Cand te gandesti la hamsteri pitici, te gandesti la animale mici si draguțe. Hamsterii au trasaturi si caracteristici ce ii fac bune animale de companie. Exista mai multe marimi, forme si rase de hamsteri din care poți alege. Si sunt amuzanți pentru intreaga familie! Hamsterii sunt curați si nu cer mancare preparata. Stapanii ar putea doar sa fie atenți la semnele de boala. Hamsterii traiesc 2-3 ani.
Sunt animale nocturne, iar in salbaticie devin activi la puțin timp dupa lasarea intunericului. Hamsterii dorm ziua, in salbaticie isi construiesc canale sub pamant intunecoase, pentru un somn linistit. Au bune abilitați pentru a sapa, iar pentru un animal atat de mic acest lucru implica un mare efort.
In general, hamsterul este primul animal de companie al unui copil, pentru ca este mic, dragalas si are personalitate placuta. Cu toate acestea, e necesar sa fii delicat cu el pentru ca poate fi ranit foarte usor. Fiecare hamster are o personalitate unica si propriile-i preferințe, insa in fond toți au nevoie de acelasi lucru: un mediu calduț si sigur, preferand viața de interior decat cea de exterior.
A avea grijia de hamsteri iți aduce o mare satisfacție, insa este si o mare responsabilitate si un angajament pe termen lung in ceea ce priveste ingrijirea. Daca ai nelamuriri in ceea ce priveste ingrijirea hamsterilor, e bine sa ceri sfatul medicului veterinar sau altui expert.
Hamsterii sunt in general animale solitare si pot fi agresivi in preajma altor hamsteri. Cand agresivitatea apare in randul hamsterilor, poate fi dramatic ducand la serioase raniri si chiar moarte. In condițiile potrivite, acestia pot fi grupați. Hamsterii folosesc mirosul, incluzand feromonii, pentru a comunica. Ei sunt animale timide, insa se obisnuiesc cu stapanul cand acesta este delicat. Devin speriați si agresivi daca se simt amenințați. Le place interactiunea cu oamenii daca acestia ii manevreaza cu grija si iau in considerare nevoile lor. Hamsterii gasesc prezența si mirosul altor animale in cusca lor ca fiind stresant.
Nu toate rasele de hamsteri pot fi ținute impreuna. Hamsterul siran si cel chinezesc nu sunt atat de sociabili si nu pot fi ținuți impreuna. In mod ideal, pot fi tinuți impreuna hamsterii tineri, frați, pentru a reduce riscul agresivitații.
Femelele in estru produc feromoni si nu ar trebui gazduite langa masculi. Hamsterii masculi secreta feromoni pentru a-si marca teritoriul, iar acest lucru poate fi stresant pentru masculul de alaturi. Reduce stresul asociat cu manevrarea hamsterului prin interacțiunile pozitive. Nu-l deranja atunci cand doarme si incearca sa respecți un program de interacționare. Nu petrece mult timp interacționand cu hamsterul in weekend daca in timpul saptamanii nu se petrece acest lucru.
Hamsterii trebuie sa aiba acces la apa curata si proaspata in permanența. Iubesc sa ascunda hrana in locuri stiute numai de ei, sau prin depozitarea in buzunarele de la obraji si pot fi vazuți deseori retragand mancare din obrajii bulbucați. In salbaticie, hamsterii mananca semințe, cereale, larvele insectelor si insecte mai mari, ca de exemplu greierii (atunci cand reusesc sa-i prinda). Hamsterilor le place sa stea in doua picioare, iar membrele superioare sa susțina mancarea.
Ce e bine sa faci: sa le asiguri mereu apa curata si proaspata, pastrata in recipient cu un tub orientat in jos si o valva. Hamsterii nu au un nivel de aspirație inalt, de aceea recipientele diferite de cel descris mai sus nu sunt potrivite. Verifica zilnic recipientul, sa nu aiba scurgeri sau blocaje. Schimba regulat apa si curața-l bine pentru a preveni contaminarea. Hamsterii au nevoie de o dieta echilibrata, de buna calitate, ce ii ofera nutrienții si mineralele de care au nevoie. Compune o rație formata dintr-o amestecatura de semințe, cele din comerț fiind gandite special pentru a indeplini cerințele hamsterilor.
Hrana o poți pune pe o farfurioara sau direct pe podea. Daca o pui pe o farfurioara, asteapta-te ca hamsterii sa o rastoarne si sa transforme recipientul in camara. Pentru o dieta variata, cantitați mici de verdețuri, legume curate de radacina sau bucați de mere, pot suplimenta hrana. Evita sa-i dai grepfruit sau rubarba deoarece sunt otravitoare. Doar daca are probleme cu dantura si medicul ți-a recomandat, ii poți da hrana umeda sau sub forma de pudra. Hrana umeda poate fi dificil de indepartat de pe podea si dezvolta bacterii ce dauneaza hamsterului. Daca hamsterul este bolnav si necesita hrana umeda, curața de doua ori pe zi orice urma de hrana pentru a o impiedica sa se degradeze. Nu face schimbari bruste in dieta hamsterilor sau sa permiți ca mancarea sa devina statuta deoarece pot supara stomacul micului hamster. Monitorizeaza cat de mult mananca si bea, iar daca porția de mancare consumata scade, materiile fecale devin umede, iar spatele este murdar, atunci e cazul sa-l duci de urgența la medic.
