Denumire stiintifica | Pan troglodytes |
Inaltime | 1,4 metri cand sta in doua picioare |
Greutate | 24-55 kilograme |
Speranta de viata | 50 ani |
Mediu de viata | Paduri |
Hrana | Omnivora |
Gestatie | 8 luni |
Pradatori | Oamenii, leoparzii. |
Zgomotos si curios, inteligent si sociabil, cimpanzeul este mamiferul cel mai asemanator cu omul. Cimpanzeii fascineaza oamenii si reprezinta punctul de atractie atat in gradinile zoologice, cat si in salbaticie.
Exista trei subspecii de cimpanzeu, fiind distribuite in zonele paduroase ale Africii, din Guinea in vestul Tanzaniei si Uganda. Alte specii de cimpanzeu, bonobo (Pan paniscus), sunt gasite exclusiv in centrul Republicii Democrate Congo. In estul Africii, cimpanzeul este gasit in salbaticie in Tanzania si Uganda si in captivitate doar in Kenya. Parcul National Gombe, din Tanzania, este primul parc din Africa creat special pentru cimpanzei.
Cimpanzeul are un corp indesat, brate lungi, picioare scurte si nu are coada. Cea mai mare parte din corp este acoperita cu un par lung si negru, iar fata, palmele, urechile si talpile picioarelor sunt neacoperite de par. Cimpanzeul are maini ce pot strange ferm, ajutandu-l sa ridice obiecte.
Descoperirea ca cimpanzeul se foloseste de unelte pentru a-si atinge anumite scopuri, a uimit lumea. Te invit sa vezi acest scurt filmulet pentru a te convinge.
Cimpanzeii se gasesc in padurile tropicale si savanele umede. In timp ce petrec acelasi numar de ore pe pamant sau in copaci, cimpanzeii se hranesc si dorm in copaci.
Cimpanzeii traiesc in grupuri numite trupe ce cuprind intre 30 si 80 de indivizi. Aceste grupuri mari sunt formate din grupuri mai mici, foarte flexibile, formate din cateva femele, masculi sau indivizi din ambele sexe.
Cimpanzeii mesteca frunze pentru a le face sa fie absorbante si le folosesc pe post de bureti, le inmoaie in apa apoi le sug umezeala. Cimpanzeii folosesc crengute sau nuiele, le introduc in termite sau cuiburi de furnici si mananca insectele ce se urca pe aceste unelte. Sunt capabili sa fixeze nuci intre radacinile unui copac si sa le sparga cu o piatra.
Cimpanzeii traiesc in copaci, dar si pe pamant, petrecandu-si o mare parte din zi pe sol. Sunt mamifere patrupede, isi folosesc toate cele patru membre pentru a urca in copaci, ajutati de degetele semi-flexate pentru a-si sustine greutatea. Ocazional merg in doua picioare pe distante scurte.
Cimpanzeul este un catarator agil, isi construieste adaposturi in copaci pentru a se odihni in timpul dupa-amiezii si noaptea. Cimpanzeul este capabil sa construiasca un adapost nou in doar cateva minute, folosindu-se de crengute pe care le impleteste si frunze, apoi se intinde pe acestea. In unele zone, cimpanzeii isi construiesc adaposturi pe sol.
Cimpanzeii sunt animale diurne (si uneori active atunci cand este luna plina) si isi incep activitatea cand rasare soarele. Dupa ce coboara din adapost, mananca cu pofta fructe (sursa principala de hrana), frunze, insecte si flori. Dupa o perioada, hranirea devine mai selectiva si se hranesc cu cele mai coapte fructe. In general apuca fructele direct cu mana, iar fructele de padure si semintele le mananca direct de pe fruze cu buzele. Dieta cimpanzeilor consta in peste 80 de plante diferite.
Femela cimpanzeu are ciclu la aproximativ 34-35 de zile. Cand este in calduri, pielea neacoperita de par devine rozalie si umflata, urmand sa se imperecheze cu mai multi masculi. In mod normal da nastere la un singur pui, ce va sta strans la pieptul ei si, la fel ca oamenii, se va dezvolta incet. Un pui poate sta in picioare la 6 luni, dar cu suport. Va suge de la sanul mamei si va dormi cu aceasta pana la varsta de 3 ani, devenind independent si separandu-se de mama la varsta de 4 ani. Va deveni matur sexual la varsta de 8-10 ani.
Cimpanzeii sunt cele mai zgomotoase animale salbatice si folosesc un sistem foarte complicat de sunete pentru a comunica unul cu celalalt. Un sunet „uraaa” rostit tare se poate auzi de la mai mult de 1,5 kilometri distanta si anunta ceva neobisnuit si suparator.
Cimpanzeii se ating deseori unii pe altii si se pot saruta atunci cand se intalnesc. De asemenea se imbratiseaza si se mangaie unul pe celalalt. Un cimpanzeu matur are deseori un „prieten” apropiat sau un companion cu care isi va petrece mult timp. Femelele cimpanzeu au mare grija de puii lor si chiar se ajuta intre ele la cresterea acestora. Cimpanzeii mai mari sunt mai linistiti, in timp ce tinerii sunt mai energici.
Numarul cimpanzeilor din salbaticie scade rapid. Zonele salbatice impadurite necesare cimpanzeilor incep sa dispara, fiind taiate de oameni pentru a construi case sau ferme. Pentru ca oamenii se apropie foarte mult de ei, cimpanzeii devin vulnerabili la diverse boli, iar capturarea lor in scopuri medicale contribuie la scaderea numarului de indivizi, mai ales in vestul Africii, unde se taie foarte multe paduri pentru agricultura si alte activitati. In plus, o noua boala incurabila ameninta populatia de cimpanzei.
Cimpanzeii folosesc ramuri lungi si bete mari pentru a le arunca in inamici ca leoparzii si oamenii?
Cimpanzeii isi completeaza dieta cu carne de la antilope tinere si capre. Cele mai frecvente victime ale lor sunt… alte primate ca babuinii tineri, maimute colobus si maimute albastre?
Te invit sa citesti articolul despre originea si etapele evolutiei omului pentru a descoperi noi lucruri interesante despre om si maimuta.