1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PITONUL REGAL



Pitonul regal
Standard rasa
Nume Pitonul regal
Tara de origine Africa
Marime 120-150 cm
Culoare Maro, negru
Speranta de viata 20-30 de ani

Pitonul regal este un sarpe ideal pentru incepatori, datorita comportamentului sau docil. Este linistit, chiar timid si sperios, astfel ca nu trebuie manipulat prea des. Are un aspect foarte atragator si este o adevarata prezenta in locuinta.

Origine si istoric

Pitonul regal sau pitonul bila este un sarpe neveninos, originar din Africa. Este mai des intalnit in Africa Centrala si Sahariana. Prefera pasunile, savanele, padurile deschise si zonele agricole. De foarte multe ori se adaposteste in vizuinele rozatoarelor.

Poarta numele de piton bila deoarece are obiceiul sa isi incolaceasca corpul in forma de bila si sa isi ascunda capul sub corp, pentru a-l proteja. Denumirea de regal, vine de la denumirea in latina ''Regius''.

O alta teorie legata de numele sau este aceea ca era purtat de Cleopatra in jurul incheieturii mainii.  

Piton

Descriere fizica

Pitonul regal este un sarpe de mici dimensiuni, insa cu un corp lat, cu diametrul de 5-6 centimetri. La maturitate atinge lungimea de 120-150 de centimetri. Are un cap mare, bine definit, gatul subtire si corpul acoperit cu o piele colorata in diferite nuante de maro si desene negre, rotunde, care difera de la un exemplar la altul.

Se misca foarte lent si se incolaceste sub forma unui ghem, in care isi ascunde capul atunci cand se sperie sau se simte amenintat.  

Comportament si personalitate

Pitonul regal este unul dintre cei mai potriviti serpi pentru incepatori, este docil si foarte timid. De altfel, este unul dintre cei mai speriosi serpi, astfel ca trebuie sa ai mare grija atunci cand il manipulezi. Nu ii place sa fie deranjat, iar persoanele care detin astfel de serpi ca animale de companie este bine doar sa ii hraneasca si sa le faca curat in terariu.

Nu este un sarpe prietenos si nu se va atasa absolut deloc de stapan. Daca este adus din salbaticie, este foarte posibil sa nu se adapteze la conditiile de captivitate, sa refuze hrana si in cele din urma sa moara.

De altfel, acest sarpe este cunoscut pentru faptul ca refuza hrana atunci cand este foarte stresat. Poate ramane nemancat chiar si doua luni de zile, cu toate ca au existat situatii in care sarpele nu a mancat un an intreg.

Speranta de viata la Pitonul regal este de 20-30 de ani. Este unul dintre cei mai longevivi serpi, existand situatii in care sarpele Piton regal a trait chiar si peste 50 de ani.

In primele saptamani cand este adus intr-o locuinta noua, Pitonul regal se ascunde, refuza hrana si daca este deranjat de prea multe ori poate deveni agresiv. Mare atentie la acest lucru, deoarece muscatura Pitonului regal este foarte dureroasa!

Piton regal terariu

Ingrijire si hrana

Atunci cand este adus intr-un terariu nou, este bine ca Pitonul regal sa fie lasat sa se acomodeze cateva zile, dupa care sa i se ofere hrana. Pitonul regal poate fi hranit in captivitate cu soareci, sobolani, pui de gaina si porumbel sau soparle. Este bine ca hrana sarpelui sa fie cat mai diversificata. Hrana pe care o oferi nu trebuie sa depaseasca ca dimensiune corpul sarpelui in locul cel mai lat.

Puii de Piton regal este bine sa fie hraniti odata la 5-7 zile, iar un sarpe matur la 10-14 zile. Este bine ca hrana pe care o oferi sarpelui sa fie moarta, deoarece prada vie poate rani sarpele. Hrana trebuie introdusa in terariul sarpelui cu un forceps si miscata putin, pentru a-l atrage. De altfel, atunci cand mananca, Pitonul regal este atras de mai multi factori: mirosul, form, marimea, culoarea si miscarea pradei.

Pitonul regal este un pradator nocturn, astfel ca este bine sa ii oferi hrana la lasatul serii. De altfel, acestui sarpe ii place sa manance atunci cand este foarte intuneric, astfel ca poti sa ii stingi becul si chiar sa acoperi terariul cu un prosop.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Pitonul regal este sensibil la bacteriile din hrana si apa, astfel ca este bine ca hrana oferita sa fie congelata, iar apa schimbata zilnic. O alta problema cu care se confrunta pitonul regal sunt capusele. Acesti paraziti ai serpilor sunt inofensivi pentru oameni, insa pentru serpi pot duce la probleme serioase de sanatate. In astfel de situatii, sarpele trebuie deparazitat complet.

Pitonul regal poate intampina probleme si atunci cand naparleste. Pe langa piele, sarpele pierde si pielita din jurul ochilor. In astfel de situatii este bine ca sarpele sa fie spalat timp de 10 minute in apa calduta, iar apoi ochii sa fie tratati cu ulei mineral.  

Conditii de viata

Pitonul regal nu este un sarpe activ, astfel ca nu are nevoie de un terariu prea mare. Un terariu de 110 litri este mai mult decat suficient pentru acest sarpe. Este insa bine ca orice tip de terariu ai alege acesta sa fie foarte sigur si inchis ermetic, deoarece pitonul, ca orice sarpe, este un maestru al evadarilor.

Din terariu nu trebuie sa lipseasca o ascunzatoare, in care sarpele sa se retraga atunci cand nu se simte in siguranta. Substratul terariului este bine sa fie format din gazon artificial, hartie de ziar si alte materiale moi. Evita scoarta de copac sau rumegusul deoarece sarpele se poate rani sau poate inghiti aceste materiale.

In zona calda a terariului (incalzita de un bec amplasat in exterior) temperatura trebuie sa atinga 27-29 de grade, iar in zona rece nu trebuie sa depaseasca 24 de grade. Umiditatea in terariu este bine sa fie pastrata la 40-50% si la 70% atunci cand sarpele naparleste.  

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra