1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

VACA FLECKVIEHVaca din rasa Fleckvieh este un animal crescut in special pentru cantitatea mare de lapte pe care o ofera, in jur de 30 de kilograme pe zi. Aceasta vaca este docila si rezistenta la boli, foarte usor de crescut si intretinut de fermierii din intreaga lume.  
Vaca Fleckvieh
Standard rasa
Nume Fleckvieh
Greutate 650-800 kg
Inaltime 1.5 metri
Culoare Diferite culori.

Origine si istoric

Vaca din rasa Fleckvieh este rasa numarul doi in lume la productia de lapte, dupa rasa Holstein, si una dintre cele mai vechi rase din Europa. In prezent, in intreaga lume se gasesc peste 42 de milioane de vaci Fleckvieh. Originara din tinuturile inalte ale Germaniei, Elvetiei si Austriei, rasa Fleckvieh a devenit populara si in alte parti ale lumii, datorita gradului sau inalt de adaptabilitate la conditii severe.

Aceasta rasa de vaca dateaza inca din anul 1830 si a fost apreciata pentru cantitatea mare de lapte pe care o oferea.  

 

 

rasa-fleckvieh-lapte

 

 

Descriere fizica

Vaca din rasa Fleckvieh este rezistenta si usor de intretinut. Este un animal masiv, cu un cap relativ mic, corp solid, dar suplu, acoperit cu o piele de diferite culori. Vacile din aceasta rasa sunt capabile sa se deplaseze usor chiar si pe cele mai dificile terenuri.

O vaca Fleckvieh matura are un corp bine dezvoltat si este foarte puternica. Atinge o greutate de 650-800 de kilograme.

Productia de lapte

Vacile din rasa Fleckvieh sunt crescute in special pentru productia de lapte. Un kilogram de lapte Fleckvieh contine 4,2% grasime si 3,7% proteine. In plus, acest lapte este bogat si in micronutrienti si acizi grasi omega 3, care sunt extrem de importanti pentru un organism sanatos.

Taurii din rasa Fleckvieh au o rata mare de crestere si dezvoltare. Astfel, acestia cresc cu 1,5 kilograme pe zi, astfel ca si carnea obtinuta de la aceste animale este de o calitate superioara.

O vaca Fleckvieh bine hranita va oferi o cantitate mare de lapte, in jur de 25-30 de litri pe zi.

 

vaci-fleckvieh-hrana

Rezistenta la boli

Spre deosebire de alte rase de vaci, Fleckvieh este o vaca sanatoasa, care nu pune mari probleme proprietarilor. Deoarece este foarte rezistenta si capabila sa se adapteze celor mai severe conditii, vaca din rasa Fleckvieh intampina putine probleme de sanatate de-a lungul vietii.

Cel mai adesea se va confrunta cu mastita, o boala inflamatorie a ugerului, care duce la reducerea productiei de lapte. Aceasta infectie este provocata de celulele somatice (moarte) din sange care ajung in laptele din uger.

Totusi, laptele acestei vaci are o cantitate redusa de celule somatice, in comparatie cu alte rase de vaci de lapte, ceea ce inseamna ca vaca Fleckvieh este mai putin predispusa la mastita. In plus, cu cat laptele contine mai putine celule somatice, cu atat rezista mai mult fara depozitare la rece.

De asemenea, deoarece are o piele foarte groasa, vaca din rasa Fleckvieh este rezistenta la bolile transmise prin intermediul capuselor.  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra