Standard rasa | |
Nume | Pelican |
Greutate | 4.6-8 kg |
Marime | 1.6-1.8 metri |
Culoare | Alb |
Capacitate la nastere | 1-3 pui |
Speranta de viata | 10-25 de ani |
Exista 7 specii de pelican in intreaga lume si toate sunt asemanatoare ca forma si, cu o singura exceptie, au culoarea alba. Pelicanul traieste intre 10 si 25 de ani.
Masculii sunt mai mari decat femelele. Trasatura care iese in evidenta la pelican este ciocul alungit. Ciocul pelicanului masoara 40-50 centimetri si este mai mare la masculi decat la femele. Cantareste 4-6.8 kilograme si are 1.6-1.8 metri lungime. Pelicanul are aripi mari ce masoara 2.3-2.5 metri atunci cand sunt complet intinse. Are un schelet foarte usor, ce cantareste mai putin de 10% din greutatea corpului.
Pelicanul traieste pe toate continentele cu exceptia Antarcticii. Traieste in regiunile calde, din Tasmania pana in Canada fiind prezent si in Delta Dunarii. In Romania, pelicanul poate fi vazut din martie pana in octombrie, existand o colonie de aproape 2500 de exemplare, fiind cea mai mare din Europa.
Pelicanul mananca peste, insa ocazional va manca si crustacee, mormoloci si chiar broaste testoase. In timpul perioadelor cu hrana putina, pelicanul captureaza si mananca pescarusi si rate salbatice. Pescarusii sunt tinuti sub apa pana se ineaca si li se mananca in primul rand capul. De asemenea, obisnuiesc sa jefuiasca alte pasari de prada lor. Ciocul mare si punga de sub el joaca un rol foarte important in hranire. Ciocul este sensibil si ajuta localizarea pestilor in apa tulbure. Dupa ce prinde hrana, pelicanul o manipuleaza pana cand aceasta ajunge cu capul in gatul sau, apoi cu o singura miscare, o face sa alunece pana in stomac. Punga serveste ca un organ de colectare pe termen scurt. Pelicanul isi afunda ciocul in apa si foloseste punga ca spatiu de depozitare. De asemenea, aceasta mai serveste pentru a colecta apa de ploaie si apoi s-o bea. La capacitatea sa maxima, ciocul pelicanului poate colecta 13 kilograme de hrana.
Pelicanii se hranesc in grupuri destul de mari. Un singur grup poate numara pana la 1900 de indivizi. Un grup de pelicani lucreaza impreuna, conducand pestii la o masa concentrata folosindu-si ciocul si batand din aripi.
Pelicanii sunt destul de mobili, cautand apele potrivite in care exista mancare. Pelicanii nu sunt capabili de zbor sustinut, insa pot ramane in aer si 24 de ore, acoperind sute de kilometri. Se avanta destul de sus si folosesc energia pentru a ajunge la altitudini considerabile. Pelicanii zboara in mod obisnuit la o altitudine de 1000 metri, insa s-au inregistrat si zboruri la 3000 de metri. Mutandu-se de la un grad de caldura la altul, pelicanii pot calatori distante lungi cu un minimum de efort, atingand o viteza de 56 km/h.
Pelicanii se imperecheaza in cadrul unor colonii care ating si 40000 de indivizi. Imperecherea pelicanilor se produce in orice moment al anului, in functie de conditiile mediului, in special cand ploua.
Cuibul consta intr-o groapa pe care femela pelican o va sapa in pamant folosindu-se de cioc si gheare. In urmatoarele 3 zile, femela va depune 1-3 oua, perioada de incubatie fiind de 32-35 de zile. Ambii parinti se vor ocupa de oua in aceasta perioada.
Un lucru interesant despre pelicani este ca puii care se afla in ou pot comunica cu parintii, transmitandu-le daca le este prea cald sau frig. In acest fel, cand vor iesi din ou nu vor avea probleme sa-si recunoasca parintii. Primul pui iesit din ou este vizibil mai mare decat ceilalti si va primi mai multa hrana. De asemenea, puiul de pelican isi poate ataca sau chiar ucide fratii mai mici.
In Europa medievala, se considera ca pelicanul este foarte atent cu puii sai, ajungand chiar sa-i hraneasca cu sangele sau atunci cand hrana lipsea. Ca rezultat, pelicanul a devenit simbolul patimilor lui Iisus si Euharistiei. De asemenea, a mai devenit si simbolul auto-sacrificiului fiind folosit in ceremonii.
O alta credinta din India spune ca pelicanul si-a ucis puii printr-o metoda dura, apoi cuprins de remuscari, i-a inviat cu propriul sange.
Aceste legende au aparut pentru ca pelicanul poate suferi de o boala care lasa pete rosii pe piept.
Pelicanul a mai fost si subiectul unui poem si al unui cantec in anul 1995. In Romania, pelicanul este protejat de lege si a fost declarat monument al naturii. Inainte de acest lucru, a fost vanat de catre pescarii care credeau ca le mananca tot pestele din Delta.