1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

RATA AFRICANA



Rata africana

Caracteristici fizice

Rata africana este complet neagra cu cateva semne albe pe spate. Locuieste in centrul si sudul Africii. Mai este cunoscuta si sub denumirea de rata neagra de rau, rata neagra vest-africana sau rata neagra etiopiana.  Femelele rate africane sunt mai mici decat masculii, iar puii au abdomenul alb.

Rata africana are o lungime de 45-48 centimetri, perioada de incubatie dureaza 26-30 de zile, iar puii devin acoperiti de pene la varsta de 84-88 de zile.

 

rata-africana-in-zbor-pene

Mediu de viata

Rata africana traieste in Africa vest-ecuatoriala, estul Africii de Sud pana in Zimbabwe. Aceasta specie traieste pe raurile rapide si paraurile cu substrat stancos, in special in zonele impadurite si muntoase pana la altitudinea de 4250 metri. De asemenea, rata africana poate fi gasita si in zonele aride, deschise, pe lacuri, rezervoare, lagune, estuare, ape statatoare sau slab curgatoare si iazuri de canalizare. In perioada de naparlire, rata africana nu zboara si va sta ascunza in apropierea zonei in care se hraneste.

Reproducere

 Rata africana isi construieste cuibul in apropierea apelor curgatoare de pe insule, bancuri de iarba, stuf si chiar pe lemn putrezit, insa au mai fost raportate cuiburi de rata africana in copaci sau in cavitati facute in pamant. Un criteriu important in construirea cuibului este proximitatea apei si vizibilitatea imprejurimilor. Rata africana isi face cuibul sub forma de cupa din iarba si lemn putrezit. Perioada de incubatie se termina in a treizecea zi si clocirea se realizeaza integral de mama. Marimea cuibului este de 4-8 oua.

 

rata-africana-pe-apa-cuib

Comportament

Rata africana se imperecheaza neregulat, perioada de imperechere variaza in functie de locatie si chiar in sezoanele in care nu se imperecheaza aceasta traieste singura sau in pereche. Nu formeaza grupuri mari. In perioada de naparlire,  ce tine cate 25-30 de zile in lunile februarie si octombrie, aceasta specie nu zboara. Rata africana este diurna, noaptea se odihneste si ziua se hraneste, ingrijeste si doarme.

Hrana

Rata africana este omnivora si hrana ei consta in plante acvatice, cereale agricole, fructele plantelor terestre ce traiesc in jurul apei, dude, fructe de padure, ghinde cazute, insecte acvatice si larvele acestora, larvele amfibienilor si icre de peste.

 

rate-africane-omnivora

Conservare

Rata africana nu se afla pe lista pasarilor aflate pe cale de disparitie si are o distributie larga, aproximativ 20 000 kilometri patrati. Chiar daca se considera ca populatia de rate africane este in scadere, aceasta nu este suficient de rapida pentru a reprezenta o ingrijorare.  Populatia de rate africane este de aproximativ 10000 de exemplare.

Migratie

Rata africana este non-migratoare, fiind o pasare teritoriala si sedentara, cu o „casa” permanenta. In Africa de Sud unele pasari parasesc  raurile si se muta pe apele statatoare, urmand sa se intoarca la rauri dimineata devreme. 

 

Articole recomandate

Emu

Emu

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra