Antilopa este asemanatoare caprioarei si se gaseste in Africa, Asia si in cateva parti restranse din America. Sunt o multime de specii de antilope printre care se numara si antilopa regala ce este de marimea unui iepure. Antilopa se gaseste intr-o multime de medii de viata: paduri, pasuni, savane, platouri cu iarba si mlastini. Cateva specii s-au adaptat la viata de munte si terenul stancos, iar altele s-au adaptat la deserturi (calde si reci), iar alte specii sunt semi-acvatice, traind in mlastini.
Antilopele au o varitate de forme, marimi si culori. Unele sunt foarte mici, ca antilopa regala care are 25 centimetri lungime, iar alte specii sunt foarte mari, atingand inaltimea de 1.8 metri pana la umeri si greutatea de 650 kilograme.
Coarnele antilopelor au o varietate de marimi si forme. Pof fi spiralate, duble, curbate sau drepte. Cele mai mari coarne le are antilopa kudu ce pot atinge lungimea de 2 metri.
Indiferent de marime si forma, coarnele antilopei cresc in jurul a doua oase ce ies din craniu, fiind foarte tari si rezistente. Cresc pe tot parcursul vietii si nu se vor reinoi niciodata. In unele specii, atat femelele cat si masculii au coarne.
Comparativ cu cerbii care isi reinoiesc coarnele anual, antilopele au coarne puterncie si le folosesc pentru a-si apara turna sau in luptele cu adversarii.
Media de viata a antilopelor este de 8-10 ani in salbaticie, iar in captivitate pot trai chiar mai mult. Cu toate acestea, este greu pentru o antilopa sa atinga varsta maxima deoarece este o prada pentru animale carnivore, mai ales ca la batranete este mult mai lenta.
Antilopa are mai multe comportamente defensive bazate pe marime, mediu de viata, numarul de exemplare si specie. Antilopele mici si solitare traiesc in padurile dense si se apara prin a ascundere. Cea uriasa a capatat acest nume pentru abilitatea sa de a „inota” in vegetatie. Gazelele se apara prin fuga si sarituri, iar cele mai mari se strang in turme dense pentru a se apara de pradatori.
Dupa imperechere,femela da nastere la un singur pui, dupa o perioada de gestatie ce dureaza pana la opt luni. Mama si puiul sunt vulnerabili in aceasta perioada si trebuie sa adopte noi strategii de aparare impotriva pradatorilor. Pentru majoritatea speciilor de antilopa, mama da nastere la pui intr-un desis acoperit cu multe frunze si isi lasa puiul acolo cat timp pleaca sa se hraneasca. Puiul va veni dupa mama doar atunci cand il va chema, iar dupa ce este hranit cu lapte, se va intoarce in ascunzis. Odata intors in adapost, puiul de antilopa va ramane nemiscat si va fugi doar daca simte ca a fost descoperit.
Antilopa are simturi excelente si este atenta la tot ce se intampla in jurul ei. Este un animal foarte rapid si poate atinge viteza de 95 de kilometri / ora. Cele care locuiesc in zonele de desert sau aride nu pot atinge aceasta viteza deoarece au picioarele mai mari, adaptate la mersul pe nisip.
Antilopa este un animal erbivor, insa este prada pentru mai multi pradatori carnivori ca: lei, hiene si crocodili.