Hamsterii sunt animale mici, cu o rata inalta a metabolismului si slabesc foarte usor daca nu sunt bine. Ei ascund cu usurința semnele de boala si pot suferi foarte mult pana sa realizezi acest lucru. Hamsterii pot fi afectați de multe boli, se pot infecta de la mancarea, apa sau rumegusul contaminat. Cei stresați sunt mai predispusi sa dezvolte si alte boli. Tumorile nu sunt neobisnuite, mai ales de partea cealalta a abdomenului. Dantura le creste intreaga viața, de aceea rod obiecte, pentru a o meține la o anumita marime. Daca un incisiv cade, celalalt continua sa creasca si poate impiedica hamsterul sa se mai hraneasca. Un mediu arid, stresant, frustrant si lipsa de stimulare mentala duc la dezvoltarea comportamentelor repetitive, de exemplu rosul barelor de cusca pe perioade lungi de timp, cunoscute ca stereotipuri.
Semne de boala la hamsteri:
- Nu mananca sau bea
- Sta intr-o poziție neobisnuta, suspecta
- Hamsterul are privirea pierduta sau plictisita
- Arata dezinteresat intr-un moment in care el obisnuia sa fie activ
- Pierde sau castiga repede in greutate
- Bea multa apa
- Hamsterul produce fecale umede sau diaree ce duc la murdarirea spatelui
- Respira cu greutate
- Eliminari prin nari, ochi, vagin, etc.
- Stranut si tuse persistenta
- Mers dificil sau dezechilibru
- Hamsterul nu-si mai foloseste membrele
- Stomac ferm, cald si umflat
- Orice leziuni si umflaturi anormale.
Hamsterii salbatici locuiesc in medii calde, chiar aride, asadar incearca sa-I asiguri un loc unde nu exista umezeala sau curent. Hamsterii sunt sensibili la lumina solara puternica, de asemenea sunt sensibili la sunete cu frecvențe inalte, noi nu le auzim, insa pentru ei poate fi stresant. Hamsterii prefera sa locuiasca intr-o cusca cu o podea solida si un asternut adecvat din rumegus. Fii atent ca este capabil sa evadeze dintr-o cusca nesigura! Daca dormi iepureste, este indicat sa nu ții hamsterii in camera in care dormi, e posibil sa fii trezit de 7-8 ori in aceeasi noapte!
Ce e bine sa faci: sa le asiguri hamsterilor un loc comfortabil, uscat, curat si linistit unde poate trai nederanjați. Asigura-te ca nu este expus unui climat prea secetos sau prea umed. Gazduieste-ți hamsterii intr-o camera unde lumina se stinge aproximativ o data cu venirea nopții, de fiecare data. Evita orele neregulate de iluminat. Ține cusca hamsterilor departe de surse generatoare de ultrasunete (televizoare, monitoare de calculator, aspiratoare sau robinete). Ofera-le hamsterilor o cusca potrivita si un asternut adecvat.
Cusca hamsteri. Aceasta va fi dintr-un material plastic, cele din metal sau lemn fiind neindicate. Cusca ofera securitate si adapost. Barele custii sa fie din oțel inoxidabil si cu ochiuri din plasa, iar in lateral sa aiba un capac ce se poate ridica. Podeaua custii hamsterilor sa fie solida si sa asigure depozitarea rumegusului, un material ce absoarbe cantitațile mici de urina pe care le produc. De asemenea, stratul de rumegus sa fie suficient de inalt pentru a le permite hamsterilor sa sape.
Materialele pentru construirea cuiburilor hamsterilor sunt: fanul de buna calitate, rumegusul, hartia taiata sau carton. Nu pune in cusca hamsterilor material ce se poate separa in straturi mici ca vata de bumbac sau alte materiale pufoase deoarece amenința sanatatea si bunastarea hamsterilor.
Hamsterii au nevoie de spațiu intins, mai ales noaptea, asadar cumpara o cusca mare cu mai multe compartimente formate din cutii, tuburi (ca cele de la hartia igienica) si cuburi de lemn pentru ros. Aceste mici compartimente vor fi intunecate si suficient de spațioase incat sa doarma si sa se miste lejer. Hamsterilor le plac cuiburile ce se afla in apropierea hranei si rumegusului. Intrarea in cuib ar trebui sa se realizeze printr-un tub, pentru a impiedica lumina sa intre. E mai bine cand adapostul/cuibul nu are podea, astfel incat iți poți identifica usor hamsterii, doar ridicand cuibul. De asemenea, e bine ca in cusca sa existe si o rotița de buna calitate, cu un diametru mare, pe care pot alerga, insa aceasta sa nu fie singura lor distracție. Daca dezvolta dureri la picioare din cauza rotiței, consulta medicul imediat. Daca hiberneaza pe toata durata iernii, nu-l deranja, decat daca ți se pare ca este ceva neinregula. Cand hiberneaza, hamsterii se trezesc doar pentru apa si mancare.
Asigura-te intotdeauna ca este curataa cusca, atat cuibul cat si rumegusul sunt uscate. Este important sa menții un echilibru intre o sanatate de fier si evitarea deranjarii excesive si stresului. Nu astepta pana ce rumegusul va deveni umed sau mirositor. Mirosul este foarte dezvoltat la hamsteri, asa ca pastreaza o porțiune mica dintr-un rumegus anterior curat atunci cand faci curat in cusca, mai ales daca sunt mai mulți hamsteri. Curațați sau inlocuiți obiectele murdare de fecale deoarece acestea pot declansa lupte in cusca.
Dupa ce ai obisnuit hamsterii cu prezența ta placuta, le poți da drumul prin casa, insa fii cu ochii pe ei. Se pierd foarte usor! Iar daca mai ai si alte animale de companie, un caine sau o pisica, asigura-te ca sunt in siguranța.