Standard rasa | |
Nume | Dalmatian |
Cod rasa | Grupa 6, numarul 153 |
Porecla | Dal, Dally |
Tara de origine | Croatia |
Greutate | 15-32 kg |
Inaltime | 46-66 cm |
Blana | Scurta |
Culoare | Alba cu pete negre sau maro |
Capacitate la nastere | 6-9 pui |
Speranta de viata | 10-13 ani |
Cainele Dalmațian este potrivit pentru persoanele care vor sa imparta energia cu cainele lor.
Cainele Dalmațian este o rasa care isi are radacinile in asa-zisa Dalmația, o regiune din Croația, unde au fost pentru gasite pentru prima oara ilustrari cu cainele Dalmațian. El iese in evidența prin petele-i unice negre sau maro. A fost folosit pentru transport, insa astazi cainele Dalmațian este un animal de companie iubit, mulți admiratori inscriindu-l in competiții canine.
Dalmațianul este un caine mare, puternic si musculos. Craniul este mare si lat in partea de sus, botul este la fel de lung cu partea de sus a craniului. Nasul poate fi maro, negru, albastru sau gri inchis. Dinții cainelui Dalmațian au o muscatura-foarfece, ochii sunt de marime medie, rotunzi, de culoare maro sau albastru sau o combinație a celor doua culori. Urechile cainelui Dalmațian sun mari, atarna in jos si se ingusteaza la varfuri. Pieptul este adanc, baza cozii este la nivelul spatelui, picioarele sunt rotunde. Blana cainelui Dalmațian este scurta si densa, de culoare alba si cu pete negre sau maro. Puii de Dalmațian se nasc complet albi, petele negre apar abia la o saptamana dupa nastere.
Dalmațienii au fost crescuți pentru a alerga impreuna cu caii de transport, de aceea au foarte multa energie. Unui Dalmațian nu-i place sa stea toata ziua intins, fara sa faca nimic. Dalmațienii sunt jucausi, fericiți si foarte dedicați. Cainii Dalmațieni au nevoie de un conducator cand stau in compania oamenilor. Nu se simt bine cand sunt lasați toata ziua afara in curte si sunt cunoscuți ca fiind caini care sapa gropi adanci atunci cand se intampla acest lucru. Cainii Dalmațieni se bucura sa se joace cu copiii, iar atunci cand nu primesc suficienta miscare si stimulare mentala pot deveni prea agitați pentru un copil mic. Dalmațianul se ințelege bine cu alte animale de companie, insa are nevoie de autoritate din partea stapanului sau si i se va arata ca nu sunt permise comportamentele de lupta cu alți caini.
Cainele Dalmațian este inteligent, insa poate deveni incapațanat daca are un stapan fara autoritate sau pasiv, sau daca stapanul sau nu stie sa comunice cu el. In general se descurca bine daca are parte de un dresaj ferm si consistent. Dalmațianul are un grad inalt de supunere, poate fi dresat pentru aparare si paza. Jumatate din cei cei care adopta un cațelus Dalmațian nu il pastreaza mai mult de un an, deoarece cațelusul Dalmațian are foarte multa energie, are nevoie de multa miscare si sa fie condus.
Daca ii dai cainelui Dalmațian ceea ce are nevoie instinctiv, plimbari zilnice, sa stea in spatele sau in dreptul stapanului sau (niciodata in fața lui, deoarece considera ca deja a preluat conducerea), dresaj ferm, vei obține un animal de companie minunat, care se va linisti dupa cațiva ani. Daca te gandesti sa iei un caine Dalmațian fii sigur ca ai suficient timp, rabdare si energie pentru a-l insoți in toata perioada in care are energia la cote foarte inalte. Daca nu ai aceste calitați, Dalmațianul va deveni incapațanat, greu de controlat si distructiv. Daca esti o persoana activa, ai mult timp liber si stii ce inseamna sa fii liderul unui caine, atunci Dalmațianul este potrivit pentru tine.
Cainele Dalmațian are cerințe de dieta speciale. Rasa Dalmațian digera anumite proteine foarte diferit de celelalte rase de caini. La magazinul specializat poți gasi produse destinate rasei Dalmațian, insa e bine sa stii de dinainte care sunt cerințele acestei rase.
Primul si cel mai important lucru pe care e bine sa-l stii despre hrana cainelui Dalmațian este ca lipsesc din digestia sa anumite enzime pe care ceilalți caini le au. Aceste enzime ajuta la digerarea produselor care sunt foarte bogate in proteine. Proteinele nedigerate se transforma in pietre, afecțiunea fiind cunoscuta ca „pietre la rinichi ”.
A scoate proteinele din hrana Dalmațianului nu este o soluție pentru ca un caine atat de energic ca Dalmațianul are nevoie de proteine. Ceea ce poți face este sa limitezi consumul de carne. Mai poți lasa multa apa la dispoziția cainelui, pentru ca apa ajuta organismul sa „scape” de ce nu mai are nevoie. Ii poți da cainelui hrana uscata din comerț, destinata Dalmațienilor. Intre cele doua mese zilnice, ii poți oferi desfatare cu iaurt, branza, legume gatite (dovlecei, cartofi dulci, suc de fructe), oua fierte bine. Ai grija ca aceste alimente pot provoca probleme daca sunt date in exces. Daca observi ca Dalmațianul tau ia mult in greutate, micsoreaza porțiile.
Cainele Dalmațian naparleste toata perioada anului, insa cel mai mult naparleste de doua ori pe an. Periaza-i blana frecvent pentru a controla cantitatea de par care cade. Dalmațienii nu au un miros specific si se spune ca sunt curați, chiar evita balțile. Fa-i baie doar cand este necesar.
Dalmațenii sunt caini foarte energici si au nevoie de lungi plimbari zilnice, care sa includa alergari intr-un spațiu sigur, fara lesa. Pur si simplu iubesc sa alerge!
Surditatea este relativ ridicata la aceasta rasa, aproape 10-12% dintre caini se nasc surzi. Puii de Dalmațian ar trebui sa fie testați in jurul varstei de 6 saptamani pentru a identifica problemele legate de auz, iar Dalmațienii complet surzi ar trebui sa fie sterilizați. In timp ce reproducerea cainilor Dalmațieni surzi este interzisa, poți creste un Dalmațian surd bine-educat. Este predispus la pietre la rinichi, iar nivelul de acid uric este mai ridicat decat la alte rase de caini, cauzand blocaj renal. De asemenea, sunt predispusi la alergii ale pielii de la fibrele sintetice din covoare si tapițerii.
Un Dalmațian nu este un caine potrivit pentru apartament, decat daca il vei scoate de cateva ori pe zi la plimbare si alergat. Este foarte activ in interior si ii va placea mult sa stea intr-o curte imprejmuita. Sa stea afara cand sunt temperaturi scazute este nepotrivit pentru un Dalmațian.
Dalmațienii au nevoie de socializare si dresaj intensiv pe intreaga durata a vieții pentru a se supune. Fara dresaj, cainele Dalmațian poate deveni timid sau foarte incapațanat. Nu raspunde la metode agresive sau brutale. Dresajul trebuie sa fie ferm, corect, consistent, sa includa recompense si rabdare. Dalmațienii exceleaza in compețiții, agilitate si prins mingea.
Ar trebui sa-mi inmulțesc Dalmațienii ? Raspunsul este NU. Cainii Dalmațieni sunt victimele propriei lor popularitați. Crescatorii novice risca sa inmulțeasca aceasta rasa si sa ramana fara cumparator. De asemenea, exista crescatori iresponsabili care refuza sa-si asume orice responsabilitate pentru cațelusii Dalmațieni nou-nascuți.