Standard rasa | |
Nume | Garlita mare |
Culoare | Maroniu inchis |
Capacitate la nastere | 3-6 pui |
Garlita mare (Anser albifrons) este o pasare cu un penaj maroniu inchis, cu o coada neagra, partea inferioara a cozii este alba, o banda alba in varful cozii si picioare de culoare portocaliu deschis. Partea inferioara a corpului garlitei mari are un model format detin multe pete negre.
Garlita mare prezinta o pata alba mare deasupra ciocului de culoare roz-portocaliu. Exemplarele tinere de garlita mare au un penaj asemanator, insa le lipseste pata alba ce se afla deasupra ciocului si petele negre de pe burta si piept.
Garlita mare (Anser albifrons) mananca iarba in timp ce merge, iar cand se afla pe apa isi scufunda capul si gatul pentru a prinde hrana. Este o pasare foarte sociala in timpul anului, insa in perioada de imperechere isi activeaza instinctele teritoriale.
Pe timpul iernii, garlita mare se hraneste cu seminte si cereale necultivate, de aceea prefera sa stea in preajma terenurilor agricole. In perioada de imperechere, garlita mare se hraneste cu radacini si frunze si uneori poate manca si nevertebrate.
Garlita mare (Anser albifrons) isi gaseste adapost in apele mlastinoase din tundra sau taiga. Iarna si-o petrece in climatele mai calde unde exista platouri deschise si ape curgatoare dulci sau sarate.
Garlita prefera adaposturile ce se afla in preajma terenurilor agricole.
Garlita mare ajunge la varsta in care se poate reproduce abia la 3 ani. Femela va construi cuibul intr-o groapa mica in pamant si o va captusi cu plante. Un criteriu important de alegere al locului in care isi va construi cuibul este sursa de apa. Cuibul va sta cat mai aproape de o sursa de apa.
Garlita mare (Anser albifrons) va depune 3-6 oua pe care la va cloci timp de 22-27 de zile. Puii vor inota la scurt timp dupa iesirea din apa, insa vor fi supravegheati de ambii parinti. Primul zbor al puilor de garlita mare se va realiza la varsta de 38-45 de zile. Cu toate acestea, puii vor ramane alaturi de parinti cel putin un an si uneori vor sta cu familia cativa ani.
Populatia de garlita mare a suferit fluctuatii de-a lungul timpului. Vanatul este principala amenintare pentru garlita mare. Şi pierderea mediului natural este o amenintare serioasa pentru aceasta pasare migratoare.