1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

LUP



Lup

Lupul sau lupul cenusiu (Canis lupus) este un mamifer al familiei Canidae fiind stramosul cainelui domestic de astazi.

Odata, erau raspanditi pe toate continentele, acum mai pot fi gasiti doar in Nordul Americii, Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Prefera sa locuiasca in paduri, tundra, taiga, platouri si munti. In emisfera nordica, oamenii au incalcat teritoriile lupilor si i-au persecutat rezultand scaderea dramatica a numarului de lupi aflati in salbaticie. Acestia se afla astazi in conflict cu multe interese ale omului: turism, industrie, orase, sate, conservare si exploatare.

Pentru ca lupul este un pradator, acesta este si stapanul teritoriului in care traieste.

Lupul functioneaza ca un pradator social si vaneaza impreuna cu haita, dupa o structura ierarhica bine delimitata, condusa de un mascul alfa si o femela. Aceasta structura ii ajuta sa vaneze prazi mult mai mari decat acestia. Marimea haitei de lupi este variabila in timp si depinde de mortalitate si sursa de hrana. In general, aceasta numara intre 2 si 12 lupi, insa s-au inregistrat si haite de 30 de indivizi. Ierarhia este foarte stricta si controleaza toata activitatea haitei,  de la cine mananca primul pana la cui ii este permis sa se imperecheze, in general, doar masculului alfa. Intre masculul alfa si ultimul din haita exista si unii intermediari, numiti masculi beta, care vor lua locul conducatorului daca acesta moare. In haita mai exista si pui.

 

lup-in-padure-pradator

Vanatoarea

Lupul este un oportunist  si va manca ce va intalni in cale, insa doar daca este suficient de proaspat. Haita va vana orice animal erbivor,  in timp ce lupii singuratici vor manca orice le iese in cale, inclusiv rozatoare. Metodele lor de a vana variaza de la atacuri surpriza asupra animalelor mici ca iepurii si rozatoarele, pana la urmariri lungi. Lupii pot urmari ore intregi prada inainte de a o ataca, insa rata de succes e totusi mica.

Pradarea turmelor

Atata timp cat exista alte animale disponibile, lupii par sa evite turmele. Cu toate acestea, unii par ca s-au specializat in pradarea turmelor.  Oile sunt cele mai vulnerabile, in timp ce caii sau vitele sunt mai putin expuse. Gardurile montate impotriva lupilor si uciderea acestora par sa fie singurele metode de astazi de a salva turmele.

Comunicarea

Lupii comunica printr-o mare varietate de sunete, de la scancete, maraieli pana la urlete. Urletele sunt folosite pentru a anunta unei haite unde este locatia, de a anunta prezenta lor altor lupi sau pur si simplu pentru a reintari relatiile din interiorul haitei. Acestia urla mult mai frecvent atunci cand au ceva de protejat, teritoriul sau prada si mai putin atunci cand vor sa evite conflictele cu alti lupi.

Lupi

 

Reproducerea

In mod normal, doar masculul alfa al haitei se va imperechea. Aceasta forma de organizare apare si la alte carnivore care traiesc in haita. Perioada de imperechere a lupilor tine din februarie pana in mai, iar lupii, comparativ cu cainii, se imperecheaza o singura data pe an. Perioada de gestatie dureaza 61-63 de zile, iar puii se nasc dependenti de mama. Maturitatea sexuala o vor atinge la varsta de 2 ani.

 

lupoaica-cu-pui-reproducere

Speranta de viata

Cel mai longeviv lup a trait 16 ani, iar in captivitate s-a inregistrat o virsta de 20 ani. Cu toate acestea, media de viata este destul de scazuta, mortalitatea puilor fiind ridicata, putini supravietuiesc iernii.

Cele mai frecvente cauze ale deceselor lupilor maturi sunt accidentele de masina, vanarea, conflictele cu alti lupi si ranile capatate de la vanatoare.  Toate bolile care afecteaza cainii afecteaza si lupii, inclusiv rabia care poate lovi din cand in cand populatia. Se adapteaza repede la fluctuatiile populatiei ce constituie prada lor, iar perioadele lungi de foamete sunt neobisnuite.

Relatia cu cainele domestic

Au existat multe dezbateri referitor la relatia dintre lup si cainele domestic. Multi cercetatori vad lupul ca fiind stramosul cainelui domestic, iar altii sacalul. Cu toate acestea, evidentele genetice indica o legatura foarte mare intre cainele domestic si lup, mai mare decat cu oricare animal carnivor. In prezent, cainele domestic este considerat o subspecie a lupului.

Lupul in folclor

In multe mituri stravechi, lupul era considerat o creatura curajoasa, onorabila si inteligenta.

In timpurile moderne, a devenit o creatura de temut. In mitologia scandinava, lupul era un animal de care se temea inclusiv divinitatea. Frica omului fata de lupi este responsabila pentru problemele pe care i le-a facut speciei, fiind vanat aproape complet de catre oameni.

In ciuda acestei imagini negative, lupii au reprezentat, in mitologie, fictiune si realitate, animale care au crescut copiii abandonati in salbaticie. Cel mai faimos exemplu este legenda lui Romulus si Remus, fondatorii orasului Roma si Mowgli, personajul din Cartea Junglei. 

lup-urland-creatura

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra