1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GAT GOLAS DE TRANSILVANIAGat Golas de Transilvania este o rasa de gaini cu un aspect deosebit, chiar ciudat, caree isi are originea in Transilvania, Romania. A fost pentru prima oara prezentata la o expozitie internationala la Viena, in anul 1875. 

Gat golas de Transilvania
Standard rasa
Nume Gat golas de Transilvania
Tara de origine Romania
Greutate 2-3 kg
Culoare Negru, alb, rosiatic, barat

Origine si istoric

Gat Golas de Transilvania este o rasa de gaini ce nu poate fi ignorata. Initial s-a considerat ca aceasta rasa de gaina s-a obtinut prin incrucisarea dintr-o gaina si un curcan. Este imposibil! Cercetarile ulterioare au dovedit ca gatul gol al acestei rase se datoreaza unei mutatii genetice.

Gat Golas de Transilvania a trezit interesul oamenilor datorita calitatilor multiple pe care aceasta le are oferind oua si carne de buna calitate.

 gat-golas-de-Transilvania-gaina-alba-oua-si-carne

 

Descriere fizica

Asa cum ii spune numele, gaina Gat Golas de Transilvania are gatul, gusa si pieptul fara pene. Smocul de pene pe gat sau gusa indica faptul ca aceasta nu este o rasa pura. Culoarea penajului este negru, alb, rosiatic sau barat. Trunchiul este oblic, capul mic, iar pielea de pe corp este alba. La temperaturi ridicate, aceasta devine rosie. Gaina Gat Golas de Transilvania este foarte rezistenta la temperaturi ridicate, un aspect important si apreciat de crescatori, calitate ce a ajutat-o sa ajunga pana in Africa. 

Greutatea rasei Gat Golas de Transilvania este de 2-2.5 kilograme la femele si 2.5-3 kilograme la masculi. Gaina produce in medie 130-170 de oua pe an, cu coaja de culoare alba si greutatea de 65-75 grame.

Puii din rasa Gat Golas de Transilvania abia iesiti din nou au si ei gatul gol, reusind sa se distinga foarte rapid de alte rase.  

Comportament si personalitate

Gat Golas de Transilvania este o pasare docila, foarte prietenoasa si una dintre cele mai usor de imblanzit pasari. Se descurca foarte bine atat la temperaturi scazute dar si ridicate.

Gat Golas de Transilvania are reputatia de a fi o pasare foarte activa, isi cauta singura mancarea, fiind potrivita atat pentru spatiile deschise cat si pentru curte. Daca este tinuta afara, pielea expusa devine rosie la culoare. In mod normal, aceasta este o galbuie. 

gat-golas-de-Transilvania-iarba-pasare-activa

 

Ingrijire si hrana

Gat Golas de Transilvania este o rasa nepretentioasa si nu are nevoie de hrana speciala, ci de una obisnuita. Puii ii vei hrani cu faina de cereale, nutreturi speciale, iar gainile le vei hrani cu cereale (grau, orz, ovaz), nutreturi speciale, legume, seminte de rosii, ardei.

Daca ai posibilitate, poti lasa gainile Gat Golas de Transilvania sa se hraneasca cu iarba, rame, insecte. Este important ca in dieta rasei Gat Golas de Transilvania si a oricarei rase de pasari sa existe pietrisul marunt, ajutand la maruntirea hranei si eliminarea resturilor.

Sanatate si puncte vulnerabile

Este foarte important de stiut ca aceasta rasa de gaini este una dintre cele mai rezistente pasari de curte. Gat Golas de Transilvania este o mandrie pentru tara noastra, fiind foarte apreciata in strainatate datorita rezistentei la temperaturi extreme.

pui-gat-golas-Transilvania-pasari-de-curte

 

Conditii de viata

Gat Golas de Transilvania are nevoie sa stea in aer liber, sa exploreze imprejurimile si sa fie linistita. O curte sau un adapost larg si imprejmuit este tot ceea ce are nevoie.

Adapostul gainilor gat golas de Transilvania ar trebui sa fie inalt, sa aiba cel putin 1 metru inaltime si sa aiba suporturi pentru a se catara. Aceasta dimensiune te va ajuta atunci cand il vei curata.

Cateva cuvinte de incheiere...

Este important sa ne apreciem valorile autohtone si sa incercam sa le conservam si perpetuam. Rasa Gat Golas de Transilvania este o rasa de gaini despre care s-a scris foarte putin, desi aceasta exista de mai bine de 100 de ani.

Se pare ca majoritatea crescatorilor de pasari din Romania aleg alte rase, fiind foarte putini cei care mai cresc gaini din rasa Gat Golas de Transilvania. Din aceasta cauza,  se pare ca in tara noastra exista un numar redus de exemplare.  

gaini-gat-golas-de-Transilvania-curte

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra