1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GASCA DE TOULOUSEGasca de Toulouse provine din regiunile din apropiere de orasul francez Toulouse. Rapid insa, aceasta rasa de gaste a devenit populara si in Marea Britanie, unde a fost dezvoltata pentru productie. 
 
Gasca de Toulouse
Standard rasa
Nume Gasca de Toulouse
Tara de origine Franta
Greutate 9-14 kg
Culoare Gri, crem-maronie

Origine si istoric

Gasca de Toulouse  a fost dezvoltata in Franta si avea ca scop producerea delicatesei foie gras. Astazi, gasca de Toulouse este folosita pentru carnea sa in multe parti din Europa. Este o gasca comuna si multe rase impure sunt confundate cu adevarata gasca de Toulouse.

Standardul american recunoaste o singura rasa Toulouse ca fiind de trei tipuri: productie, cu gusa si pentru expozitii. Cea de productie este foarte cunoscuta in gospodariile oamenilor.

Standardul gastei de Toulouse cu gusa este cel al unei pasari masive ce are capacitatea de a creste in greutate rapid si a produce foie gras cand este hranita fortat. Gasca de Toulouse pentru expozitii  are o gusa exagerata. 

Descriere fizica

Gasca de Toulouse este o pasare masiva si de culoare gri. Tartita, coada si burta sunt albe. Abdomenul este foarte aproape de pamant si picioarele sunt acoperite cu pene. Cele crescute pentru expozitie au o gusa foarte mare. Ciocul si picioarele sunt portocalii. Gasca de Toulouse pentru productie este putin mai mica si ii lipseste complet gusa. Poate avea si o culoare crem-maronie si atinge greutatea de 9-14 kilograme.

gasca-de-toulouse-pasare-masiva

 

Comportament si personalitate

Se spune ca gasca de Toulouse are o personalitate foarte placuta, insa ii lipseste inteligenta pe care o au alte gaste. 

Ingrijire si hrana

Gasca de Toulouse este erbivora. Daca are acces la iarba si papadie atunci va avea nevoie doar de cateva suplimente. I se pot da granule, frunze de culoare verde inchis si fructe si legume tocate. In comert exista granule pentru fiecare etapa a vietii gastei de Toulouse.

gasca-toulouse-in-apa-erbivora

Sanatate si puncte vulnerabile

Afectiunile ce pot aparea la gasca de Toulouse pot fi evitate daca i se asigura conditii de viata propice. Una dintre aceste afectiuni sunt rani ale picioarelor. Aceste rani provin de la infectii ale picioarelor ce pot patrunde pana la oase. In general, picioarele pasarilor de apa sunt predispuse catre rani si infectii.

Pentru a preveni aceasta afectiune, gasca de Toulouse are nevoie sa calce pe un sol uscat si acoperit cu iarba sau pietricele. Daca adapostul unde aceasta se odihneste are o podea solida facuta din lemn sau ciment atunci va avea nevoie de un covoras din cauciuc sau alte materiale mai moi. Medicul veterinar te poate sfatui in ceea ce priveste modalitatea de ingrijire a gastei de Toulouse.

 

 

Conditii de viata

Gasca de Toulouse nu poate parcurge distante mari si se descurca bine intr-o curte imprejmuita. Necesitatile gastei de Toulouse  includ un adapost ferit de pradatori, spatiu de miscare si un bazin cu apa, adapost pentru timpul noptii si apa proaspata in permanenta. Este necesar ca spatiul in care locuieste gasca de Toulouse sa fie curat si suficient de mare pentru a nu se uda la coborarea din bazin.

Este ideala gospodaria care are doua curti pentru ca se poate face schimb atunci cand una dintre ele se uda. Bazinul cu apa trebuie sa fie curatat de fiecare data cand i se schimba apa.

Pe timpul noptii, adapostul gastei de Toulouse trebuie sa ofere cel putin 1.5 metri patrati pentru fiecare gasca. Asternutul poate fi din paie sau rumegus insa trebuie neaparat sa fie uscat. Acest lucru inseamna ca trebuie schimbat zilnic. Fii sigur ca pe timpul noptii adapostul este bine ventilat. 

gasca-de-toulouse-cu-gusa-adapost

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra