1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

POCHARD CU CREASTA ROSIE



Pochard cu creasta rosie
Standard rasa
Nume Pochard cu creasta rosie
Marime 6-14 pui
Culoare Diverse culori
Capacitate la nastere 6-14 ani

Informatii generale

Netta rufina sau rata Pochard cu creasta rosie este larg raspandita si inegal distribuita in partea vest-centrala si sudul Europei, unde reprezinta mai putin de jumatate din populatia totala. Populatia reproducatoare europeana de rata Pochard cu creasta rosie este relativ mica (mai putin de 59 000 de perechi) si a scazut dramatic intre anii 1970-1990. Aceasta specie a scazut dramatic in multe tari in anii 1990-2000, in timp ce in alte tari a crescut (inclusiv in Rusia). Cresterea probabil depaseste pierderea inregistrata in anii anteriori. In Romania, in Delta Dunarii, rata Pochard cu creasta rosie inregistreaza o populatie de aproximativ 32400 de exemplare.

 

specia-pochard-cu-creasta-rosie

Descriere fizica

Rata pochard cu creasta rosie este mai mare decat exemplarele din specia Pochard, masculul are capul rosu-portocaliu, un cioc rosu si penajul lateral deschis la culoare. Femela rata pochard cu creasta rosie este de culoare mari si cu un piept deschis la culoare. In zobor, partile albicioase devin mai vizibile. Masculul are un penaj mai inchis la culoare, irisul si ciocul de culoare rosie.

Femelele au parti albe pe fata si gat, comparativ cu varful capului si partea posterioara a gatului care sunt inchise la culoare. Ratele Pochard cu creasta rosie tinere sunt asemanatoare cu femelele, doar ca au mai multe parti inferioare pestrite. Rata Pochard cu creasta rosie ajunge la o lungime de 53-57 centimetri, iar latimea cu aripile deschise este de 85-90 centimetri.

Mediu de viata

Rata Pochard cu creasta rosie traieste pe lacurile mari si adanci, in lagunele cu apa dulce sau putin sarata ce au vegetatie din abundenta, in spatii deschise, langa coaste sau in delte, estuare si alte medii marine.

In Romania, rata Pochard cu creasta rosie se poate gasi in Delta Dunarii, conform hartii de mai jos.

 

harta-distributie-rata-pochard-cu-creasta-rosie-Delta-Dunarii

Aceasta rata, Pochard cu creasta rosie, are o populatie fragmentata de la Peninsula Iberica, sudul si estul Europei, pana in Asia Centrala, in special in regiunile de stepa. Populatii mici de rata Pochard cu creasta rosie se gasesc in nordul Europei (Marea Britanie, Germania si Olanda).

Exemplarele din sudul si estul Europei sunt partial sedentare si partial migratoare. Populatia de rate Pochard cu creasta rosie din Italia, Grecia  alaturi de cea din Marea Neagra si estul regiunilor mediteraneene este estimata la un numar de 50000 de exemplare.

Hrana

Ratele Pochard cu creasta rosie sunt vegetariene. Acestea mananca partile verzi ale plantelor acvatice, iarba, frunze, cozi de frunze, radacini si seminte. Ocazional, se hranesc cu nevertebrate acvatice si insecte. Modalitatea de hranire este cea prin scufundare a capului in apa.

 

femela-pochard-vegetariene

Conservare

Specia de rata Pochard cu creasta rosie este larg raspandita, estimata la o intindere globala de 1 – 10 milioane de kilometri patrati. Populatia globala este estimata la un numar de 350000-440000 de indivizi, iar in Delta Dunarii traieste aproape 10% din aceasta populatie. Chiar daca nu s-a facut o estimare a tendintei globale, se pare ca rata Pochard cu creasta rosie nu se afla pe lista speciilor aflate in pericol de disparitie.

Reproducere

Rata Pochard cu creasta rosie (Netta rufina) depune oua la inceputul lunii mai in Europa centrala si de sud, iar in sudul Rusiei depune la mijlocul lunii mai. Cuibul este construit intr-o zona cu vegetatie deasa, de multe ori in tufisuri adanci, de asemenea in stuf si papura densa. Cuibul ratei Pochard cu creasta rosie nu este niciodata departe de apa, ocazional este construit pe stuful din apa. Acesta contine de la 6 pana la 14 oua. S-au raportat cazuri in care rata Pochard cu creasta rosie a folosit cuibul altor pasari.

Perioada de incubatie dureaza intre 26 si 28 de zile. Puii de rata Pochard cu creasta rosie vor fi acoperiti de pene dupa 45-50 de zile de la iesirea din ou si tot atunci vor deveni independenti. Pe timpul noptii stau impreuna. Prima imperechere se va realiza la varsta de 1 an, uneori si la 2 ani.

 

rata-pochard-cu-creasta-rosie-in-zbor

Migratie

Rata Pochard cu creasta rosie este migratoare si partial migratoare. Majoritatea se deplaseaza spre 46 grade latitudine nordica, in vestul si centrul Europei, iar cele din nord de obicei raman in Elvetia. Exemplarele din Olanda migreaza in sud-estul Angliei in perioada de naparlire. Zonele in care rata Pochard cu creasta rosie isi petrece iarna sunt cele din Spania, sudul Frantei, Balcani, inclusiv Delta Dunarii, Turcia si alte tarmuri ale Marii Caspice. Reintoarcerea se realizeaza in februarie si martie, iar populatiile din nordul Europei isi reocupa teritoriile in aprilie si chiar mai.

Articole recomandate

Lup

Lup

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra