Standard rasa | |
Nume | Piton |
Tara de origine | Centrul Africii |
Greutate | 110 kg |
Marime | 11 metri |
Speranta de viata | 16 ani |
Pitonul este cel mai mare sarpe din lume. Exista aproximativ 8 genuri impartite in 26 specii printre care: piton reticulat (pyton reticulatus), piton indian (python molurus), piton regal (python regius), piton african (python sebae), piton cu cap negru (aspidites melanocephalus), piton verde de copac (morelia viridis). Traieste pe trei continente Asia, Africa si Australia, existand diferente intre speciile de piton, mai ales in ceea ce priveste mediul de viata.
Pitonul reticulat, ce se gaseste in sud-estul Asiei, poate ajunge la o lungime de 11 metri. Cel indian este folosit de catre oameni pentru a realiza trucuri si a impresiona publicul in spectacole. Pitonul regal provine din centrul Africii si se poate incolaci intr-o minge. Pitonul diamant este de culoare galben cu negru, provine din Australia si numele este dat de petele sub forma de diamant de pe spate.
Este un sarpe lung, mare, musculos. Poate ajunge la lungimea de 10 metri si greutatea de 110 kilograme! Corpul are diferite modele, in functie de specie, insa in general sunt de culoare inchisa, maronie si maslinie cu partea inferioara a corpului de culoare alba. Pitonii sunt adesea confundati cu serpii constrictori boa, ce isi ucid prada intr-o maniera asemanatoare. Cu toate acestea, sarpele piton are mai multe oase si dinti.
Pentru ca este atat de voluminos, pitonul nu se misca sub forma literei S ca toti serpii. Acesta se misca cu ajutorul unui model numit „progresie rectilinie”. Pentru a inainta, sarpele isi apropie oasele coastelor reusind sa-l propulseze in fata. Viteza lui este de aproximativ un kilometru pe ora, ceea ce ii supune riscului de a fi pradati de pasarile mari carnivore, lei si leoparzi.
Ajunge la maturitate la varsta de 2-3 ani, cand corpul ajunge la dimensiunile potrivite. Procesul de imperechere dureaza intre 5 si 30 de minute. 3-4 luni mai tarziu, femela va depune pana la 100 oua, fiecare cantarind pana la 200 de grame. In aceasta perioada, femela se va incolaci in jurul oualelor in scopul incubatiei. Perioada de incubatie dureaza 2-3 luni. In perioada de incubatie, femela va folosi contractiile musculare sau febra pentru a incalzi ouale si nu le va parasi in in timpul acestei perioade. Odata iesit din ou, micul piton va deveni repede independent. Media de viata a pitonului este de 16 ani.
Pitonul, ca toti serpii, foloseste perceptia chimica pentru gasirea prazii. Are senzori de caldura localizati pe cap ce il ajuta sa localizeze prada cu un corp mai cald decat mediul inconjurator. Are un vaz foarte slab, in schimb are un miros foarte dezvoltat.
Pitonul este un animal carnivor. Hrana sa consta in prada vie. Cel mai des consta in rozatoare si alte mamifere. O portie mai mica din hrana sa consta in pasari, amfibieni si reptile. Moartea survine in urma sufocarii din cauza stransorii la care este supusa prada. Aceasta este inghitita complet, chiar daca este mai mare decat capul sau.
Exista chiar o industrie a comertului cu pitoni, destinati ca fiind animale de companie. Pielea pitonului indian este valorificata in industria modei, datorita aparitiei sale exotice. Mai mult, este vanat si ca sursa de hrana.