Musca tete se gaseste in Africa si Peninsula Arabica pana sub Tropicul Racului. Poate fi gasita in savane si in zonele umbrite de paduri in timpul sezonului secetos. Musca tete sta mereu in zonele joase, deoarece la temperaturi mai mici de 18 grade Celsius devine inactiva.
Musca tete include aproximativ 34 de specii impartite in trei genuri:
Morsitans (traieste in savana),
Fusca (traieste in paduri),
Palpalis (traieste in apropierea raurilor).
Musca tete are o lungime de 7.5-14 milimetri, fiind de culoare maronie, iar aripile se inchid sub forma de foarfeca. Indivizii maturi au gura specializata pentru a musca si suge sangele.
Femela musca tete este capabila sa se reproduca la o zi dupa iesirea din larva. Va elimina feromoni prin aripile sale pentru a atrage masculi. Imperecherea la musca tete dureaza aproximativ o ora, apoi femela musca tete va pastra embrionul in uter pana la dezvoltarea primului stadiu si puiul de musca tete va incepe sa traiasca in afara oului in timp ce e inca in uter.
Musca tete este o insecta diurna si activa la temperaturi intre 18-32 grade Celsius. Musca tete se hraneste in special cu sangele animalelor, printre care se numara bovinele si chiar hipopotamii. Femelele mananca mai mult pentru a sustine sarcina.
Glossina morsitans, numita si musca tete, este principalul transmitator al Trypanosoma brucei, agentul ce cauzeza boala somnului la oameni. Transmiterea apare atunci cand musca inteapa un animal infectat si contacteaza protozoarul in timp ce se hraneste cu sangele animalului. Odata ajuns in organismul mustei tete, se va divide si va fi pregatit sa fie transmis prin saliva. Dupa transmiterea la om, se va dezvolta o infectie locala ce va ajunge in sange. Sangele va transmite infectia la creier si fluidele spinale, iar infectia va ramane la acest nivel de unde va provoca boala degenerativa.
Boala somnului provocata de musca tete este o boala fatala si neglijata ce afecteaza o mare parte din Africa. Este transmisa de musca tete, ce poarta un parazit contactat de la un animal cu al carui sange s-a hranit. Musca tete este prezenta in aproximativ 36 de tari din Africa, punand peste 60 de milioane de oameni in pericol. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 50000-70000 de oameni contacteaza anual boala somnului.
Aceasta boala a fost aproape eliminata in anii 1960, insa epidemiile de boala somnului provocata de musca tete a revenit pe fondul situatiei de razboi, miscarile populatiilor si colapsul sistemului de sanatate din ultimii 20 de ani.
Parazitul care provoaca boala somnului este transmis la oameni prin intepatura mustei tete ce traieste in zonele umede si uscate.
Primul stadiu al bolii somnului nu prezinta simptome specifice, ci doar febra si slabiciune. Este dificil de diagnosticat boala somnului in acest stadiu, insa este usor de tratat. Daca nu se aplica tratament la acest nivel, corpul va fi invadat de paraziti, fiind afectat sistemul nervos central al persoanei, instalandu-se stadiul al doilea al bolii. Acest stadiu este caracterizat de confuzie, comportament violent sau convulsii. Un alt simptom care da si numele acestei boli este incapacitatea de a adormi noaptea, ci doar in timpul zilei. Netratata, boala somnului duce la coma si apoi moarte.
In prezent, cel mai folosit medicament pentru a trata boala somnului provocata de musca tete este un derivat al arsenicului, insa este un tratament dureros si potential fatal. Pacientii carora li s-a aplicat acest tratament il descriu ca fiind „foc in vene”, intre 5 si 20% dintre acesti pacienti mor in urma complicatiilor provocate de acest medicament.
Alte cercetari recente au oferit varianta unei combinatii de doua medicamente. Chiar daca aceasta este o varianta mai buna, nu este ideala. Tratamentul este dificil de aplicat si necesita o monitorizare atenta, lucru frecvent indisponibil in Africa sub-sahariana. Este nevoie de un efort major pentru a descoperi medicamentul inovativ care sa trateze boala somnului provocata de musca tete.
Fii foarte atent atunci cand calatoresti in Africa si in special in: Congo (peste 70% din cazurile de imbolnaviri se petrec in aceasta tara), Angola, Republica Centrafricana, Ciad, Sudan, Uganda, Camerun, Congo, Côte d’Ivoire, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Guineea, Malawi, Nigeria, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Benin, Bostwana, Burkina Faso, Burundi, Etiopia, Gambia, Ghana, Guinnea-Bissau, Kenya, Liberia, Mali, Mozambic, Namibia, Niger, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Swaziland, Togo.
Nu exista un medicament sau vaccin pentru a preveni infectarea cu boala somnului provocata de musca tete. Masurile preventive vor minimiza contactul cu musca tete:
-purtarea camasilor cu maneca lunga si a pantalonilor lungi, in culori neutre, asemanatoare cu mediul. Musca tete este atrasa de culorile foarte deschise sau foarte inchise si poate musca prin hainele usoare.
- inspectarea vehiculelor inainte de intra. Musca tete este atrasa de miscarea prafului provenit de la vehiculele aflate in miscare.
- evita tufisurile. Musca tete este mai putin activa in partea caniculara a zilei, insa va musca daca este deranjata.
- utilizeaza produse impotriva insectelor. Imbracamintea impregnata de aceste produse si aceste produse in sine nu au dovedit ca fiind eficiente impotriva mustei tete, insa vor preveni intepaturile altor insecte ce cauzeaza boala.