Standard rasa | |
Nume | Sarpele de Porumb (Corn Snake) |
Tara de origine | Sud Estul si Centrul Americii |
Marime | 1.2-1.5 m |
Speranta de viata | 6-25 de ani |
Şarpele de Porumb este un sarpe ideal pentru incepatori, deoarece este un animal docil si prietenos, care se ataseaza de stapani. Este usor de crescut si intretinut, foarte activ si jucaus.
Şarpele de Porumb sau Cornsnake este originar din sud-estul si centrul Statelor Unite ale Americii. Este intalnit in special in statele New Jersey, Louisiana, Kentucky si Florida. Prefera locurile care ii ofera ascunzisuri si chiar daca traieste mai mult pe sol, acest sarpe urca si in copaci, de unde isi vaneaza prada.
Şarpele de Porumb este un sarpe de mici dimensiuni, care la maturitate atinge 1,2 - 1,5 metri. Este neveninos, omorandu-si prada prin sufocare, fiind astfel un sarpe constrictor. Numele acestui sarpe vine de la modelul pielii lui, model asemanator cu tabla de sah, care este similara cu porumbul indian, cu boabe negre si portocalii, dispuse intercalat.
In plus, se pare ca acest sarpe si-a primit numele si de la faptul ca in trecut fermierii depozitau porumbul in hambare care atrageau rozatoarele. Se stie ca rozatoarele reprezinta principala sursa de hrana pentru serpi, astfel ca imediat acestia au primit denumirea de Şerpi de Porumb.
Petele portocalii, rosii si maronii, pe fond negru, maro sau alb sunt extrem de atragatoare si alcatuiesc marca reprezentativa a acestor serpi. Şarpele de Porumb este foarte musculos, are corpul acoperit cu solzi puternici, are capul ingust si ochii foarte mari.
In captivitate, speranta de viata a Şarpelui de Porumb este de 15 – 25 de ani. In salbaticie traieste in jur de 6-8 ani.
Şarpele de Porumb este unul dintre cei mai usor de crescut in captivitate. Este foarte docil si prietenos, fiind ideal pentru incepatori. Este foarte activ si are nevoie de un terariu cu multe ramuri si ascunzatori. In plus, este si un maestru al evadarilor, astfel ca este foarte bine ca terariul in care sta sa fie bine inchis.
Şarpele de Porumb este un sarpe nocturn, foarte activ in timpul noptii. Ataca doar atunci cand se simte amenintat, insa in general nu este agresiv cu oamenii si musca foarte rar. Poate fi mai stresat in primele zile cand este adus intr-o locuinta noua.
De altfel, atunci cand este prins, Şarpele de Porumb elimina o secretie urat mirositoare. In libertate este adesea confundat cu sarpele cu clopotei deoarece atunci cand ataca emite cu coada un sunet asemanator. In plus si coloritul este asemanator.
In captivitate, Şarpele de Porumb se hraneste in special cu soareci sau sobolani congelati. Dimensiunea prazii nu trebuie sa depaseasca dimensiunea sarpelui in locurile cele mai late. Este indicat ca soarecii si puii de sobolani sa fie congelati timp de 30 de zile inainte de a fi oferiti sarpelui.
In acest fel se distrug toate bacteriile care pot cauza diverse probleme de sanatate sarpelui. Totusi, nu este indicat sa oferi sarpelui hrana congelata mai mult de 60 de zile, deoarece isi pierde orice calitate nutritiva. De asemenea, este indicat sa eviti sa oferi sarpelui hrana vie, deoarece aceasta ii poate provoca rani.
Puii de Şarpe de Porumb este bine sa fie hraniti de doua ori pe saptamana, iar adultii o data pe saptamana sau chiar la 10 zile.
In plus, din terariu nu trebuie sa lipseasca un bol cu apa proaspata. Şarpele de Porumb adora sa se balaceasca si sa defece in apa, astfel ca este foarte important ca apa sa fie schimbata cat mai des pentru a preveni infectiile bacteriene.
Şarpele de Porumb este sensibil la bacteriile pe care le contacteaza prin intermediul apei sau hranei. Acest sarpe este sensibil si la mucegai, care provoaca o serie de probleme severe.
Şarpele de Porumb nu este un sarpe de dimensiuni mari, insa este foarte activ, astfel ca are nevoie de un terariu mediu, mai mult lung decat inalt. Un terariu cu dimensiunile de 120x60x60 de centimetri este ideal pentru acest sarpe. Cand este mic, Şarpele de Porumb poate fi tinut si intr-un borcan mai mare.
Deoarece nu este canibal, Şarpele de Porumb poate sta cu inca alte 2-3 exemplare in acelasi terariu. Este un sarpe activ astfel ca are nevoie de foarte multe crengi si vegetatie in terariu. De asemenea, este foarte important ca terariul sa fie prevazut cu doua guri de aerisise, dar si cateva ascunzatori de dimensiunea corpului sau, unde sa se retraga atunci cand are nevoie.
De altfel, atunci cand nu are unde sa se ascunda, Şarpele de Porumb este foarte stresat, refuza mancarea si poate deveni chiar agresiv. Substratul terariului este bine sa fie din fibre moi, de cocos, care sa nu raneasca pielea sarpelui. Evita rumegusul sau alte fibre ascutite. Umiditatea in terariu trebuie sa fie de 60-70%, iar temperatura de maxim 30 de grade.
In terariu este bine sa existe doua zone: una calda (incalzita cu ajutorul unui bec exteriror) si una rece.