Nume | Ara macao |
Tara de origine | America Centrala si de Sud. |
Marime | Pana la 1 metru lungime |
Nivel zgomot | Ridicat |
Abilitatea de a invata sa vorbeasca | Foarte buna |
Papagalul stacojiu (rosu) este unul dintre cel mai fascinant papagal dintre toate speciile de Macaw. Ara macao este descris ca fiind magnific, frumos si uimitor, iar pentru altii fiind de prost gust.
Papagalul stacojiu ara macao este frumos, incisiv si inteligent. Acesta invata repede o multime de trucuri. Poate fi chiar talentat daca este invatat sa vorbeasca si este mai vorbaret decat papagalul ara albastru-auriu. Papagalul stacojiu poate invata 5-10 cuvinte sau chiar fraze. Ca toti papagalii din specia Macaw, papagalul stacojiu ciripeste tare si poate fi chiar galagios uneori.
Ara macao are o istorie lunga ca pasare de companie, incepand in anii 1100 alaturi de incasi.
Prima oara, papagalul stacojiu a fost descris in anul 1758. Acesta provenea din sudul Mexicului, statul Oazaca, Panama, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, Bolivia, Brazilia si Paraguay, Guyana, Guiana Franceza, insulele Trinidad si Tobago. Astazi, specia papagalului stacojiu este declarata pe cale de disparitie.
Papagalul ara macao stacojiu este o pasare mare, frumoasa si colorata. Dintre toate culorile penajului, predomina rosul, insa arata ca un curcubeu, deoarece rosul se continua cu galben pe aripi, devenind verde si apoi albastru. Coada papagalului stacojiu este lunga cu pene rosii si albastre, iar picioarele sunt inchise la culoare. Are fata de culoare crem. Irisul ochilor este galben, iar ciocul este gri inchis.
Papagalul ara stacojiu are dimensiuni mari. Lungimea corpului este de 85 de centimetri, cantareste aproximativ un kilogram si traieste in medie 60 de ani.
Un papagal stacojiu tanar va avea aceleasi culori ale penajului cu unul matur, sigura diferenta fiind lungimea mai mica a cozii si irisul de culoare maro.
Aceasta minunata pasare, papagalul ara macao stacojiu, iubeste joaca si interactiunea. Personalitatea papagalului stacojiu necesita multa socializare de la o varsta frageda. Are nevoie de consistenta si fermitate, mai ales la maturitate. Un papagal stacojiu bine educat este foarte sociabil, prietenos si va avea incredere in anumite persoane. In orice caz, papagalul ara stacojiu are nevoie de un stapan dedicat si determinat in mentinerea potentialului acestei pasari minunate.
In salbaticie, papagalul ara stacojiu mananca o varietate de seminte, nuci, fructe si vegetatia din varful copacilor. Exista produse speciale pentru hrana papagalilor ara macao si, in general, acestora le place sa manance alaturi de familie.
Papagalii ara macao stacojii sunt pasari ce consuma multa energie, de aceea au nevoie de o hrana de buna calitate, bogata in uleiuri si calorii.
Este indicat ca hrana sa sa fie variata pentru a nu se plictisi. Este bine daca ii dai produse speciale pentru papagalul stacojiu, dar si legume, fructe, graunte si seminte.
Ca supliment ii poti da mere, pere, prune, cirese, struguri, portocale, banane, mango, papaya si chiar fructe de padure. Dintre legume, e bine sa-i dai morcovi, cartofi dulci, castraveti, dovlecei, frunze de culoare verde inchis. Este contraindicat sa manance avocado deoarece este toxic pentru pasari.
Este important ca papagalul ara stacojiu sa aiba in permanenta apa proaspata la dispozitie.
Cusca necesita curatare zilnica, indepartarea obiectelor murdare (jucarii, suporturi), spalarea si dezinfectarea lor. Podeaua trebuie spalata si dezinfectata saptamanal, iar obiectele vechi si uzate trebuie inlocuite anual cu altele noi.
Un papagal ara stacojiu bine ingrijit se va imbolnavi rar. Poate dezvolta o boala sau o poate contacta din mediu. Iata cateva semne vizibile de boala la papagalul stacojiu: penaj ciufulit, apatie, aripi cazute, corp tremurand, schimbari neobisnuite ale dispozitiei, scaderea poftei de mancare, smulgerea penajului, ochii partial inchisi sau inlacrimati, umflarea pleoapelor, iritare, dificultati de respiratie, salivatie execesiva, orice schimbare a materiilor fecale fara a-i schimba hrana.
Papagalul stacojiu are nevoie de o cusca spatioasa, de aproximativ 0,75-1 metru inaltime si suficient de larga astfel incat sa nu atinga cu penele intinse grilajul custii. De asemenea, este important sa aiba suficient loc de miscare in cusca. Papagalul ara stacojiu este puternic si se pricepe sa deschida custi sau sa mestece barele ei, de aceea este important ca aceasta sa fie durabila.
Un papagal stacojiu de dimensiuni mari are nevoie de cel putin 2-3 ore zilnic sa iasa din cusca.
Este bine ca papagalul stacojiu sa aiba in cusca sa jucarii, fructe, suporturi pe care sa se urce, recipiente curate cu hrana si apa, iar in acelasi timp sa-i ramana suficient spatiu pentru miscare.
Papagalul stacojiu nu poate fi diferentiat din punct de vedere al genului, nu exista nici un indiciu vizibil pentru a stabili daca este femela sau mascul.
Un cuib este format din doua sau trei oua ce vor fi clocite timp de 28 de zile. Puii de papagal stacojiu vor fi acoperiti de pene abia la 3 luni dupa iesirea din ou. In perioada imperecherii , parintii trebuie sa fie hraniti cu seminte bogate in uleiuri, ca cele de floarea soarelui si o varietate de legume verzi.