1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PESTE NEON



Peste neon

Un acvariu ar fi trist fara un peste neon! Pestele neon sau Paracheirodon innesi este cel mai cunoscut peste din familia Characidae, ordinul Characiformes. Originar din sud-estul Columbiei, estul țarii Peru si vestul Braziliei, pestele neon este cel mai atractiv peste tropical. Este voinic si puțin costisitor si pestele preferat al pasionaților de acvaristica. 

Descriere fizica

Pestele neon are un corp intens colorat, cu o linie albastra fosforescenta de-a lungul corpului. El apare luminos in acvariu, de aceea se numeste „peste neon”.  La mijlocul corpului apare o linie rosie, ce se termina in coada. Peste neon are corpul alungit si nasul  scurt. Are o burta argintie si aproape un corp transparent si acele dungi stralucitor colorate ce ies in evidența. Pestele neon este docil si traieste bine cu alte specii in acvariu. Sunt destul de activi, iar un grup de 5 pesti sau mai multi, intr-un acvariu de marime medie va fi perfect!

Pestele neon este voinic si sanatos, iar speranța de viața este de 10 ani si chiar mai mult, daca este ingrijit corespunzator. Pestele neon femela are o burta usor mai mare si o dunga aplecata mai accentuata decat a masculului ( a se vedea fotografia) si poate creste pana la 4 centimetri in lungime. Pe timpul nopții, cand pestele neon se odihneste, luminile lui sunt stinse si va fi mai puțin vizibil. 

Pestele neon este omnivor. Se hraneste cu creveți, granule, fulgi, mancare congelata sau alge uscate. 

peste-neon-corp-alungit

 

 

Comportament si personalitate

Pestele neon este foarte linistit si de obicei este ținut in acvariu cu alți pesti non-agresivi si de aproximativ aceeasi marime. Pestii neon arata foarte bine combinați cu alți pesti neon de alta culoare,  insa pot fi combinați si cu alți pesti din aceeasi familie la fel de bine. Este un peste ce formeaza bancuri, de aceea e bine sa ai cel puțin 5 pesti in acvariu. Daca un peste neon este ținut singur, va deveni stresat si se va ascunde in cea mai mare parte a timpului. Stresul ii poate afecta sistemul imunitar si poate deveni mai vulnerabil la boli. Fiind pesti de banc, vor petrece majoritatea timpului in mijlocul jumatații inferioare a acvariului.

Ingrijire si hrana

Apa preferata a pestilor neon este cea foarte puțin acida, avand un pH intre 5 si 6, iar temeperatura sa fie intre 18 si 25 de grade Celsius, fiind perfecta pentru inmulțire. Oricum, acesti pesti se pot adapta si in apa neutra. Stratul intunecat de pietris si diferitele plante ofera un spațiu in care sa se ascunda, facand pestele neon sa se simta in siguranța. Este nerecomandabil sa-i pui impreuna cu pesti mari, deoarece pot deveni foarte usor un desert pentru acestia. Dimensiunea minima a acvariului este de cel puțin 60 centimetri. 

pesti-neon-acida

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Pestele neon este predispus la o boala letala, care se numeste boala pestelui neon. Aceasta este cauzata de Pleistophora hyphessobryconis, un spor al unui  parazit, care nu afecteaza doar pestele neon, ci intreg acvariul. Acest spor afecteaza pestele neon cand consuma materiale infectate. Odata intrat in tractul intestinal al pestelui neon, produce chisturi in tesutul muscular si poate fi fatal. Simptomele acestei boli sunt nelinistea si decolorarea pestelui. Boala pestelui neon este incurabila si e bine sa previi infectarea lui.

De cand pestii neon au devenit atat de populari au invațat sa se adapteze la mai multe condiții de viața. Inmulțirea forțata a pestilor neon pentru a suplini cererea pieței, i-a facut pe acestia sa-si piarda din calitațile native si sa fie mai puțin robusti. Noii pesti obținuți sunt mai delicați si sansele sa-ți pierzi pestisorii la puțin timp dupa ce i-ai introdus in bazin sunt foarte mari. Oricum, din momentul in care pestele neon se acomodeaza, se va descurca bine fara prea multe dificultați. 

Reproducere

Pestele neon este viu colorat si o apariție incantatoare pentru acvariul tau. In orice caz, reproducerea pestilor neon nu este atat de simpla. Ingrijirea si menținerea corespunzatoare sunt necesare in imulțirea acestor creaturi de apa atat de frumoase! Pestele neon este perfect pentru comunitatea de pesti si este recomandabil sa pui perechea pentru inmulțire intr-un acvariu separat, fiind poziționat intr-un loc intunecos, iar luminozitatea sa creasca gradual prin introducerea unei lampi, pentru a avea loc depunerea icrelor. Depunerea icrelor la pestele neon are loc, in general, dimineața, iar femela depune intre 60 si 130 de oua. Acestea clocesc in 22-30 de ore de la depunere, insa pestii vor deveni vizibili in 2-3 zile, chiar daca sunt inca foarte mici.

Pestele neon imprastie ouale  si se inmulțeste destul de greu in captivitate. Acest lucru este cauzat de condițiile nepotrivite ale apei. Este indicat sa pui o placuța deasupra acvariului, deoarece pestele neon are obiceiul de a sari foarte sus in aceasta perioada.

pesti-neon-viu-colorat

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra