1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

EIDEREider
Standard rasa
Nume Eider
Greutate 1300-2660 grame
Marime 50-71 cm
Culoare Alb, maro
Capacitate la nastere 4 pui
Speranta de viata 20 de ani

Descriere fizica

Rata Eider (somateria mollisima) este cea mai mare rata salbatica din emisfera nordica, cantarind intre 1300 si 2660 grame si ajunge la lungimea de 50-71 centimetri. Masculii Eider sunt mai mari decat femelele, marimea variaza in interiorul speciei. Poate zbura cu viteza de 113 kilometri pe ora.

Rata Eider este o pasare marina, cu un corp greoi, un gat relativ scurt, robust si un cioc distinctiv, triunghiular, in forma de pana.

Penajul masculului Eider este aproape alb in cea mai mare parte, cu exceptia partilor laterale care sunt negre. In perioada de naparlire,  ce tine din primavara pana in vara este de culoare maronie. Femela are penajul de culoare maro, barat. Ratoiul Eider nu va capata penajul complet pana la varsta de trei ani, femelele la doi ani.

rata-eider-in-zbor-rata-salbatica

 

Ingrijire si hrana

Rata Eider se hraneste in timpul zilei, scufundandu-se intre 3 si 20 de metri pentru a prinde midii, scoici, arici de mare, stea de mare, crabi, acestea fiind inghitite intregi si maruntite in pipota. 

Conditii de viata

Rata Eider traieste pe coastele Europei, America de Nord si estul Siberiei. Se imperecheaza in regiunile nordice, iar iernile si le petrece in zonele sudice, mai temperate. 

pui-rata-eider-pasare-marina

 

Reproducere

Rata Eider isi construieste cuibul in colonie, incepand cu luna mai sau iunie. Femelele se intorc frecvent la locurile natale si cateodata folosesc aceleasi cuiburi. Un cuib contine, in general, 4 oua si femela va incepe sa cloceasca dupa depunerea celui de-al doilea sau al treilea ou. Perioada de incubatie la rata Eider dureaza 24-26 de zile, perioada in care pierde aproape 40% din greutatea corporala. Rata Eider traieste chiar si 20 de ani si are o rata mare de supravietuire. Este adaptata la viata in apele foarte reci.

In timpul iernilor geroase, rata Eider salveaza din energia sa oprindu-se din activitate, mancand mai putin si se aduna in grupuri foarte mari incat nici nu pot fi numarate.

Conservare

Pentru ca rata Eider traieste in colonii mari, poate fi vulnerabila la lipsa hranei, amenintari ale mediului natural si boli. 

eider-colonii-mari

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra