1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PINZGAUERIn anii 1820, rasa Pinzgauer a fost introdusa pe teritoriul de astazi al Romaniei, Iugoslaviei, Cehia si Slovacia. In timpul imperiului austro-ungar, vaca Pinzgauer era cea mai intalnita rasa. In prezent, vaca Pinzgauer este foarte raspandita in peste 25 de tari, inclusiv sudul Africii, Canada, Statele Unite, Australia si Romania.

Pinzgauer
Standard rasa
Nume Pinzgauer
Greutate Masculi: aproximativ 900 kg - femelele 450-700 kg
Blana matasoasa
Culoare castanie cu pete albe pe spate

Origine si istoric

In Austria, in anul 800 inainte de Hristos, celtii au introdus unul dintre stramosii rasei Pinzgauer, intr-o regiune muntoasa ce corespunde, astazi, orasului Salzburg, al patrulea oras ca marime al Austriei. 

Descriere fizica

Vaca Pinzgauer este caracterizata de o culoare castanie cu pete albe pe spate , picioare si burta. Blana este matasoasa, iar pielea este flexibila, ajutand la prevenirea infestarii cu insecte.

Rasa Pinzgauer este o rasa mixta, insa preponderent o rasa de carne. Masculi cantaresc aproape 900 kilograme, iar femelele ajung la 450-700 kilograme. Are copite foarte puternice si este capabila sa calatoreasca pe distante lungi. Blana vacii Pinzgauer este capabila de a proteja pielea impotriva radiatiilor UV, insemnand ca poate rezista in condintii foarte grele. 

 

vaca-rasa-pinzgauer-blana

 

Utilitate

Vaca din rasa Pinzgauer produce 2500-6000 litri de lapte pe an, cu un continut de grasime de aproape 4%.

La nivel global, rasa Pinzgauer este catalogata ca fiind o rasa de carne. Carnea vacii Pinzgauer este apreciata ca fiind suculenta, aromata, plina de fibre de buna calitate.  

Varietati

Vaca Pinzgauer de Transilvania este o rasa autohtona, insa se afla pe cale de disparitie. Se pare ca aceasta va fi absorbita de rasa baltata romaneasca si Simmental, insa a fost formata din rasa Pinzgauer si rasele locale de munte si de stepa. 

Reproducere

Taurul Pinzgauer este foarte fertil, viril si are o viata reproductiva foarte lunga. Temperamentul docil il face util si atunci cand are o varsta inaintata. Vaca Pinzgauer ajunge la pubertate la varsta de 10-11 luni, ajungand sa cantareasca la maturitate aproape 720 kilograme. Are un puternic instinct matern si un grad ridicat de feminitate. La nastere, viteii cantaresc 35-40 kilograme.

vaci-pinzgau-fertil

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra