Standard rasa | |
Nume | Ciobanesc de Bucovina |
Porecla | dulau, capau |
Tara de origine | Romania |
Greutate | 68-80 kg |
Inaltime | 68-75 kg |
Blana | Lunga |
Culoare | Alba cu pete negre sau crem |
Speranta de viata | 10-12 ani |
Ciobanescul de Bucovina este o rasa puternica si rustica, fiind un bun partener ciobanilor secole de-a randul. Are o personalitate echilibrata si arata multa bunatate copiilor.
Cainele Ciobanesc de Bucovina este o rasa ce s-a dezvoltat in Munții Carpați, in regiunea de nord-est a Romaniei. In aceasta zona, cainele a ținut de-a lungul secolelor companie ciobanilor si ii apara impotriva ursilor, lupilor si rasilor. A fost recunoscut pentru prima oara ca rasa naționala in anul 1982. Astazi, Ciobanescul de Bucovina este din ce in ce mai apreciat in mediul urban fiind folosit ca animal de companie sau caine de paza.
Ciobanescul de Bucovina are un cap masiv si puțin mai ridicat decat linia corpului, cu un bot negru si un simț olfactiv foarte dezvoltat. Are falci mari cu o dantura puternica si muscatura in forma de foarfece. Ochii sunt mici comparativ cu capul si niciodata de culoare galbena, iar urechile au forma literei V. Gatul este moderat de lung, voluminos si puternic. Ciobanescul de Bucovina are un corp masiv si un spate bine construit. Blana in dublu strat este scurta pe cap si picioare, iar pe corp aceasta este abundenta, lunga si dura.
Ciobanescul de Bucovina este un excelent caine de paza. Acest caine este echilibrat, calm, foarte devotat si iubeste copiii. Nu are incredere in straini. Un caine potrivit pentru turme, fiind curajos si foarte determinat in a alunga pradatorii. Ciobanescul de Bucovina are un latrat puternic ce se aude de la distanțe mari iar in timpul nopții patruleaza pentru a apara teritoriul. Un Ciobanesc de Bucovina nu se va gandi de doua ori inainte de a-si proteja familia si turma.
Avand o blana lunga, un Ciobanesc de Bucovina necesita periere saptamanala. Spalarea nu este absolut necesara pentru ca ar putea dauna stratului protector natural al pielii, este suficient sa se realizeze de 2-3 ori pe an. Obisnuieste-te sa-i verifici Ciobanescului de Bucovina urechile regulat pentru ca pot ascunde foarte usor paraziți externi; la fel de important este sa i le cureți. Scurteaza-i Ciobanescului de Bucovina parul dintre pernuțe la sfarsitul iernii, vara acesta fiind necesar in a-l proteja impotriva caldurii, iar unghiile se taie o data la 3-4 saptamani.
Desi Ciobanescul de Bucovina a mancat de-a lungul timpului mancare gatita de ciobani, astazi hrana din comerț este indicata, respectand cantitațile recomandate de producator. Daca vrei sa-i dai mancare proaspata, atunci e bine sa stii ca aceasta trebuie sa conțina carne de vita, pui, cal, gasca, curcan, miel/oaie, peste fara oase si legume (rosii, salata, spanac, cartofi fierți si pisați, morcovi rasi, țelina, patrunjel, fasole verde). Este exclusa ceapa, iar varza se da in cantitați mici, o data pe saptamana. Oasele sunt importante in hranirea Ciobanescului de Bucovina, insa evita oasele de pasare pentru ca pot provoca daune! Cand vrei sa-l hranesti este bine sa vada ca ii aduci mancarea si nu se trezeste cu ea pur si simplu. E indicat sa-i vorbesti pe un ton bland cand ii dai mancarea si sa nu permiți ca alte animale sa manance in preajma lui.
Ciobanescul de Bucovina este o rasa foarte sanatoasa, insa ca orice rasa de talie mare poate fi afectata de displazia de sold daca este foarte activ. Majoritatea afecțiunilor aparute la Ciobanescul de Bucovina au legatura cu oasele sau articulațiile din cauza marimii cainelui si ritmului de crestere al acestuia.
O alta afecțiune ce pune in pericol viața cainelui este dilatația gastrica si apare din cauza infulecarii rapide a hranei, sau daca aceasta este foarte uscata. Este indicat sa-i pui Ciobanescului de Bucovina, la 30 de minute dupa masa, apa proaspata si nu-l solicita imediat dupa ce a terminat de mancat. Aminteste-ți ca dilatația gastrica este o urgența veterinara si nu ezita sa-ți duci Ciobanescul de Bucovina la cabinet.
Ciobanescul de Bucovina este un caine foarte rezistent la condiții neprielnice si are nevoie de spațiu pentru a trai fericit. E indicat sa-l ții intr-o curte imprejmuita si sa socializezi foarte mult cu el.
Dresajul cainelui Ciobanesc de Bucovina se realizeaza destul de usor pentru ca este inteligent si ascultator, de aceea este indicat sa fii bland si ferm in a dresa acest caine. E bine sa ai in vedere personalitatea lui independenta. Daca iți doresti de la un Ciobanesc de Bucovina sa aiba o meserie si sa-ți pazeasca turma/casa/terenul, atunci dresajul in acest scop e indicat sa inceapa de la varsta de un an.
Ciobanescul de Bucovina este un caine ce nu cunoaste frica si tot ce exista in curte el pazeste cu indarjire. Latratul lui pune pe fuga orice om care a venit cu intenții necurate. In timpul zilei, pare ca doarme, insa statura lui tine la distanța strainii. Ciobanescul de Bucovina nu ataca fara motiv, insa nici nu se imprieteneste cu tine daca nu faci parte din familie.