Standard rasa | |
Nume | Corb |
Greutate | 689-1625 grame |
Marime | 69 cm |
Blana | Penaj |
Culoare | Negru |
Capacitate la nastere | 3-7 pui |
Speranta de viata | 13 ani in salbaticie si chiar 80 in captivitate |
Corbul, Corvus corax, este o pasare mare, neagra, cu o coada sub forma de pana. Pe gat, prezinta un guler de pene ce este folosit deseori in comunicare. Corbul este cel mai mare dintre toate vrabiile, putand ajunge pana la 69 centimetri lungime si o greutate de 689-1625 grame. In general, se diferentiaza de alte specii de Corvus prin marimea sa mare, coada sub forma de pana, ciocul robust, tendinta de a pluti in aer si sunetul aspru, oracaitor.
Atat femela cat si masculul corb sunt asemanatori, doar ca femela este mai mica decat masculul.
Corbul, Corvus corax, este renumit pentru inteligenta sa si dinamica sociala foarte complexa. A dovedit ca poate gasi solutii inovative la problemele noi. Corbul este o pasare ce nu migreaza, insa s-au inregistrat miscari ale acestuia in alte zone pentru a evita temperaturile extreme.
Majoritatea corbilor se hraneste cu animale moarte. Acesta mananca artropode, amfibieni, mamifere mici, pasari, reptile si cadavre de animale. Corbul este atras de cadavre si mananca inclusiv insectele ce se hranesc din acesta. Corbul este renumit si pentru ca mananca placenta oilor si a altor mamifere mari. Hrana vegetala este constituita de cereale, ghinde, fructe si muguri de plante.
Corbul, Corvus corax, isi poate face provizii de hrana constand in nuci, oase, oua si carne.
Corbul, Corvus corax, este una dintre pasarile cele mai raspandite de pe suprafata globului. Corbul se gaseste in nordul Europei, insulele britanice, Groenlanda, Islanda, nordul Scandinaviei, Asia, nord-estul Africii, insulele Canare, nordul si centrul Africii.
Corbul, Corvus corax, prefera platourile deschise, ca tundra, costele marilor si oceanelor, malurile raurilor, dealurile stancoase, padurile forestiere, campiile, deserturile si padurile de arbusti. Deci corbul poate fi gasit in aproape toate mediile de viata, mai putin padurile tropicale, in timp ce verisoara sa cioara se gaseste mai mult in zonele populate de oameni si chiar in orase.
Exista putina informatie despre modul de formare al perechilor de corbi, Corvus corax. Se considera ca o pereche de corbi poate sta impreuna un an intreg, insa nu se stie daca aceasta pereche poate sta toata viata.
Perioada de reproducere la corb incepe la mijlocul lunii februarie si se finalizeaza la finalul lunii mai, iar majoritatea oualelor sunt depuse deja pana in luna martie sau aprilie. Cu toate acestea, perioada de reproducere la corb variaza in functie de clima si regiune. In general, femela corb depune cate 3-7 oua ce vor fi clocite timp de 20-25 de zile.
Cuibul de corb este facut in mare parte din crengute si este asimetric, putand masura pana la 153 centimetri in diametru. Puii de corb parasesc cuibul la varsta de 5-7 saptamani, putand ramane in preajma parintilor sau sa plece intr-o alta zona. Corbul ajunge la maturitate la varsta de 3 ani.
Un corb (Corvus corax) poate trai in salbaticie si 13 ani, iar in captivitate ajunge la o varsta de 80 de ani. Cu toate acestea, majoritatea corbilor mor in primii ani de viata.
Corbul este rareori pradat de alte animale si chiar ouale si puii acestuia sunt destul de bine pazite. Insa, printre posibilii pradatori, se pot numara soimii, vulturii, bufnita, jderul si alti corbi.
Jupanul Corb, pe-o creanga cocotat,
Tinea in clont un bot de cas furat.
Ademenita de mirosul casului,
Cumatra Vulpe-i spuse-asa borfasului:
-Sa ne traiti multi ani , Maria Voastra,
ca sunteti zau, ca din cutie scos!
Iar de-ati avea si glasul mladios
Pe cat v-arata penele frumoas-
Ma prind c-ati fi vreo Pasare Maiastra!”
Ci corbul, auzind-o, pe ganduri nu mai sade.
Deschide ciocul. Prada cade.
Şi vulpea , inghitind-o,il dascaleste:-“Bade,
Ligusitorii-nu stiai, se pare-
Traiesc pe seama cui le da crezare.
Dar lectia pe care o-nvatasi
O fi facand cat botul tau de cas!…
Inmarmurit, crocanul juratu-s-a cumplit
Ca n-o sa se mai lase de-acum pacalit.