Şarpele Regal este un sarpe docil si calm, ideal pentru incepatori. Este usor de crescut si intretinut si in timp poate deveni un adevarat animal de companie.
Şarpele Regal este un sarpe originar din Statele Unite ale Americii si Mexic. Prefera regiunile umede si mlastinoase, insa poate fi intalnit si in zonele stancoase si de padure. Poate fi insa vazut si in zonele rurale si urbane, in apropierea oamenilor, unde adesea este confundat cu sarpele coral, un sarpe foarte veninos.
Şarpele Regal este un sarpe neveninos de dimensiuni mijlocii, la maturitate atingand lungimea de 1, 5 metri, foarte rar de 1,8 metri. Are un cap oval si un gat abia vizibil, corp robust si zvelt, acoperit cu solzi luciosi.
Pielea sarpelui are diverse culori si modele, insa cea mai obisnuita specie este cea de sarpe regal cu benzi transversale negre, galbene sau bej. Foarte intalniti sunt si serpii regali complet negri. In captivitate au aparut numeroase variatii ale coloritului acestui sarpe, iar in salbaticie adesea acest sarpe imita coloritul sarpelui coral.
De asemenea, in salbaticie exista si subspecii de serpi regali albi, care sufera de albinism, datorita lipsei de pigmenti.
In salbaticie, Şarpele Regal este foarte agresiv si un vanator activ, un constrictor foarte puternic care isi omoara prada inainte de a o consuma. Este si un bun inotator, insa prefera sa traiasca pe sol, de unde isi poate repera mai bine prada.
Atunci cand este in pericol, Şarpele Regal musca foarte puternic, iar cand este prins arunca chiar cu fecale spre dusman.
In captivitate insa este calm si bland, foarte docil si usor de intretinut, fiind recomandat incepatorilor. Este mai activ noaptea si dimineata, astfel ca atunci este bine sa interactionezi cu el sau sa il hranesti.
De obicei nu este agresiv, insa atunci cand este foarte stresat isi misca nervos coada, emite sunete, isi face corpul ghem si isi ascunde capul. Totusi, nu este bine sa fie deranjat si stresat prea des, in special daca arata semne ca este nervos, deoarece muscatura lui este foarte dureroasa.
Şarpele Regal se hraneste in salbaticie cu rozatoare, pasari, soparle, broaste si chiar cu serpi veninosi. De altfel, foarte des se hraneste cu pui de sarpe cu clopotei, la al carui venin este imun. De altfel, Şarpele Regal poate supravietui unei doze de venin care poate omori peste o mie de mamifere de marimea lui!
Insa in captivitate este bine ca Şarpele Regal sa fie hranit cu hrana deja moarta, pentru ca hrana vie il poate rani. De altfel, diametrul hranei nu trebuie sa depaseasca diametrul sarpelui, deoarece poate regurgita hrana. Regurgitarile fecvente pot afecta sever sistemul gastrointestinal al sarpelui!
Dupa hranire este bine ca sarpele sa nu fie manipulat tip de 2 zile.
Şarpele Regal este sensibil la bacteriile pe care le poate contacta din apa sau hrana. Astfel, apa din terariu trebuie schimbata zilnic, iar hrana este bine sa fie congelata timp de 30 zile, pentru a distruge orice urma de bacterii.
Şarpele Regal are nevoie de un terariu de dimensiuni medii, dar care sa ii ofere un habitat cat mai apropiat de cel natural. De asemenea, terariul trebuie sa fie foarte bine inchis deoarece acest sarpe, ca de altfel orice reptila, este un maestru al evadarilor astfel ca se va folosi de orice crapatura pentru a evada si explora mediul inconjurator.
Tot in terariu sarpele este bine sa aiba si cateva ascunzatori in care sa se retraga atunci cand se simte amenintat sau cand digera hrana. Tot in terariu trebuie sa existe si un vas cu apa, deoarece acestui sarpe ii place sa se balaceasca.
Terariul trebuie sa aiba doua zone: una calda, cu temperaturi intre 24 si 30 de grade si o zona rece, cu temperaturi intre 20 si 23 de grade Celsius. Substratul este bine sa fie din fibre moi de nuca de cocos. Este recomandat sa nu folosesti substrat din rumegus sau alte materiale dure, care pot rani sarpele.