1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

IEPURI



Iepuri

Se estimeaza ca sunt peste un milion de iepuri ținuți ca animale de companie in Marea Britanie, clasandu-i pe locul al treilea ca animale de companie dupa caini si pisici. Exista multe rase de iepuri, diferind prin marime, forma corpului si personalitate. De obicei, un iepurii traiesc intre 8 si 12 ani, insa pot trai si mai mult.

Biologia si comportamentul iepurilor de companie sunt asemanatoare cu cele ale iepurilor salbatici. Acest lucru inseamna ca au nevoi complexe, poți crede ca sunt potriviți pentru copii, insa nu este cazul.

A avea grija de iepuri este amuzant si recompensator. Este o responsabilitate mare si un angajament pe termen lung atat ca ingrijire cat si financiar. Nu exista un mod perfect de a avea grija de iepuri, pentru ca fiecare este diferit in felul sau. Iepurii pot fi ținuți atat in casa cat si afara, depinde de tine cat de mult ii ingrijesti, insa in acest articol vei gasi cateva informații pentru iepuri fericiți si sanatosi. 

Comportament si personalitate

Iepurii sunt animale active, in special dimineața, dupa-amiaza si in timpul nopții. in aceste momente le place sa pasca, sa ronțaie si sa socializeze. Mirosul este un element important in comunicare. Iepurii speriați sau care sufera pot dezvolta agresivitate sau se vor ascunde majoritatea timpului. Semnele ca un iepure sufera includ: ascunsul, mestecarea barelor custii, cresterea in greutate, schimbarea modulului de hranire si toaleta, cercuri repetate in cusca.

iepure-in-doua-labute-cusca

Asigura-le iepurilor un spațiu in care pot sapa (o cutie cu nisip) si suficient spațiu pentru a-si marca teritoriul cu urina. De asemenea, ingrijeste-te sa aiba in permanența locuri in care sa se ascunda si suficient spațiu pentru a face miscare, mai ales in perioadele active (dimineața, dupa-amiaza si in timpul nopții).

Fii un bun observator ! Daca iepurii tai isi schimba comportamentul sau arata in mod regulat semne de stres, frica, cere sfatul unui medic veterinar.Nu țipa sau brusca iepurii. Ei cu siguranța nu vor ințelege ce vrei sa spui, insa vor deveni nervosi si speriați.

Iepurii sunt animale sociabile si prefera sa se afle in compania altor frați. Poate suferi daca este lasat fara companie, singur in cusca lui si nu are nimic de facut pentru perioade lungi de timp. A pastra iepurii impreuna poate insemna ca unii vor deveni mai dominanți decat ceilalți. Un iepure poate fi ranit daca nu este indepartat de cei care nu-l plac. Cei cumparați impreuna se pot ințelege, insa cei care fac cunostința unul cu celalalt cand sunt deja mari, se lupta. Sterilizarea reduce probabilitatea de a se lupta, atat la femele cat si la masculi. Iepurii in mod normal se tem de pisici si caini, insa daca le faci cunostința de mici, se pot imprieteni. O combinație buna de a-i pastra este o femele si un mascul, ambii sterilizați. Sterilizeaza-ți iepurii daca nu ai de gand sa ingrijesti atat parinții cat si puii.

Interacționeaza bland cu ei inca de varste fragede. Cei care sunt crescuți in casa, considera oamenii o companie importanta. Daca doresti totusi sa pastrezi un singur iepure, asigura-i compania ta zilnic si interacționeaza cu el. 

iepure-animale-sociabile

 

Ingrijire si hrana

Iepurii sunt animale ierbivore si mananca doar iarba si alte plante. Fara apa proaspata devin nefericiți. Sistemul digestiv al iepurilor are nevoie de iarba sau fan pentru a funcționa normal. Iepurii mananca pentru perioade lungi, mai ales pe inserat. Cantitatea de mancare pe  care e bine s-o ingereze depinde de varsta, modul de viața si starea de sanatate.

Dantura iepurilor creste in permanența de-a lungul vieții lor (cu 3 mm pe saptamana!) si isi pastreaza lungimea mancand hrana corespunzatoare. Iepurii produc doua tipuri de excremente : unul mai uscat, iar celalalt mai moale pe care il mananca direct de la sursa si face parte din dieta lor.

Este bine sa le asiguri iepurilor apa prospata in permanența si verifica rezervorul de apa de doua ori pe zi. Asigura-te ca apa nu ingheața daca iepurii sunt ținuți afara. Fanul si iarba de buna calitate ar trebui sa stea in permanența la dispoziția lor. Poți hrani iepurii cu graunțe din comerț, insa tot fanul si iarba raman cele mai importante. Le poți da marcovi si fructe, insa nu in cantitați foarte mari. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Iepurii simt durerea cu aceeasi intensitate ca alte mamifere si chiar oamenii. Nu arata durerea lor, de aceea pot suferi mult pana iți vei da seama de acest lucru. O schimbare in modul de a se comporta sau manca este un semn de boala sau durere. Iepurii sunt vulnerabili la infecții si alte boli, in special cele dentare. Pot capata infecția de la frații lor salbatici.

Iepurii stresați sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca decat restul. O femela neserilizata este supusa riscului ridicat de a dezvolta cancer la uter, iar masculii nesterilizați sunt mai predispusi sa se lupte.

Unele rase de iepuri au fost dezvoltate pentru caracteristicile neobisnuite (blana lunga), insa acest lucru le poate provoca suferința si le va scadea calitatea vieții. Pot fi usor de identificat in cazul in care se pierd prin microcip.

Inainte de a decide sa achiziționezi iepuri, informeaza-te despre felul in care au fost crescuți si ingrijiți. Hranindu-l corespunzator, cu iarba si fan, vei preveni bolile dentare si guta.

iepuri-pe-iarba-infectii

 

Conditii de viata

Iepurii sunt animale active. Au nevoie de spațiu pentru a sari, alerga, a sta vertical pe membrele posterioare sau a sta complet intinsi pe podea. Iepurii au nevoie de locuri in care sa se ascunda atunci cand sunt speriați, fiind prada pentru alte animale, au nevoie de locuri sigure, departe de vazul si mirosul pradatorilor (vulpi, pisici, caini, dihori sau pasari de prada).

Un mediu secetos, umed, prea cald, slab ventilat sau murdar poate provoca iepurilor suferința si boala. Iepurii au nevoie de spațiu de miscare si unul pentru a-si face nevoile. Nu-i subestima! Sunt inteligenți si daca nu au suficienta activitate pot suferi. La fel sunt si de incisivi si se pot rani usor.

Poți sa asiguri iepurilor un mediu sigur de trai, suficient de larg pentru ca toți sa faca miscare si sa stea complet doar pe membrele posterioare, fara ca urechile sa atinga tavanul. Ai grija ca spațiul in care locuiesc iepurii sa fie uscat, bine ventilat si curat. Asigura-te ca au suficient asternut pentru a-i incalzi si ca acesta poate fi si mancat (paie fara praf sau fan). In locul in care isi fac nevoile, pune ziare, hartie marunțita, rumegus din lemn natural, hartie non-alunecoasa. Zona toaletei ar trebui sa fie separata de locul de dormit. Curața cusca si zona in care isi fac nevoile in mod regulat.

Daca pleci in calatorie, roaga pe cineva de incredere sa aiba grija de iepurii tai. Daca doresti sa transporți iepurii in alt loc, grupeaza-i pe toți la un loc si pune-le la dispoziție obiecte familiare (jucarii) pentru a le face calatoria mai usoara. 

iepuri-alb-si-negru-animale-active

 

Articole recomandate

Rex

Rex

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra