1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

DIHOR



Dihor
Standard rasa
Nume Dihor
Greutate 1-15.5 kg
Marime 40-60 cm
Culoare Maro, crem, rosiatic, gri si alb
Speranta de viata 5-11 ani

Dihorul este un animal de companie vioi, foarte curios, explorator si ii place sa se joace. Este un animal rezistent contribuind la amintiri pretioase.

Dihorul poate fi la fel de minunat ca un caine sau o pisica, insa are nevoie de multa atentie si grija. Media de viata este de 5-7 ani, insa poate trai pana la 11 ani daca este ingrijit bine. De asemenea, un dihor poate fi dresat foarte bine. 

Origine si istoric

Dihorul face parte din familia Mustiliadae, aceeasi din care fac parte nurca, vidra, nevastuica, hermina. A fost domesticit acum cateva sute de ani pentru a prinde sobolanii si soarecii din hambare. Dihorul a fost introdus pentru prima oara in America din Spania in anii 1870. Inca este dezbatuta originea dihorului, se considera ca acesta ar fi originar din Egipt, insa este mai probabil sa fie din Grecia sau Anglia, pentru ca temperaturile nu sunt atat de ridicate. 

dihor-cu-basca-Mustiliadae

 

Descriere fizica

Dihorii sunt animale cu blana, masculii fiind de doua ori mai mari decat femelele. Maculii cantaresc 1.5 kilograme, in timp ce femelele nu depasesc greutatea de 1 kilogram. Din varful nasului pana in varful cozii, masculii masoara 50-60 centimetri, iar femelele 40-45 centimetri. Dihorii au glande pe tot corpul ce emana miros, ca forma de protectie.

Blana dihorului este stralucitoare si groasa. Stratul superior este mai lung si mai dur, iar stratul interior este mai delicat, avand o culoare diferita decat cel de la exterior. Blana lor are multe modele si culori: maro, crem, rosiatic, gri si alb. Cea mai populara culoare este cea asemanatoare unui raton, avand o „masca” sub forma de banda sau litera „V” de-a lungul ochilor. 

Comportament si personalitate

Dihorii sunt animale sociabile si le place sa fie in mijlocul actiunii, mai ales cand sunt cu alti dihori. Singura exceptie sunt masculii nesterilizati, deoarece in perioada de imperecheri vor avea loc lupte si este nepotrivit sa existe doi masculi nesterilizati impreuna.

Este nevoie de grija atunci cand introduci animale de companie noi in casa, in special soareci pentru ca dihorul ii poate privi ca pe o prada.

doi-dihori-animale-sociabile

 

 

Ingrijire si hrana

Dihorul este un animal carnivor, iar in salbaticie mananca doar prada sau parti dintr-un animal mort. Nu mananca cereale, legume sau fructe pentru ca nu pot digera fibrele existente in aceste alimente. Hrana ingerata trece repede prin intestine, asadar dihorul mananca putin la intervale scurte de timp. Acesta isi ia energia din grasimi si din proteinele animale.

Poti hrani dihorul cu o hrana apropiata de cea naturala ce include: sobolani, soareci, pui (ii poti cumpara congelati sau proaspeti). O alta optiune recomandata este carnea cruda. Pe piata, exista produse destinate dihorilor, insa este bine sa citesti cu atentie ambalajul deoarece acestea nu satisfac in totalitate nevoile dihorului.

Hrana pentru caini ar trebui evitata deoarece contine multe fibre vegetale, nedigerabile pentru un dihor. Sunt importante si recompensele ca ouale si chiar fasii de carne proaspata. Vitaminele si suplimentele nu sunt necesare.

Un dihor nu are nevoie de multa ingrijire si nu este nevoie sa speli un dihor sanatos. El singur isi va curata blana si o va pastra curata. Dihorul emana un miros de mosc, iar daca nu este sterilizat, acest miros va fi puternic si va fi emanat inclusiv prin urina.

Ocazional, poti peria usor blana dihorului, iar dupa varsta de 1 an, acesta va incepe sa elimine ghemotoace de par. Acest lucru este intalnit la acei dihori care nu sunt hraniti in totalitate cu carne.

Taierea ghearelor o data pe luna este o idee buna, pentru a preveni zgarierea mobilierului, insa acestea ar trebui sa fie taiate cu atentie pentru a preveni sangerarea. 

hrana-dihor-animal-carnivor

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Dihorul are nevoie de aproximativ aceleasi vaccinuri ca un caine, inclusiv impotriva rabiei.

Semnele de boala la dihori sunt: ochi inlacrimati, apatie, mustati scurte si rupte, zgarieturi si piele muscata, sangerari anale, scadere in greutate si substanta neagra in urechi. 

Conditii de viata

Adapostul  unui dihor ar trebui sa includa propria lui cusca si chiar propria lui camera. Cusca ar trebui sa masoare cel putin 60 centimetri in lungime si 40 centimetri inaltime. Custile cu grilaj sunt cele mai potrivite deoarece asigura o ventilatie buna si sunt mai usor de curatat. Asigura-te ca in cusca va exista spatiu de dormit, litiera, hrana si apa.

Dihorilor le place sa doarma pe un loc uscat, intunecos si incalzit, deci gandeste-te din ce materiale ii vei pregati culcusul. Poti gasi asternuturi speciale la pet-shop.

De asemenea, este important ca dihorul sa poata explora si alte zone, in afara custii lui. Permite-i cateva ore pe zi sa iasa din cusca si sa exploreze, avand mereu in preajma litiera, pentru a preveni accidentele.  De asemenea, asigura-te ca va avea mereu acces la cusca pentru a se hrani sau bea apa atunci cand doreste. 

 

dihor-in-iarba-cusca

Articole recomandate

Ariciul african pitic

Iepuri

Şobolanii la fel de inteligenti ca oamenii?

Ce pot invata parintii de la animalele lor de companie

Articole recomandate

Rex

Rex

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra