Standard rasa | |
Nume | Tigru |
Tara de origine | Afica |
Capacitate la nastere | 2-3 pui |
Speranta de viata | 15-20 de ani |
Tigrul este cel mai mare din familia felinelor. Denumirea in latina a tigrului este Panthera tigris. Se considera ca este originar din Asia facand parte din acelasi gen ca pantera, leul, leopardul si jaguarul. Astazi, exista cinci specii diferite de tigru:
Tigrul siberian sau amur- se gaseste in estul Rusiei, chiar nordul-estul Chinei si nordul Coreei de Nord. Traieste in padurile dense acoperite cu zapada pe timpul iernii avand pete de culoare mai degraba maronii decat negre. Are un guler alb de blana in jurul gatului si este cea mai mare felina din lume, avand o lungime de 3.3 metri de la cap la coada si 300 de kilograme. In lume exista mai putin de 350 de exemplare de tigru siberian.
Tigrul bengalez – se gaseste in India, Nepal, Bangladesh, Bhutan si Burma. Acesta traieste in padurile himalayene reci pana la cele umede din nordul Indiei si padurile uscate din Rajasthan. Blana sa este rosiatic-portocalie, cu dungi inguste negre, gri sau maronii. Masoara 2.9 metri de la cap la coada si cantareste aproximativ 140 kilograme. In lume, mai sunt aproximativ 3500 de exemplare de tigru bengalez.
Tigrul indochinez – cele mai multe exemplare traiesc in Thailanda, insa si in Burma, Cambodgia, Laos, sudul Chinei, Vietnam si o parte din Malaezia. Traieste in padurile de pe dealuri si munti, are o blana rosiatic-galbuie cu dungi negre sau gri inchis. Masoara 2.7 metri de la cap la coada si cantareste 115 kilograme. In lume mai sunt doar 1000 de exemplare de tigru indochinez.
Tigrul malaezian – traieste doar intr-o parte a Malaeziei, in padurile de pe dealuri, deoarece padurile de pe ses au fost defrisate pentru a face loc plantatiilor. Arata similar cu tigrul indochinez, iar pana in 2004 nu a fost clasificat ca fiind o alta specie. Masoara 2.7 metri de la cap pana la coada si cantareste 120 de kilograme. Mai exista doar 500 de exemplare de tigru malaezian.
Tigrul Amoy, din sudul Chinei – se gaseste in padurile din sudul si centrul Chinei, are dungi scurte si inguste pozitionate la distante mari una de cealalta. Masoara 2.5 metri de la cap la coada si cantareste aproximativ 150 de kilograme. Mai exista doar 20-30 de exemplare de tigru Amoy. Este specia aflata intr-un stadiu maxim de disparitie si posibil sa fi disparut deja pana acum.
Tigrul sumatran – se gaseste doar in insula Sumatra. Locuieste in paduri de la ses si pana la munte. Are blana cea mai inchisa la culoare si este cel mai mic dintre toate speciile de tigri, adaptat la padurile umede tot timpul. Masoara 2.4 de la cap la coada si cantareste 90 kilograme. Se afla intr-un stadiu critic de disparitie, ramanand mai putin de 240 de exemplare de tigru sumatran.
Tigrul poate supravietui oricarui climat. Are nevoie doar de umbra, apa si hrana (prada). Poate fi gasit in padurile dificile din India, padurile umede din Malaezia si cele reci inzapezite din Siberia. Tigrii prefera sa ramana in umbra si greu vor ajunge pe platourile deschise. Sunt inotatori foarte buni si traverseaza raurile in cautarea prazii.
Tigrul este cel mai mare mamifer de pe pamant a carui hrana consta doar in carne. Isi apara un teritoriu intins fata de tigrii de acelasi sex. Isi apara teritoriul pentru ca exista hrana disponibila. Sursa principala de hrana este porcul mistret, insa mai mananca si cerbi, caprioare, serpi si chiar termite. Un tigru ucide un cerb la fiecare 5 zile pentru a se hrani. Vaneaza singur, in special cand soarele apune. Evita confruntarile cu elefantii, bivolii sau ursii, mai ales ca de cele mai multe ori pierd in asemenea confruntari.
Tigrul este un animal solitar. Femelele si masculii stau impreuna doar in timpul perioadei de imperechere. Femela tigru da nastere la doi sau trei pui, dupa o perioada de gestatie de 103 zile. Isi va ingriji puii si ii va alapta timp de 8 saptamani. Apoi ii va invata sa vaneze, iar puii vor sta alaturi de mama pana la varsta de trei ani.
Tigrul poate trai pana la 20 de ani in captivitate, insa in salbaticie traieste aproximativ 15 ani. Nu toti tigrii din salbaticie traiesc 15 ani. Doar jumatate din puii de tigru ating varsta de 2 ani. Dintre acestia, doar 40% vor ajunge sa se reproduca. Riscul continua pentru aceste animale care doar isi apara teritoriul.
Tigrii sunt considerati animale aflate pe cale de disparitie. Cateva specii au disparut deja. Distrugerea mediului de viata, bolile, poluarea apei si exploatarea resurselor naturale sunt doar cateva cauze ale pericolului. La acestea se adauga si braconajul tigrilor de catre populatia asiatica pentru comertul ilegal cu blana si trofee.