1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BOA DE NISIP (SAND BOA)



Boa de Nisip (Sand Boa)
Standard rasa
Nume Boa de Nisip (Sand Boa)
Marime 80 cm
Culoare Cenusiu, cafeniu, maroniu

Boa de Nisip este un sarpe neveninos, deci constrictor, care isi omoara prada prin sufocare. Este un sarpe rar, care se gasea si in Romania. Boa de Nisip poate deveni un animal de companie docil si placut, care are nevoie de minima intretinere.  

Origine si istoric

Boa de Nisip este un sarpe neveninos care este intalnit in Europa de Est, Caucaz, Orientul Mijlociu si Africa. Acest sarpe este intalnit si pe teritoriul Romaniei, in localitatile Cernavoda, Carpinis-Giuvegea, Cochirleni si Mahmudia.

Boa de Nisip este de altfel si singurul sarpe boa care este intalnit pe teritoriul Europei. Acest sarpe este mai des intalnit in Albania, Macedonia, Grecia, Bulgaria si Turcia.

Face parte din specia Eryx jaculus care cuprinde trei subspecii: Eryx jaculus jaculus (se gaseste in Africa), Eryx jaculus turcicus (se gaseste in Peninsula Balcanica si Asia) si Eryx jaculus familiaris (se gaseste in Persia, Armenia, Asia). In Romania este intalnita subspecia Eryx jaculus turcicus.  

Sand boa

Descriere fizica

Boa de Nisip este un sarpe neveninos de mici dimensiuni, la maturitate ajungand pana la lungimea de 80 de centimetri. Corpul acestui sarpe este de forma cilindrica, cu o grosime constanta. Capul este bont si de forma unei lopeti, acoperit cu solzi de protectie, ceea ce il ajuta sa sape in nisip.

Ochii si narile mici sunt situate in partea superioara a capului, iar coada este prevazuta cu un solz mic conic, prezent in special la specimenele adulte. Corpul sarpelui Boa de Nisip este acoperit cu o piele solzoasa de diferite culori, de la cenusiu si cafeniu pana la maroniu. Corpul este dungat, iar abdomenul este de culoare deschisa.

Şarpele Boa de Nisip se mai remarca si printr-o dunga de culoare inchisa care se intinde de la coltul gurii la ochi.

Comportament si personalitate

Şarpele Boa de Nisip este un sarpe din ce in ce mai rar, care in salbaticie sta toata ziua ascuns in nisip, iar noaptea iese la vanatoare. Prefera zonele cu nisip, dune si pamant afanat. In captivitate, Boa de Nisip este usor de intretinut si are un temperament docil.

Ingrijire si hrana

In salbaticie, sarpele Boa de Nisip prefera sa consume rozatoare, reptile, melci si mamifere mici. In captivitate este bine sa fie hranit cu mancare congelata, soareci si pui de sobolani. Apa in terariu trebuie schimbata zilnic, pentru a preveni infectiile bacteriene.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Şarpele Boa de Nisip este sensibil la bacterii, pe care le poate contacta din apa infestata sau din mancare. Asadar, este bine ca apa sa fie in permanenta curata, iar hrana congelata timp de 30 de zile.  

Conditii de viata

Şarpele Boa de Nisip are nevoie de un terariu mediu, cu dimensiunile de 100x60x60, bine aerisit, cu un substrat din nisip sau pamant copt la cuptor. Din terariu nu trebuie sa lipseasca o ascunzatoare, unde sarpele sa se retraga din cand in cand, dar si cateva plante artificiale.

De asemenea, in terariu trebuie sa fie in permanenta un vas cu apa curata, in care sarpele sa se balaceasca. 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra