Crocodilii, alaturi de pasari, sunt singurii supravietuitori ale erei Archosauria (245-65 milioane de ani in urma). Acest grup, incluzand dinozaurii si alte reptile, au dominat viata pe toate continentele si oceanele. Toate adaptarile crocodililor au aparut acum 200 milioane de ani in urma. Crocodilii sunt cele mai avansate reptile ce au supravietuit de-a lungul vremii, multe din trasaturile lor sunt asemanatoare cu cele ale mamiferelor si pasarilor decat cu ale reptilelor.
Totii crocodilii s-au adaptat la viata semi-acvatica, iar acum 3000 de ani a existat un crocodil terestru in tinutul Noua Caledonia. Toate speciile traiesc in apa sarata sau dulce si isi depun ouale pe pamant uscat. Traiesc in apropiere de mal, niciunul nu sta mai departe de 1000 metri fata de tarm.
Exista trei familii de crocodili, insumand 23 de specii in total.
Toti crocodilii au aceeasi forma a corpului, cu capul plasat orizontal in fruntea corpului, solzi puternici ce functioneaza ca o armura si o coada musculoasa grea. Picioarele din fata au cinci degete, in timp ce picioarele din spate au doar 4 degete. Ochii sunt pozitionati in fruntea capului, apropiati ajutand la vederea binoculara, asigurandu-i o acuratete a vederii si o localizare precisa a prazii. Narile sunt sub forma de semiluna, pozitionate la finalul botului, ceea ce permite respiratia chiar si atunci cand este aproape complet scufundat in apa. Crocodilul are mirosul, auzul si vazul foarte bine dezvoltate, insa nu vede prea bine in apa.
Marimea crocodilului variaza de la de 1.5 metri (caiman) pana la 7 metri (crocodilul indopacific). Masculii sunt mai mari decat femelele.
Crocodilii au un invelis compus din cheratina, ce le ofera un corp tare. Naparleste treptat, comparativ cu serpii care naparlesc toata pielea odata. Pielea crocodilului nu ofera multa izolare termica, de aceea nu rezista in mediile reci. Acesta mai mult se taraste pe pamant, insa poate alerga si cu 17 km / ora.
Sangele crocodilului este rece si inseamna ca isi regleaza temperatura corpului in functie de mediul in care traieste. Multe specii stau la soare ziua pentru a se incalzi, intrand din cand in cand in apa pentru a se racori, urmand sa vaneze mai mult noaptea. Dupa ce mananca, crocodilul cauta caldura pentru a grabi digestia. Stomacul lui este atat de acid, incat poate digera prada cu tot cu blana si oase. Stomacul sau se continua cu o pipota ce contine pietre pentru a marunti hrana.
Crocodilul depune ouale in cuiburi realizate din materiale vegetale sau noroi, insa noroiul se poate usca atat de tare incat puii raman prinsi in el si fara nici un ajutor. Femela intotdeauna va pazi cuibul cu oua, iar puii vor iesi in acelasi timp si vor parasi cuibul in acelasi timp. Pui vor sta impreuna pana la o anumita varsta, iar in unele cazuri familia sta impreuna mult mai mult decat este necesar.
Crocodilii ating maturitatea la o anumita varsta, insa vor continua sa creasca si dupa aceea.
Crocodilul nu are nevoie de multa hrana, ci de doar 50 de mese complete pe an. In timp ce principala sursa de hrana este pestele, alti crocodili o completeaza si cu mamifere, iar speciile mai mici cu insecte, mormoloci, broaste, melci, crabi, creveti, pasari, serpi, moluste, broaste testoase si chiar lilieci. Crocodilii sunt vanatori oportunisti si mananca orice prind daca le este foame.
Hrana ingerata de crocodil se transforma in grasime si este depozitata in coada si sub piele, lucru ce il ajuta la mentinerea caldurii corpului. Un lucru interesant este ca pot trece si 1-2 ani intre mese.
Crocodilii sunt, in general, animale solitare, insa o sursa bogata de hrana ii poate aduce impreuna. Acestia nu se vor lupta pentru prada, ci o vor dezmembra pentru a se hrani fiecare. Crocodilii comunica unii cu altii prin postura, miscari, mirosuri si atingeri. Pot scoate si sunete prin fortarea aerului in laringe. In timpul perioadei de imperechere, crocodilul poate toarce usor.
Crocodilul este un animal teritorial si isi va marca teritoriul prin bataia apei. Masculii dominanti au tendinta de a se ridica mult fata de nivelul apei. La unele specii si in anumite zone, teritoriile se mentin doar in timpul perioadei de imperechere. Luptele dintre crocodili sunt rare si apar atunci cand doresc sa castige un teritoriu.