1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

CIOBANESC DE PIRINEI



Ciobanesc de Pirinei
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
Nume Ciobanesc de Pirinei
Tara de origine Asia Centrala si Siberia
Greutate 45-72 kilograme.
Inaltime 68-80 centimetri
Blana Stufoasa si groasa, textura asemanatoare lanii
Culoare Alba cu pete maro, gri, galben deschis.
Speranta de viata 12 ani
Cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei este ideal pentru paza turmelor de oi si capre. Este insa si un animal de companie preferat de copii, care il adora pentru temperamentul rabdator si aspectul protector. Este foarte dornic de atentia celor din jur si se ataseaza rapid de stapanii sai.

Origine si istoric

Rasa Ciobanesc de Pirinei este originara din Asia Centrala si Siberia si este descendenta a raselor Kuvasz, Maremma si St. Bernard. Pana in Evul Mediu, acest caine era specific zonelor montane din Europa, mai tarziu devenind cainele preferat al familiilor nobiliare. 
 
In anul 1675, Ciobanescul de Pirinei a fost declarat de catre Delfinul de la curtea regelui Louis al XIV-lea "Cainele Regal al Frantei". Dupa aceasta atestare, cainele Ciobanesc de Pirinei a castigat rapid in popularitate si a devenit din ce in ce mai cautat de catre nobilii din Franta, care il preferau pentru paza conacelor. 
ciobanesc-de-pirinei-pui-blana

Descriere fizica

Cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei este un animal de talie mare, care impresioneaza prin statura sa impunatoare, chiar uriasa. Inaltimea medie pentru un mascul este de 68-80 centimetri, iar greutatea intre 45-72 de kilograme. 
 
Are un corp puternic si musculos, dar elegant si atletic in acelasi timp, pieptul lat, gatul puternic si membre solide. Ciobanescul de Pirinei dispune de o blana stufoasa si groasa, cu o textura asemanatoare lanii. Blana este in general de culoare alba, insa poate fi si alba cu pete maro, gri sau galben deschis.
caine-ciobanesc-talie-inalta
 

Comportament si personalitate

Cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei are un temperament calm, docil si prietenos. Timiditatea, agresivitatea sau nervozitatea nu sunt caracteristice acestui caine. Este totussi recomandant ca Ciobanescul de Pirinei sa socializeze cat mai mult inca de mic. 
 
Este foarte afectuos si atent cu stapanii si, atunci cand situatia o cere, este si foarte serios. Curajos si devotat stapanilor sai, este cu adevarat cel mai bun prieten al omului. Acest caine este ideal si pentru terapiile asistate, in casele de copii si de batrani sau in spitale. 
 
Este foarte inteligent si obisnuit sa se descurce singur in situatiile limita. Adesea poate fi incapatanat deoarece este foarte independent. Reuseste sa fie un bun caine de paza, dar si un animal de companie prietenos, calm si iubitor. 
 
Ca orice caine, si Ciobanescul de Pirinei are nevoie de socializare si implicare in cat mai multe activitati. Persoanele care detin astfel de caini trebuie sa le acorde o mare atentie si sa le dedice timp pretios. 
 
rasa-ciobanesc-prieten-al-omului
 

Ingrijire si hrana

Blana lunga si densa a Ciobanescului de Pirinei are nevoie de ingrijire regulata, in special in perioadele de naparlire. Pentru a le mentine blana curata si frumoasa, persoanele care detin Ciobanesti de Pirinei trebuie sa ii perie cel putin odata pe saptamana. De asemenea, este bine sa fie spalat atunci cand blana se murdareste. 
 
Sezonul cald reprezinta insa adevarata provocare pentru acesti caini, care se pot supraincalzi, din cauza blanii groase. In plus, in aceasta perioada, cainele este mult mai expus la contactarea de diferiti paraziti. Foarte multi proprietari de Ciobanesc de Pirinei aleg sa ii tunda in sezonul cald, pentru a preveni aceste probleme. 
 
Un caine de talie mare, Ciobanescul de Pirinei are nevoie de multa hrana, in jur de 800 - 1200 grame pe zi. Hrana este bine sa fie impartita pe parcursul a doua mese consistente. In plus, din meniu nu trebuie sa ii lipseasca apa proaspata. 
 
Acest caine are nevoie de multa miscare, in special daca este crescut la oras. In sezonul cald are tendinta sa devina sedentar, astfel ca plimbarile zilnice sunt esentiale. 
 
pui-ciobanesc-hrana
 

Sanatate si puncte vulnerabile

Speranta de viata la cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei este de aproximativ 12 ani. Este mai predispus la balonare, displazii de sold, cancer osos si luxatii. De asemenea, in sezonul cald poate suferi de diverse afectiuni la nivelul pielii. 

Conditii de viata

Cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei este potrivit pentru viata in mediul rural, la curte, unde are spatiu suficient pentru dezvoltare si explorare. Chiar daca ii place sa stea in aer liber, cainele Ciobanesc de Pirinei se adapteaza rapid la viata de familie. 
 
Daca sunt crescuti in apartament, cainii din aceasta rasa au tendinta sa devina sedentari, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sanatate. In plus, cainele Ciobanesc de Pirinei prefera climatele mai reci. 

Dresaj

Cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei este inteligent si invata rapid comenzile elementare. Se plictiseste insa imediat, astfel ca antrenamentele trebuie sa fie cat mai diversificate. Este foarte intuitiv, manierat si cu o memorie "de elefant". 
 
 
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
  • caini/A-elemente-produse-haine.gif
  • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
  • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
  • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
  • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
  • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra