Standard rasa | |
Nume | Ferestras motat |
Greutate | 780-1350 grame |
Marime | 52-58 cm |
Culoare | Albastru, verde, gri, alb |
Capacitate la nastere | 8-10 pui |
Ferestrasul motat (Mergus serrator) este cea ai raspandita specie de rata care se hraneste cu peste, avand ciocul sub forma de ferastrau, zimtat, caracteristica ce i-a dat numele acestei specii. Aceasta delicata pasare este cunoscuta datorita diferentierii evidente ale masculului fata de femela. Masculul ferestrasul motat este mai viu colorat fata de femela, penajul fiind stralucitor, de culoare albastru si verde, folositor in atragerea femelelor in timpul sezonului de imperechere.
In afara sezonului de imperechere, penajul este de culoare gri, stratificat, pe piept avand o pata rosiatica. Pe tot parcursul anului, femela ferestrasul motat este asemanatoare la culoare cu masculul aflat in afara perioadei de imperechere, exceptie facand pieptul care este alb si aripi mai deschise la culoare.
Rata ferestrasul motat este o buna zburatoare si aproape cea mai rapida dintre rate, ajungand la o viteza de aproximativ 130 kilometri pe ora.
Ferestrasul motat ajunge la o lungime de 52-58 centimetri, lungimea aripilor deschise fiind de 70-86 centimetri, iar greutatea de 780-1350 grame.
Rata ferestrasul motat se hraneste cu pesti mici, icre, nevertebrate acvatice, crustacee si insecte, alaturi de plante. Se poate hrani singur sau in grupuri, cooperand la prinderea pestelui. Pasarea inoata la suprafata apei, scufundand rapid capul in apa pentru a-si prinde prada. Rata ferestrasul motat se poate scufunda pana la 5 metri adancime pentru a-si prinde hrana.
Rata ferestrasul motat (Mergus serrator) se gaseste in emisfera nordica, pe teritoriul Americii de Nord, Islanda, Groenlanda, nordul Europei, Asia, nordul Chinei si Japonia. In afara sezonului de imperechere , aceasta pasare migratoare ajunge pana la coasta Pacificului si Atlanticului, Mexic, Marea Mediterana, Marea neagra, sudul Marii Caspice, coastele Iranului si Pakistan, coasta Chinei si Peninsula Coreeana. Ferestrasul motat se gaseste si in Romania, in Delta Dunarii si litoralul Marii Negre.
Perioada de reproducere la ferestrasul motat (Mergus serrator) incepe in aprilie si se finalizeaza in iunie. Imediat dupa imperechere, femela ferestras motat isi cauta un loc de construire a cuibului, in general, la 25 de metri departare de apa. Cuibul este construit din iarba si pene. Femela va depune 8-10 oua pe care le va cloci timp de 31-32 de zile. In acest timp, masculul ferestrasul motat calatoreste de-a lungul coastei pentru a naparli. Puii ferestras motat sunt acoperiti complet de pene la 60-65 de zile dupa iesirea din ou si vor fi pregatiti sa se reproduca la varsta de 2 ani.
In absenta unor pericole semnificative, rata ferestrasul motat nu este considerata in pericol de disparitie. In ciuda scaderii numarului de exemplare din Europa, in alte zone ca Finlanda, creste numarul de rate ferestras motat.
Este ocazional vanat in Danemarca, America de Nord, iar ouale de ferestras motat sunt mancate in Islanda. In unele zone poate fi persecutat, ilegal chiar, din cauza hranirii cu peste, iar in alte zone este amenintat de poluare si distrugerea mediului natural.