Standard rasa | |
Nume | Chinchilla |
Tara de origine | America de Sud |
Greutate | 0.5-1 kg |
Marime | 22.5-38 cm |
Blana | Stufoasa |
Culoare | Albastru-gri, alb, bej, violet si mozaic. |
Capacitate la nastere | 2-3 pui |
Speranta de viata | 20 ani |
Chinchilla are cea mai fina blana din lumea mamiferelor, ceea ce le face foarte delicate la atingere. Este un bun animal de companie, plin de viata.
Numele de chinchilla provine de la indienii Chinca din America de Sud, denumire data de spanioli in anii 1500. Exista 6 specii de chinchilla si toate sunt originare din America de Sud, muntii Anzi, Chile si Bolivia. In prezent, aceasta poate fi gasita doar in muntii din Bolivia.
Comertul intensiv cu blana de chinchilla a dus la exploatarea intensa, iar astazi acest animal se afla pe cale de disparitie in salbaticie. Exista doua tipuri de chinchilla domestica: Chinchilla lanigera si Chinchilla brevicaudata.
Chinchilla este un animal de companie adorabil, cu urechi lungi, ochi mari si blana stufoasa. Este o rozatoare. Coada ei seamana cu cea a veveritei si masoara o treime din lungimea totla. Corpul chinchillei masoara 22.5-38 centimetri, iar coada 7.5-15 centimetri. Cantareste intre 0.5 si 1 kilogram.
Chinchilla lanigera se diferentiaza printr-o fata mai ascutita, o coada mai lunga si un corp mai subtire, in timp ce Chinchilla brevicaudata este mai subtire la gat si umeri si are o coada mai scurta. Aparent, Chinchilla lanigera arata mai lunga, insa in realitate Chinchilla brevicaudata este mai mare. Majoritatea sunt din specia C. lanigera.
Picioarele anterioare ale chinchillei sunt mai lungi decat labele, fiind animale bune la sarituri si catarari. Exista chinchille colorate diferit: albastru-gri, alb, bej, violet si mozaic.
Chinchilla este un animal sociabil, traieste in grupuri mici, ce fac parte din colonii cu mai mult de 100 de grupuri. E indicat ca in captivitate sa fie tinute perechi sau familii de chinchilla.
Chinchilla este sensibila si vulnerabila la stres mai ales cand este introdusa intr-un mediu nou sau cand are companioni noi. Este nevoie ca orice lucru sau animal nou sa fie introdus treptat, dandu-le ocazia sa-l examineze inainte de a face orice schimbare permanenta. Cand ii este frica, va elimina mult par, ca o aparare.
Chinchilla are nevoie de apa proaspata in permanenta. In salbaticie se hraneste cu vegetatie, incluzand radacini si tuberculi. Cand mananca, chinchilla sta in picioarele anterioare, tinand hrana intre membrele superioare.
Chinchilla poate fi hranita cu fan sau lucerna de buna calitate, sub forma de granule. In comert mai exista si hrana speciala pentru chinchilla ce asigura toti nutrientii de care aceasta are nevoie. Este important ca hrana, oricare ar fi aceasta, sa fie tinuta in conditii optime: ferita de mucegai si umiditate.
Chinchilla are nevoie de o baie de praf la cateva zile si poate fi achizitionat de la pet-shop. De asemenea, dintii ei cresc constant si are nevoie de o bucata de lemn pentru a-i pastra la o lungime optima.
Iata o lista cu afectiunile pe care le poate dezvolta chinchilla si modalitatea de a le rezolva.
Diaree: pentru a trata aceasta afectiune, ii poti da chinchillei faina de grau. Faina sub forma de cuburi de un centimetru patrat functioneaza de minune.
Constipatie: pentru a scapa de constipatie, ii poti da chinchillei stafide.
Ochi inlacrimati: foloseste acid boric pentru a clati ochii inlacrimati. Aceasta afectiune poate fi semnul unei probleme sau infectii, iar daca persista mai mult de o zi sau doua e nevoie de consultul unui medic veterinar.
Chinchilla traieste pana la 20 de ani iar un adapost interior este tot ce are nevoie. In salbaticie, unde solul este potrivit, sapa vizuini, altfel se adaposteste sub stanci. Cusca trebuie sa fie inalta astfel incat chinchilla sa nu atinga cu capul grilajul atunci cand sta in doua picioare si suficient de larga incat sa existe spatiu pentru dormit (o cutie de carton este potrivita), spatiu pentru dispozitivele de hrana si apa, si spatiu pentru miscare. Este recomandat materialul absorbant pentru a acoperi podeaua.
Chinchilla are nevoie de un asternut curat, non-toxic, absorbant, fara praf si usor de achizitionat. Foloseste un asternut natural, pentru ca este probabil ca chinchilla sa-l manance, prin urmare nu ar trebui sa fie vopsit, lacuit sau pictat. Un bun asternut este litiera granulata non-toxica, digestibila, atragand umezeala in interior si lasa suprafata uscata. Alte litiere includ stiuleti de porumb maruntiti si rumegus. Evita aschiile de lemn si rumegusul impregnat cu verdeata deoarece pot provoca chinchillei boli hepatice si respiratorii..
Chinchilla este un animal care traieste in climatele racoroase si nu pot tolera caldura excesiva. Pastreaza cusca intr-un loc racoros, ferit de curenti de aer si zgomote mari, unde temperatura atinge 15-25 de grade Celsius.
Indeparteaza resturile zilnic. E recomandat ca o data pe saptamana sa schimbi asternutul si dezinfectarea custii, clatind bine.
Femelele sunt mai mari decat masculii si mai agresive intre ele. Imperecherea se realizeaza iarna, rezultand 2 gestatii pe an, de cate 2-3 pui. Gestatia dureaza 111 zile, iar alaptarea dureaza 6-8 saptamani.
Chinchilla femela este pregatita pentru monta la varsta de 8-10 luni, iar masculii la peste 12 luni.