Nume | Nymphicus hollandicus |
Tara de origine | Australia |
Marime | 30-35 cm |
Nivel zgomot | Mai mult fluiera decat ciripesc |
Abilitatea de a invata sa vorbeasca | Ridicata |
Papagalii nimfa sunt pasari uimitoare, excelente pentru incepatori. Sunt pasari afectuoase care iți vor oferi bucurie.
Papagalul nimfa este cel mai mic membru din familia cacadu. Crescand pana la o marime moderata de aproximativ 33 cm in lungime, nimfa este predominant de culoare gri, avand o creasta tropicala in varful capului. Creasta este folosita frecvent in exprimarea starilor. Creasta papagalului nimfa tinde sa stea ridicata atunci cand este incantat, intinsa pe cap atunci cand este suparat sau agitat si cand sta intre cele doua poziții, adica oblic, se simte mai mult sau mai puțin mulțumit.
Comparativ cu cacadu, nimfa are pene care formeaza o coada lunga, reprezentand jumatate din lungimea totala. Minunatul papagal nimfa este originar din regiunile aride ale Australiei, fiindu-i favorabile atat zonele umede, cu arbusti, cat si cele de semi-desert.
In timp ce penajul papagalului nimfa este gri, au zone albe pe marginile exterioare ale aripilor, cercuri portocalii pe obraz care tind sa fie mai deschise la masculi decat la femele. Masculii nimfa au in general fața de culoare galbena sau alba.
La crescatori intalnim mai multe variații de culoare, in jur de 15, datorita mutațiilor efectuate de-a lungul generațiilor. Problema in majoritatea mutaților este chelia ce se dezvolta sub creasta papagalilor nimfa.
Femela sau mascul? Norocosule! Papagalul nimfa este unul dintre puținele specii dismorfice, adica masculii se diferențiaza de femele prin caracteristicile fizice. Si este foarte usor de aflat! Ca in cazul majoritații regnului animal, masculii au culori mult mai vibrante. Acelasi lucru se intampla si in lumea pasarilor. In cazul papagalilor nimfa, masculul este recunoscut in funcție de cap si coada. Capul masculului nimfa este in intregime galben, cu cercuri luminoase portocalii in obraji. Capul femelei nimfa este mai puțin interesant iar in obraji are pete mai puțin definite.
Papagalii nimfa sunt pasari afectuoase si sociabile. Majoritatea papagalilor nimfa sunt extrem de blanzi si docili, ceea ce ii face animale de companie foarte potrivite pentru un incepator. De asemenea, papagalii nimfa sunt cunoscuți ca fiind excelenți vorbitori, masculii sunt mai buni decat femelele din acest punct de vedere.
Inca un lucru pe care e bine sa-l stii despre nimfe este ca sunt pasari zgomotoase. Fluiera, ciripesc, suiera si chiar țipa atunci cand vor sa fie auzite sau cand doresc atenția ta. Nimfa nu este pasarea pe care s-o pui in colivie si de care sa uiți. Nimfa are nevoie si iți va cere afecțiune si timp, iar daca nu ii oferi aceste lucruri iți va arata ca este nefericita. Oricum, cu educația potrivita, iți poți invața nimfa sa nu mai fie la fel de galagioasa atat de des.
Problemele de comportament ca ciupitul pot aparea cand nimfa este speriata sau ii este teama. De asemenea, nimfa poate deveni morocanoasa cand nu beneficiaza de somnul necesar, vitamine sau timp petrecut in afara coliviei.
O buna modalitate de a construi o relație solida intre tine si nimfa ta este sa petreci timp in timp ce o educi. A educa o nimfa sa nu muste poate fi mai usor decat ai crezut.
Papagalii nimfa sunt cunoscuți ca avand ocazional teama de intuneric, iar acest lucru ii poate face sa se raneasca. Pentru a rezolva problema ii poți muta intr-o cusca mai mica pentru a nu mai avea spațiu in care sa raneasca, si le poți lasa o sursa de lumina.
Papagalii nimfa au nevoie de 12 ore de somn in fiecare noapte, fiind foarte important pentru sanatatea lor sa aiba un somn de calitate. Un somn bun incepe cu o colivie potrivita. Locuința ideala va fi curațata zilnic, iar apa si mancarea vor fi mereu proaspete. Prietenii nostri, papagalii nimfa, dezvolta rapid infecții de la apa murdara si hrana stricata.
Odata ce s-a trezit, nimfa este pregatita sa manance. O dieta bazata pe graunțe suplimentata zilnic cu fructe proaspete si legume o sa-i placa la nebunie! O dieta sanatoasa este cea care conține fructe de padure. Cu cat sunt mai verzi legumele, cu atat sunt mai sanatoase! Iți recomand spanac, fasole verde, mazare, porumb, cartof dulce. Chiar daca pasarea ta refuza aceste alimente, nu renunța! Nu uita ca o hrana sanatoasa iți pastreaza nimfa prietenoasa, activa si va trai intr-un mod sanatos.
Este mai bine sa cumperi colivia si celelalte obiecte inainte de a aduce nimfa acasa. In felul acesta le poți spala si pregati pentru noul tau papagal nimfa. Colivia nu ar trebui sa fie mai mica de 24x16x24 cm pentru o singura nimfa. Un lucru pe care e bine sa-l respecți este ca fiecare nimfa are nevoie sa aiba suficient spațiu sa-si intinda aripile fara sa atinga alte obiecte, iar coada sa nu atinga in mod constant barele coliviei. Aceasta ar trebui sa fie dreptunghiulara, cu suficiente bare orizontale. Una sau doua usi sunt suficiente si cu cat sunt mai mari cu atat mai bine. Acest lucru face curațarea coliviei mai confortabila, atat pentru tine cat si pentru nimfa ta.
Inainte de a-ți achiziționa nimfa, gaseste locul perfect pe colivie. Unei nimfe ii place sa cunoasca locul in care sta, de aceea evita sa muți colivia. Poziționeaza colivia langa fereastra pentru ca nimfa ta sa vada lumea exterioara si ritmul natural al zilei. Ai grija sa ții fereastra inchisa cand lasi colivia deschisa! O nimfa se supraincalzeste repede, asa ca nu o ține mult in soare.
Femela nimfa depune intre 4 si 7 oua la un interval de doua zile. In 18-21 de zile, tineri pui abia iesiți din ou, se vor maturiza in aproximativ 7-9 saptamani.