu membrele superioare si cele inferioare. Nu exista o relatie permanenta intre femelele si masculii cangur.
Cangurul are o scurta perioada de gestatie, puiul se naste la 33 de zile dupa imperechere. Dupa nastere, puiul va ajunge in marsupiu unde va suge lapte timp de 204 zile, asta doar daca supravietuieste. Puiul de cangur masoara doar 2.5 centimetri si 75 de grame la nastere. Dupa nastere, se taraste prin blana mamei pana cand va ajunge in marsupiu si se va atasa de mamelon. Cangurul femela poate da nastere la doi sau trei pui la fiecare doi ani. O femela poate avea in acelasi timp un pui in afara marsupiului, unul in marsupiu, altul asteptand sa se nasca.
Cangurul ajunge la maturitate sexuala la varsta de 15-24 de luni, insa maturizarea poate stagna in conditiile nefavorabile.
Speranta de viata la canguri este destul de lunga, ajungand pana la 22 de ani in salbaticie, asta daca nu moare in marsupiu in primul an de viata.
Cangurii traiesc in grupuri de aproximativ 10 indivizi, in mare parte constand in femele si puii lor si doar unu sau doi masculi. Majoritatea timpului o petrece pascand iarba si aproape toate speciile de cangur sunt sedentare. Cea mai lunga distanta pe care a parcurs-o vreodata a fost de 216 kilometri. Populatia de canguri este de 4.18 indivizi pe kilometru patrat.
Cangurul poate atinge o viteza de 64 km/ora avand sarituri de 8 metri lungime si 3 metri inaltime.
Cangurul este un animal exclusiv erbivor preferand plantele si florile. Poate supravietui perioade lungi fara apa prin consumarea unor plante hidratante.
Cangurul are putini pradatori naturali datorita marimii sale mari. Puiul de cangur este oricum protejat de marsupiul mamei sale, iar cei mari isi folosesc picioarele puternice pentru a se apara. Cainii dingo pot fi pradatorii cangurilor. Şi oamenii. Exista o lunga istorie a vanarii lor de catre oameni pentru carnea si pielea lor.
Cangurii sunt parte integrata in ecosistem.
Cangurii sunt considerati, cateodata, daunatori pentru ca sunt in competitie cu vitele in ceea ce priveste pasunile, reducand semnificativ cantitatea de verdeata.