Standard rasa | |
Nume | Pochard cu creasta rosie |
Marime | 6-14 pui |
Culoare | Diverse culori |
Capacitate la nastere | 6-14 ani |
Netta rufina sau rata Pochard cu creasta rosie este larg raspandita si inegal distribuita in partea vest-centrala si sudul Europei, unde reprezinta mai putin de jumatate din populatia totala. Populatia reproducatoare europeana de rata Pochard cu creasta rosie este relativ mica (mai putin de 59 000 de perechi) si a scazut dramatic intre anii 1970-1990. Aceasta specie a scazut dramatic in multe tari in anii 1990-2000, in timp ce in alte tari a crescut (inclusiv in Rusia). Cresterea probabil depaseste pierderea inregistrata in anii anteriori. In Romania, in Delta Dunarii, rata Pochard cu creasta rosie inregistreaza o populatie de aproximativ 32400 de exemplare.
Rata pochard cu creasta rosie este mai mare decat exemplarele din specia Pochard, masculul are capul rosu-portocaliu, un cioc rosu si penajul lateral deschis la culoare. Femela rata pochard cu creasta rosie este de culoare mari si cu un piept deschis la culoare. In zobor, partile albicioase devin mai vizibile. Masculul are un penaj mai inchis la culoare, irisul si ciocul de culoare rosie.
Femelele au parti albe pe fata si gat, comparativ cu varful capului si partea posterioara a gatului care sunt inchise la culoare. Ratele Pochard cu creasta rosie tinere sunt asemanatoare cu femelele, doar ca au mai multe parti inferioare pestrite. Rata Pochard cu creasta rosie ajunge la o lungime de 53-57 centimetri, iar latimea cu aripile deschise este de 85-90 centimetri.
Rata Pochard cu creasta rosie traieste pe lacurile mari si adanci, in lagunele cu apa dulce sau putin sarata ce au vegetatie din abundenta, in spatii deschise, langa coaste sau in delte, estuare si alte medii marine.
In Romania, rata Pochard cu creasta rosie se poate gasi in Delta Dunarii, conform hartii de mai jos.
Aceasta rata, Pochard cu creasta rosie, are o populatie fragmentata de la Peninsula Iberica, sudul si estul Europei, pana in Asia Centrala, in special in regiunile de stepa. Populatii mici de rata Pochard cu creasta rosie se gasesc in nordul Europei (Marea Britanie, Germania si Olanda).
Exemplarele din sudul si estul Europei sunt partial sedentare si partial migratoare. Populatia de rate Pochard cu creasta rosie din Italia, Grecia alaturi de cea din Marea Neagra si estul regiunilor mediteraneene este estimata la un numar de 50000 de exemplare.
Ratele Pochard cu creasta rosie sunt vegetariene. Acestea mananca partile verzi ale plantelor acvatice, iarba, frunze, cozi de frunze, radacini si seminte. Ocazional, se hranesc cu nevertebrate acvatice si insecte. Modalitatea de hranire este cea prin scufundare a capului in apa.
Specia de rata Pochard cu creasta rosie este larg raspandita, estimata la o intindere globala de 1 – 10 milioane de kilometri patrati. Populatia globala este estimata la un numar de 350000-440000 de indivizi, iar in Delta Dunarii traieste aproape 10% din aceasta populatie. Chiar daca nu s-a facut o estimare a tendintei globale, se pare ca rata Pochard cu creasta rosie nu se afla pe lista speciilor aflate in pericol de disparitie.
Rata Pochard cu creasta rosie (Netta rufina) depune oua la inceputul lunii mai in Europa centrala si de sud, iar in sudul Rusiei depune la mijlocul lunii mai. Cuibul este construit intr-o zona cu vegetatie deasa, de multe ori in tufisuri adanci, de asemenea in stuf si papura densa. Cuibul ratei Pochard cu creasta rosie nu este niciodata departe de apa, ocazional este construit pe stuful din apa. Acesta contine de la 6 pana la 14 oua. S-au raportat cazuri in care rata Pochard cu creasta rosie a folosit cuibul altor pasari.
Perioada de incubatie dureaza intre 26 si 28 de zile. Puii de rata Pochard cu creasta rosie vor fi acoperiti de pene dupa 45-50 de zile de la iesirea din ou si tot atunci vor deveni independenti. Pe timpul noptii stau impreuna. Prima imperechere se va realiza la varsta de 1 an, uneori si la 2 ani.
Rata Pochard cu creasta rosie este migratoare si partial migratoare. Majoritatea se deplaseaza spre 46 grade latitudine nordica, in vestul si centrul Europei, iar cele din nord de obicei raman in Elvetia. Exemplarele din Olanda migreaza in sud-estul Angliei in perioada de naparlire. Zonele in care rata Pochard cu creasta rosie isi petrece iarna sunt cele din Spania, sudul Frantei, Balcani, inclusiv Delta Dunarii, Turcia si alte tarmuri ale Marii Caspice. Reintoarcerea se realizeaza in februarie si martie, iar populatiile din nordul Europei isi reocupa teritoriile in aprilie si chiar mai.