Standard rasa | |
Nume | Ghepard |
Inaltime | 67-94 cm pana la umeri. 121-150 cm total |
Culoare | Rosiatica, crem, gri, alb cu pete rotunde sau ovale negre |
Capacitate la nastere | 3-5 pui |
Speranta de viata | 7-14 ani |
Ghepardul se gaseste la dus de desertul Sahara si in nordul Iranului. Zonele preferate ale ghepardului sunt cele cu iarba inalta si arbusti. De asemenea,cauta zonele inalte pentru a identifica prada.
In limba hindi, ghepard inseamna „cel cu pete”. Culoarea pe partea superioara a corpului este rosiatica, pe abdomen devine crem sau gri, iar partea inferioara a corpului este deschisa la culoare, de multe ori alba. Blana este marcata de pete rotunde sau ovale, negre. Doar gatul si abdomenul nu prezinta pete. Ultima treime din coada ghepardului este marcata de 4-6 inele negre si un smoc de par in varful ei.
Ghepardul are un cap mic cu urechi mici, ochi mari si o linie neagra plecand de la fiecare ochi ca o lacrima pana la gura. Dintii sunt mici, iar corpul este asemanator cu cel al unui caine de vanatoare, subtire si cu picioare lungi. Un ghepard matur are o inaltime de 67-94 centimetri pana la umeri si 121-150 centimetri in total, avand o coada ce masoara 70-81 centimetri lungime. Masculii sunt mult mai mari decat femelele.
Ghepardul este cel mai rapid animal terestru avand o viteza de 71 km / ora. Aceasta viteza poate fi mentinuta pe o distanta de doar 275 metri pe care o parcurge in aproximativ 15 secunde. Ghepardul parcurge intr-un singur pas 7-8 metri, facand 4 pasi pe secunda. Labele ghepardului sunt mai putin rotunde si mai puternice decat la majoritatea felinelor, ceea ce il face atat de rapid. Ghearele sale sunt semi-retractabile ce ii ofera tractiune in timpul alergatului. Ghepardul are dintii mici comparativ cu cei ai altor feline, acest lucru se datoreaza narilor largi care nu mai lasa spatiu pentru a se dezvolta si dantura. Plamanii mari, ficatul, inima si glandele suprarenale ii asigura o reactie rapida. Coada actioneaza pentru a echilibra corpul. Discurile negre din spatele ochilor sporesc vederea prin reducerea luminii stralucitoare a soarelui, functioneaza ca ochelari de soare.
Femelele ghepard au mai multe cicluri de calduri pe an, avand o durata medie de douasprezece zile. Fertilitatea dureaza 1-3 zile, iar imperecherea se poate petrece pe tot parcursul anului. O perioada de varf al nasterilor s-a inregistrat intre lunile martie si iunie. Gestatia dureaza 90-95 zile. Numarul de pui nascuti este intre 1 si 8, insa cel mai frecvent se nasc 3-5 pui. Sunt de culoare gri si au o blana paroasa, culoarea ajutandu-i sa se camufleze in iarba. Aceasta blanita gri a puiului de ghepard incepe sa dispara dupa varsta de 3 luni, insa poate persista pana la varsta de 2 ani. Mama trebuie sa-si lase puii singuri pentru a vana si de cele mai multe ori acestia cad victima altor animale. Mortalitatea infantila este ridicata, in procent de 90%, majoritatea fiind ucisi de lei. Puii de ghepard incep sa-si urmeze mama incepand cu varsta de 6 saptamani si sunt intarcati tot in aceasta perioada, insa vor ramane alaturi de mama 13-20 de luni, timp in care ii va invata sa vaneze. Maturitatea este atinsa la varsta de 2 ani.
Speranta de viata a ghepardului este de 14 ani, cu o medie de 7 ani.
Femela ghepard este solitara, cu exceptia perioadei in care isi creste puii. Femelele tinere parasesc grupul natal, insa vor ramane in zona in care locuieste si mama. Fratii masculi vor parasi grupul si vor forma impreuna coalitii, la o distanta mare fata de mama. Coalitiile masculilor ghepard ii ajuta sa-si apere teritoriul si sa securizeze zone pentru femele. Foarte rar se intalneste un mascul singur.
Ghepardul este un animal carnivor. Hrana ghepardului este compusa din gazele, impala, pasari, iepuri. Acesta vaneaza dimineata devreme si pe inserate. Va cerceta zona de pe creanga unui copac, de unde isi va localiza prada. Odata ce a observat ca prada se indeparteaza de turma, va incerca sa se apropie de ea, apoi va accelera timp de 15-20 de secunde pentru a o prinde. De cele mai multe ori vanatoarea esueaza, insa atunci cand are succes, prada este trantita la pamant de viteza si greutatea ghepardului, apoi va fi strangulata si muscata de gat. Animalele mai mici, ca iepurii, sunt muscati de cap. O femela ghepard care are pui vaneaza zilnic, in timp ce gheparzii solitari vaneaza o data la 2-5 zile. Isi mananca repede prada pentru a nu i-o lua alte animale.
Demult, ghepardul era considerat simbol al bunastarii si era vanat. In prezent, este important pentru turismul din zonele in care traieste.
Se credea ca ghepardul vaneaza turmele de vite ale localnicilor altfel incat au ajuns sa fie vanati. Campaniile educationale au promovat educarea fermierilor privind trairea in armonie cu ghepardul si importanta lui pentru mediul inconjurator.
Populatia africana de ghepard este estimata la 2000-15000 de exemplare, fiind clasificat ca fiind un animal vulnerabil, in timp ce specia asiatica este pe cale de disparitie.
Extinderea populatiei umane a limitat spatiul de vietuire al ghepardului. Vanatul si comertul ilegal cu pui de ghepard vanduti ca animale de companie sunt factorii majori care au afectat populatia salbatica de gheparzi.