1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GIRAFAGirafa
Standard rasa
Nume Girafa
Tara de origine Africa
Greutate 1180-1930 kg
Inaltime 5.7 metri
Blana Blana cu pete
Capacitate la nastere Un singur pui
Speranta de viata 15-27 ani

Girafa este originara din Africa, si se gaseste in special la sud de Sahara si nordul Bostwanei. Girafele au disparut in regiunile din vestul Africii, cu exceptia unei populatii reziduale din Niger. Au fost reintroduse in sudul Africii in rezervatii.

Mediu de viata

Girafa traieste in zonele aride, uscate. Se gaseste in savane, campii si chiar paduri deschise. Pentru ca bea apa doar ocazional,  poate fi gasita departe de o sursa de apa. Masculii se pot aventura in padurile dese in cautarea unei surse mai bogata de hrana.

 

grup-girafe-apa

Descriere fizica

Girafa este cel mai inalt mamifer terestru. Masculul poate atinge 5.7 metri inaltime, avand un gat de 2.4 metri. Femelele sunt cu 0.7-1 metru mai scunde decat masculii. Masculii cantaresc 1930 kilograme,  in timp ce femelele doar 1180 kilograme. La nastere, o girafa cantareste doar 50-55 kilograme si are 2 metri inaltime pana la umeri.

Girafa are o blana cu pete, iar forma petelor variaza in functie de zona in care traieste pentru a o ajuta sa se camufleze. Culoarea blanii poate varia in functie de sezon si starea de sanatate. Are picioare lungi si ferme, cu cele din fata mai lungi decat cele din spate. Coada sa este lunga si subtire, masurand 76-101 centimetri, avand un smoc de par in varful ei pentru a alunga insectele. Ochii sunt mari, iar limba are 45 centimetri lungime si este neagra, ajutand girafa sa apuce si frunzele din varful copacului.

Reproducere

Pentru girafa, perioada de imperechere este in timpul sezonului ploios, iar nasterea are loc in lunile secetoase. Femelele se imperecheaza la fiecare 20-30 de luni. Perioada de gestatie dureaza 457 de zile. Girafa naste un singur pui in timp ce sta in picioare sau merge, iar puiul cade de la 2 metri inaltime.  Puiul incepe sa stea in picioare si sa suga lapte la doar 15 minute de la nastere. Perioada de alaptare a puiului femela este de 12-16 luni, iar cea a puiului mascul este de 12-14 luni. Femelele obisnuiesc sa stea intr-o turma, iar masculii vor fi solitari pana isi vor intemeia propria turma si o vor domina. Femela girafa atinge maturitatea la varsta de 4-5 ani si va incepe sa se imperecheze un an mai tarziu, iar masculii nu se vor imperechea mai devreme de 7 ani.

Puiul de girafa se va ascunde in prima saptamana de viata si va ramane la pamant, in timp ce mama lui il va supraveghea in timp ce se hraneste, iar noaptea va sta alaturi de el.

Dupa varsta de 3-4 saptamani, mama isi va introduce puiul intr-un grup si va avea incredere sa-l lase cu acesta.

Girafa  are o speranta de viata intre 20-27 ani, iar in salbaticie traieste in jur de 15 ani.

 

girafa-si-pui-picioare-lungi

Comportament

Girafa este un animal social si traieste in turme de 10-20 indivizi, insa au fost observate si turme de 70 de indivizi. Se hraneste in timpul diminetii si serii si se odihneste in timpul noptii stand in picioare, iar ziua isi petrece timpul rumegand.

Girafa este un animal rapid, alergand cu 32-60 km / ora pe distante considerabile.

Hrana

Girafa se hraneste cu frunze, flori, seminte si fructe. In zonele in care savana este sarata si plina de minerale, motiv pentru care poate manca chiar si pamant. Poate consuma pana la 66 kilograme de hrana intr-o zi, insa cand e seceta, poate supravietui si cu 7 kilograme de hrana pe zi.

 

girafa-hrana-animal-social

Pradatori

Leul este principalul pradator al puilor de girafa, urmat de leopard si hiena. Girafele mature se pot apara singure, alergand cu viteza si dand lovituri mortale de copite. Şi crocodilii pot vana girafele atunci cand vin sa bea apa. 

girafe-adapandu-se-animal-rapid

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra