1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CIOCANITOARE



Ciocanitoare
Standard rasa
Nume Ciocanitoare
Porecla Doctorul copacilor
Inaltime 8-60 cm
Culoare Verde, alb, rou, gri, maro
Capacitate la nastere 3-5 pui

Ciocanitoarea este o pasare foarte cunoscuta in special datorita desenelor animate realizate de Walt Disney, Woody, ce ilustra un personaj colorat, indraznet si incisiv. Ciocanitoarea este denumita „doctorul copacilor” pentru ca mananca o serie de insecte daunatoare acestora.

Caracteristici fizice

Ciocanitoarea are un penaj colorat destul de viu, iar modelul si culoarea depind de specia din care face parte acea pasare. Principalele culori intalnite in penajul ciocanitoarei sunt: verde, maro, alb, rosu si gri, acestea ajutand-o sa se camufleze foarte bine in padure.

Cea mai mica specie de ciocanitoare are doar 8 centimetri inaltime. Cea mai mare specie de ciocanitoare se gaseste in sud-estul Asiei  ce ajunge la aproape 60 centimetri inaltime.

Ciocanitoarea are un cioc lung distinctiv cu ajutorul caruia face gauri in scoarta copacului, pentru a scoate de sub scoarta copacului larvele. O ciocanitoare este capabila de a bate in copac de 20 de ori pe secunda. Este capabila de o asemenea miscare rapida datorita pungilor de aer care amortizeaza miscarea.

 

ciocanitoare-cioc-lung

Hrana

Ciocanitoarea este o pasare omnivora si se hraneste cu un amestec de plante si animale (in special insecte).  Aceasta pasare mananca seminte, fructe de padure, fructe, nuci si insecte, iar fiecare specie depinde de hrana ce se afla in mediul ei de viata.

Mediu de viata

Exista aproximativ 200 de specii de ciocanitoare ce traiesc aproape pe toata suprafata planetei. Ciocanitoare se gaseste pe toate continentele, cu exceptia regiunilor polare, Australiei si insulei Madagascar.

Majoritatea speciilor traieste in padure, insa mai exista si cateva care traiesc in zone fara copaci, ca deserturile. Aceste specii de ciocanitoare traiesc asemenea celorlalte, facandu-si cuibul pe roci sau cactusi.

 

cicanitoare-pe-cactus-pasare-omnivora

Multe din cele 200 de specii de ciocanitoare de astazi sunt considerate ca fiind pe cale de disparitie, principala cauza fiind defrisarea padurilor.

Reproducere

Ciocanitorile isi fac cuiburile in copaci, excavandu-si singure gaurile. Femela va depune intre 3 si 5 oua ce eclozeaza dupa o perioada de incubatie de cateva saptamani. Puii parasesc cuibul la aproximativ o luna de zile.  Incubarea, hranirea si cresterea puilor este realizata atat de mascul cat si de femela.

 

ciocanitoare-neagra-cuiburi

Pradatori

In ciuda marimii mici, ciocanitoare are numerosi pradatori care o vaneaza pe aceasta si ouale sale. Dintre pradatorii acesteia fac parte pisica salbatica, vulpile, sobolanii, serpii si pasarile mari.

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra