Gasca Cehoslovaca este cunoscuta si sub numele de Gasca de Boemia. De talie mica, aceasta gasca este delicata, insa cu o productiviata la oua foarte buna.
Standard rasa | |
Nume | Gasca Cehoslovaca |
Greutate | 4-5.5 kg |
Culoare | Alba |
Speranta de viata | 25-45 de oua pe an |
Gasca cehoslovaca sau gasca de Boemia s-a dezvoltat in Germania, insa aceasta vine din regiunea Boemia, o zona ce ocupa doua treimi din vestul Cehoslovaciei, in prezent numita Republica Ceha. Dezvoltarea acestei rase s-a facut in anii 1950, crescatorii alegand o gasca mica ce se putea descurca singura si care reprezenta o sursa de hrana.
Gasca cehoslovaca a fost standardizata in 2008 in Marea Britanie. In Germania, aceasta gasca se numeste Tschechische Gänse.
Gasca cehoslovaca este o pasare mica, de culoare alba. Corpul sau este grasut, larg si oval daca este privit din profil, cu putina burta. Gatul este robust si doar putin curbat. Ciocul si picioarele sunt portocalii spre rosu.
Gasca cehoslovaca este clasificata ca fiind o pasare usoara, masculul cantareste 5-5.5 kilograme, iar femela cantareste aproximativ 4-4.5 kilograme.Gasca cehoslovaca nu se diferentiaza fata de alte rase de gaste in ceea ce priveste cerintele adapostului. Acesta trebuie sa fie aerisit, sa aiba podeaua moale, din cauciuc, paie sau rumegus si sa fie curat. In timpul zilei, este important ca gasca cehoslovaca sa fie ferita de pradatori si sa aiba acces la o sursa de apa.
In cazul in care nu poti pune la dispozitie o sursa naturala de apa, poti face un bazin nu foarte adanc in care gasca cehoslovaca se poate scalda. Este important ca apa sa fie schimbata frecvent si acesta sa fie curatat, deoarece se pot dezvolta bacteriile.
Gasca cehoslovaca este folosita pentru carne si depune aproximativ 25-45 de oua pe an, cantarind 140 grame fiecare.