1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

SCALAR



Scalar

Pestele scalar este cel mai popular peste de acvariu si este cunoscut de aproape toti pasionatii de acvarii. Este potrivit pentru acvariile mari care au un continut mediu de plante. Pestele scalar se mai numeste si pestele inger, denumire provenita de la infatisarea sa, avand inotatoarele alungite, ca aripile unui inger.

Pestele scalar face parte din familia Cichlid si genul Pterophyllum, insa este diferit de ceilalti membri din aceasta familie.

Exista trei specii a pestelui scalar: Pterophyllum scalare, Pterophyllum altum si Pterophyllum leopoldi. Cel mai comun dintre cei trei este Pterophyllum scalare, ce poate fi gasit intr-o varietate de modele.

 

peste-scalar-negru-acvariile-mari

Varietati

Pestele scalar este, in salbaticie,  de culoare maro inchis, cu dungi negre verticale ce il ajuta sa se camufleze. In captivitate au aparut mai multe modele si culori ale pestelui scalar: marmorat, pe jumatate negru, auriu, albinos si pete negre sau galbene pe un corp alb. Exista pesti scalari cu coada ca de voal si s-au efectuat o multitudine de incrucisari intre mai multe varietati. Cu toate acestea, varietatea salbatica arata mai natural si este mai putin probabil sa dezvolte probleme de sanatate, iar imperecherea va avea o rata de succes mai mare.

Mediul natural

Pestele scalar este originar din fluviul Amazon din bazinul Americii de Sud. Prefera portiunile de apa care sunt mai lente si se ascund printre radacinile copacilor pentru a-si suprinde prada: pesti mici si insecte de suprafata. In timp ce multi pesti scalari se gasesc in zonele deschise, altii se gasesc bazinele bogate in vegetatie si regiunile inundate in timpul sezonului de inundatii.

 

peste-scalar-alb-ape-lente

Amenajarea acvariului

Pestele scalar este recomandat pentru acvariul cu plante, apa sa aiba un pH intre 6 si 8, iar duritatea acesteia sa fie cuprinsa intre 5-15 dGH (grade duritate generala). Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 24-30 grade Celsius.

Hrana

Pestele scalar este un pradator natural, insa va deveni lenes daca ii este oferit regulat hrana si nu va agresa pestii mai mici din moment ce creste impreuna cu acestia. Este nerecomandat sa introduci un peste mic unde traiesc pesti scalari maturi, pentru ca orice peste mic nefamiliar va deveni hrana. Pestele scalar de acvariu va manca hrana uscata, congelata si chiar viermi vii, ce il vor ajuta la pastrarea sanatatii si stimularea imperecherii.

Comportament

Pestele scalar are tendinte agresive si de aparare a teritoriului. In circumstante normale, agresivitatea va fi indreptata catre alti pesti scalari. Este recomandat sa tii in acvariu o pereche de pesti scalari sau un grup de cel mult sase exemplare pentru ca agresivitatea sa fie distribuita si nu indreptata doar asupra unuia singur. Intr-un grup pot exista mai multe perechi. Cu toate acestea, este practic imposibil de identificat daca un peste scalar este mascul sau femela pana in momentul in care va depune icre.

 

peste-scalar-tendinte-agresive

Reproducere

Pestii scalari sunt usor de imperecheat fiind monogami si parinti buni. Acest lucru este valabil in special pentru pestii care se afla in salbaticie, deoarecei pestii scalari din acvariu isi pierd din instinctele naturale. Dintre accidentele ce se pot intampla la pestii scalari aflati in captivitate se numara: icrele nefertile, mancatul icrelor din greseala (parintii curata si muta icrele cu gura), slaba aparare, pradarea oualelor. 

Odata perechea de pesti scalari formata, vor alege un loc potrivit pentru depunerea icrelor si anume o frunza mai lata sau o bucata de lemn. Daca pestii nu sunt parinti buni sau vrei sa ai control mai mare asupra icrelor, atunci le poti transfera, cu tot cu obiectul pe care stau, intr-un acvariu mai mic, aproape de pompa de oxigen. Orice ou care devine prea alb, ar trebui indepartat delicat cu o penseta pentru ca poate fi acoperit de fungi, ce se pot transmite la celelalte oua. Pestisorii scalari iesiti din ou pot fi hraniti abia atunci cand inoata foarte bine.

Pestele scalar este rezistent, insa poate muri daca este mutat in alt acvariu, asadar, mutarea intr-un alt acvariu poate fi realizata atunci cand acesta are 2-3 luni. Dimensiunile unui acvariu cu pesti scalari ar trebui sa aiba 120 centimetri lungime, iar nivelul apei sa fie de 45-60 centimetri. 

peste-scalar-albastru-salbaticie

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra