1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

SARPELE DE LAPTE (MILK SNAKE)



Sarpele de Lapte (Milk Snake)
Standard rasa
Nume Sarpele de Lapte (Milk Snake)
Marime 120-150 cm
Speranta de viata 15-20 de ani

Şarpele de Lapte este un sarpe docil si prietenos, usor de crescut si intretinut, fiind astfel recomandat incepatorilor. Nu are nevoie de un terariu mare, insa este bine sa fie prevazut cu multe plante si ramuri, de care sarpele sa se ataseze. In timp se apropie de stapan si devine un adevarat companion.

Origine si istoric

Şarpele de Lapte sau Milk Snake este un larpe neveninos, originar din Canada si Statele Unite ale Americii. Este insa intalnit si in America Centrala, Ecuador, Venezuela sau America de Sud. Prefera in general padurile si zonele stancoase, insa poate fi intalnit si in zone populate si spatii deschise.  

Descriere fizica

Şarpele de Lapte este un sarpe de dimensiuni mici, la maturitate atingand dimesiunea de 120 – 150 de centimetri. Este un sarpe cu un corp robust si rotund, acoperit cu solzi luciosi si stralucitori. Este un sarpe terestru si nocturn, care atrage prin coloritul pielii sale.

Pielea este formata din inele colorate, care alterneaza in cele trei culori predomintante: galben, rosu si negru. Şarpele de Lapte are un colorit al pielii foarte asemanator cu cel al sarpui coral, care este foarte veninos. In acest fel, sarpele de lapte se protejeaza de alti pradatori. Totusi, un cunoscator poate diferentia rapid cele doua specii de serpi.

Şarpele de Lapte are inele rosii intercalate intre inelele de culoare neagra, in timp ce la sarpele coral, inelele rosii se afla langa inelele de culoare galbena.

Speranta de viata la sarpele de lapte este de 15 ani, insa bine ingrijit si intretinut, poate trai si peste 20 de ani.  

Comportament si personalitate

Şarpele de Lapte este un sarpe docil si prietenos, recomandat incepatorilor. Este chiar un sarpe timid, insa pe masura ce se obisnuieste cu terariul si cu stapanul devine chiar prietenos. De altfel, este foarte activ si ii place sa petreaca mult timp in afara terariului. Ii place sa se joace si cu stapanul, de care se va atasa in cele din urma.

La inceput este totusi bine ca sarpele sa nu fie manipulat si deranjat foarte des. De altfel, dupa ce este introdus in noul terariul sarpele trebuie lasat singur pana cand iese singur din ascunzatoare. Tot atunci este si momentul propice pentru a-i oferi hrana. Daca este deranjat foarte des, sarpele de lapte poate fi chiar agresiv.

Şarpele de Lapte este un sarpe care naparleste foarte des, odata pe luna, perioada in care este mai retras, iar pielea capata o culoare alba, iar ochii devin mari.

Ingrijire si hrana

Daca in salbaticie este un adevarat pradator, care consuma rozatoare, pasari, amfibieni si alti serpi, in captivitate Şarpele de Lapte se hraneste cu soareci si pui de sobolani. Diametrul hranei nu trebuie sa depaseasca cel mai lat punct al sarpelui. Este bine ca hrana oferita sa fie deja moarta, deoarece hrana vie il poate rani.

Puii de Şarpe de Lapte se hranesc odata pe saptamana, iar adultii odata la 10 zile. Dupa hranire, este bine ca sarpele sa fie lasat in pace 3-4 zile. In caz contrar va regurgita hrana, fenomen care in timp ii va afecta sistemul digestiv.

Sanatate si puncte vulnerabile

Şarpele de Lapte este sensibil la bacterii si paraziti pe care ii poate contacta din terariu sau hrana. Pentru a evita aceaste probleme, este indicat ca sarpele sa fie deparazitat regulat, iar apa din terariu sa fie schimbata cat mai des. Şarpele de Lapte adora sa se balaceasca si sa defece in apa, astfel ca poate contacta rapid bacterii.

De asemenea, hrana oferita trebuie sa fie congelata timp de 30 zile, timp in care orice bacterie este distrusa.

In plus, Şarpele de Lapte este predispus si la anorexie, in special in sezonul rece, atunci cand refuza sa se hraneasca.  

Conditii de viata

Terariul Şarpelui de Lapte trebuie sa fie bine inchis si sigur, pentru a preveni evadarile. Un terariu cu dimensiunile de 100x60x60 de centimetri este potrivit pentru un sarpe de dimeniunile Şarpelui de Lapte. Deoarece este un sarpe foarte activ, terariul sau este bine sa fie prevazut cu multe ramuri, ascunzatori, lemne si plante.

Substratul terariului este bine sa fie gros de 15 centimetri si format din fibra de nuca de cocos si alte materiale usoare si moi. Este indicat sa eviti materialele groase si rigide, deoarece sarpele se poate rani.

Terariul sarpelui de lapte trebuie sa aiba doua zone: una calda, cu temperaturi de pana la 30 de grade, si una rece, cu temperatura maxima de 22 de grade. Umiditatea in terariu trebuie sa fie constanta, de 60%, in special in perioda cand sarpele naparleste. Din cand in cand este bine ca in terariu sa fie pulverizata apa.  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra