Standard rasa | |
Nume | Pinguin |
Greutate | 1-40 kg |
Inaltime | 40-115 cm |
Culoare | Gri, negru albastrui |
Speranta de viata | 20 de ani |
Nivel zgomot | Ridicat |
Pinguinul face parte din familia Spheniscidae formata din sase genuri si 17 specii.
In ciuda evidentelor anatomice, comportamentale, gnenetice, evolutia pinguinilor ramane neelucidata. Se considera ca pinguinii au o legatura cu pelicanul si alte pasari. Cel putin 18 specii de pinguin sunt reprezentate de fosilele din emisfera sudica ce dateaza din timpul erei Eocen (55.8-33.9 milioane de ani in urma).
Pinguinul traieste in emisfera sudica, locuind in oceane si pe coaste. Pinguinii din Antarctica si sub Antarctica sunt oceanici si se imperecheaza pe coasta oceanului sau sloiurile de gheata.
Pinguinii se remarca prin postura si aripile rigide care nu pot fi ridicate in lateralul corpului. Pinguinii sunt pasari de marime medie-mare, cantarind intre 1 si 40 kilograme, avand o inaltime de 40-115 centimetri si un strat gros de grasime sub piele. Penajul pinguinului matur este negru-albastrui sau gri pe partea dorsala si alb pe partea ventrala. Puii de pinguin au un aspect asemenea celor mari, iar femelele nu se diferentiaza ca aspect de masculi. Penele sunt mici si dispuse continuu, iar ciocul pinguinului este lung si uneori turtit in partea laterala. Este o pasare care nu zboara, avand un schelet cu foarte putin aer, aripile s-au transformat in inotatoare, fiind vascularizate, are muschi pectorali dezvoltati, insa bicepsii sunt absenti, fiind o trasatura specifica pinguinilor. Picioarele sunt scurte, avand degete palmate. Corpul prezinta glande prin care elimina ulei.
Pinguinul inoata bine, folosindu-se de inotatoare. Acesta isi cauta prada sub apa, avand ca sursa de hrana ansoa, sepia, calamarul si crevetii.
Pinguinii sunt considerati monogami si de multe ori isi fac cuiburile in acelasi loc, cu acelasi partener din anul trecut. In unele specii, perechile stau impreuna si 13 ani. Curtarea este variata si complexa si poate include suntete puternice. Majoritatea pinguinilor se imperecheaza in colonii mari, ajungand pana la 5 milioane de perechi. Cei care traiesc in Antarctica se imperecheaza primavara si vara, in timp ce pinguinii care traiesc in zonele mai calde au o perioada continua de imperechere. Atat masculii cat si femelele impart sarcina de incubatie a oualelor. Puii ies in acelasi timp sau pe rand, dupa o perioada de incubatie de 30-64 de zile, in functie de specie. Pinguinul ajunge la maturitate la varsta de 2-5 ani, iar speranta de viata este de 20 de ani.
Pinguinul este o pasare foarte sociabila si multe specii traiesc in colonii, inotand impreuna pentru a se hrani. Vocalizarea este puternica, alcatuita din strigate scurte. In coloniile numeroase, pinguinii se identifica in functie de strigatele pe care le emit.
Printre pradatorii pinguinilor se numara oamenii, foca leopard, balena ucigasa si rechinul.
Pinguinul a fost vanat din cele mai vechi timpuri pentru stratul sau de grasime ce se considera a fi benefic pentru piele. La sfarsitul secolului trecut, au fost vanati aproximativ 150 000 de pinguini imperiali in fiecare an timp de 20 de ani pentru Insula Macquarie, localizata la sud de Noua Zeelanda. Localnicii de pe insulele din apropierea coastei Peru si Chile colecteaza ouale de pinguin si excrementele uscat al acestuia pentru folosul lor.
In prezent exista douasprezece specii de pinguin aflate pe cale de disparitie. Pericolele majore sunt hibridizarea, distrugerea mediului in care se imperecheaza, deranjarea de catre om, colectarea oualelor, pradarea prin introducerea unor mamifere, pescuitul comercial si scurgerile de ulei.