Standard rasa | |
Nume | Fleckvieh |
Greutate | 650-800 kg |
Inaltime | 1.5 metri |
Culoare | Diferite culori. |
Vaca din rasa Fleckvieh este rasa numarul doi in lume la productia de lapte, dupa rasa Holstein, si una dintre cele mai vechi rase din Europa. In prezent, in intreaga lume se gasesc peste 42 de milioane de vaci Fleckvieh. Originara din tinuturile inalte ale Germaniei, Elvetiei si Austriei, rasa Fleckvieh a devenit populara si in alte parti ale lumii, datorita gradului sau inalt de adaptabilitate la conditii severe.
Aceasta rasa de vaca dateaza inca din anul 1830 si a fost apreciata pentru cantitatea mare de lapte pe care o oferea.
Vaca din rasa Fleckvieh este rezistenta si usor de intretinut. Este un animal masiv, cu un cap relativ mic, corp solid, dar suplu, acoperit cu o piele de diferite culori. Vacile din aceasta rasa sunt capabile sa se deplaseze usor chiar si pe cele mai dificile terenuri.
O vaca Fleckvieh matura are un corp bine dezvoltat si este foarte puternica. Atinge o greutate de 650-800 de kilograme.
Vacile din rasa Fleckvieh sunt crescute in special pentru productia de lapte. Un kilogram de lapte Fleckvieh contine 4,2% grasime si 3,7% proteine. In plus, acest lapte este bogat si in micronutrienti si acizi grasi omega 3, care sunt extrem de importanti pentru un organism sanatos.
Taurii din rasa Fleckvieh au o rata mare de crestere si dezvoltare. Astfel, acestia cresc cu 1,5 kilograme pe zi, astfel ca si carnea obtinuta de la aceste animale este de o calitate superioara.
O vaca Fleckvieh bine hranita va oferi o cantitate mare de lapte, in jur de 25-30 de litri pe zi.
Spre deosebire de alte rase de vaci, Fleckvieh este o vaca sanatoasa, care nu pune mari probleme proprietarilor. Deoarece este foarte rezistenta si capabila sa se adapteze celor mai severe conditii, vaca din rasa Fleckvieh intampina putine probleme de sanatate de-a lungul vietii.
Cel mai adesea se va confrunta cu mastita, o boala inflamatorie a ugerului, care duce la reducerea productiei de lapte. Aceasta infectie este provocata de celulele somatice (moarte) din sange care ajung in laptele din uger.
Totusi, laptele acestei vaci are o cantitate redusa de celule somatice, in comparatie cu alte rase de vaci de lapte, ceea ce inseamna ca vaca Fleckvieh este mai putin predispusa la mastita. In plus, cu cat laptele contine mai putine celule somatice, cu atat rezista mai mult fara depozitare la rece.
De asemenea, deoarece are o piele foarte groasa, vaca din rasa Fleckvieh este rezistenta la bolile transmise prin intermediul capuselor.