Standard rasa | |
Nume | Vaduva neagra |
Greutate | 25 grame |
Marime | 3.5 cm |
Culoare | Negru lucios |
Vaduva neagra, Latrodectus hesperus, traieste in regiunile calde ale Statelor Unite. Acest paianjen poate fi gasit in toate cele patru deserturi americane.
Vaduva neagra traieste sub pietre, roci, plante si diferite tipuri de moloz. Panzele lor sunt construite aproape de sol, uneori in interiorul cosurilor de gunoi si chiar in jurul caselor. Cand vremea se schimba de la cald la rece, vaduva neagra prefera sa gaseasca locuri calde unde sa-si construiasca panza, adica interiorul caselor. Pentru a preveni intrarea paianjenului vaduva neagra in casa, ar trebui indepartate toate materialele in care aceasta fiinta se poate ascunde.
Vaduva neagra matura este de obicei neagra si lucioasa. Este usor de recunoscut dupa forma unei clepsidre de culoare rosie aflata pe interiorul abdomenului ei. Femela masoara 3.5 centimetri lungime, avand o greutate de 25 grame si are un abdomen foarte rotund. Masculul este jumatate din marimea femelei, insa are picioarele mult mai lungi. Prezinta benzi rosu cu galben pe spate.
In perioada de imperechere, masculul vaduva neagra isi cauta partenera, timp in care nu va musca si nici nu se va hrani. Dupa imperechere, femela vaduva neagra va depune mai multi saci cu oua ce contin aproximativ 750 de oua. Sacul masoara 1 centimetru diametru, poate fi alb sau crem si are textura unei hartii. Intr-o vara, femela poate depune intre 4 si 9 saci. Incubatia dureaza 14 zile, iar tinerii paianjeni vaduva neagra sunt canibali. Dintr-un sac supravietuiesc 1-12 paianjeni vaduva neagra.
Masculul vaduva neagra ajunge la maturitate dupa 70 de zile si moare la varsta de o luna sau doua. Acest lucru se intampla pentru ca femela, cateodata, mananca masculul cu care tocmai s-a imperecheat. Femelele se maturizeaza la varsta de 90 de zile si traiesc 1-1.5 ani.
Vaduva neagra tese panze care nu au o anumita forma sau marime. Panza paianjenului vaduva neagra variaza ca locatie, dar cel mai mult variaza ca forma. Panza provine dintr-un lichid eliminat de glandele aflate in abdomen. La iesirea din abdomen, lichidul se intareste datorita intinderii. Panza paianjenului vaduva neagra este mai puternica decat panza oricarui alt paianjen.
Vaduva neagra este timida si activa mai mult noaptea, stand mai mult in interiorul panzei si iese doar cand se simte amenintata. Femela musca doar atunci cand este deranjata.
Vaduva neagra produce un venin periculos pentru om, insa rata deceselor survenite in urma muscaturii este destul de mica.
Vaduva neagra este un paianjen care se hraneste cu insecte. Pentru ca panza sa este lipicioasa, poate sa-si captureze prada cu ea. Din hrana sa nu lipsesc gandacii, inclusiv cei de bucatarie si mustele. Vaduva neagra isi ucide prada injectandu-i venin. Apoi va face un orificiu in corpul acesteia si va incepe sa suga tot lichidul aflat in prada. Sucul digestiv al vaduvei negre va fi injectat si in corpul pradei pentru a ajuta la maruntirea partilor aflate in corp. Vaduva neagra va lasa in urma doar invelisul exterior al prazii.
Vaduva neagra nu este neaparat benefica pentru om cu exceptia faptului ca mananca insecte. Se poate gasi frecvent in apropierea locuintelor oamenilor ajutand la eliminarea insectelor daunatoare.
Vaduva neagra poate fi un paianjen periculos. Are un venin de 15 mai periculos decat cel al sarpelui cu clopotei. Insa cand musca, vaduva neagra injecteaza doar o mica parte din veninul sau, in timp ce sarpele cu clopotei isi injecteaza tot veninul in victima. Cu toate acestea, daca o cantitate mai mare de venin al paianjenului vaduva neagra ar fi injectat in om, acesta cel mai probabil ar muri.
Muscatura paianjenului vaduva neagra provoaca dureri abdominale si umflarea muschilor picioarelor. Simptomele mai putin grave ar fi uscarea gurii, transpiratie si umflarea pleoapelor. Daca o persoana mai tanara de 16 ani sau mai in varsta de 60 de ani este muscata trebuie sa mearga de urgenta la spital. Cele mai multe decese apar la aceste persoane din cauza insuficientei cardiace sau pulmonare. Personele sanatoase care sunt muscate se recupereaza in 2-5 zile, daca beneficiaza de ingrijirea corespunzatoare. Pentru o persoana muscata pentru prima oara, apa si sapunul functioneaza pentru igienizarea zonei urmata de aplicarea unei comprese reci.