Standard rasa | |
Nume | Strut |
Greutate | 181 kg |
Inaltime | 3 m |
Culoare | Negru, maro, gri |
Capacitate la nastere | 3-5 pui |
Speranta de viata | 30-50 de ani |
Strutul este o pasare nezburatoare, construita pentru a alerga. Este ecea mai rapida specie de pasare, atingand 64 km/ora, avand un pas ce atinge 3-5 metri lungime. Strutul poate alerga timp indelungat cu viteza de 48 km/ora, ajutandu-l sa scape de pradatori. Strutul este cea mai mare si mai grea pasare, atingand greutatea de 181 kilograme si inaltimea de 3 metri.
Femela strut are penajul de culoare maro sau gri, iar masculul este negru cu varful aripilor alb. Picioarele au 2 degete, insa sunt si rase care au trei sau patru degete. Fiecare degete are gheare masurand 10 centimetri lungime, folosite in aparare.
Strutul este o pasare omnivora, hrana sa constand in mare parte din frunze, seminte si radacini, insa ocazional mai mananca si insecte, chiar soparle. Poate sa manance lucruri pe care alte pasari nu le pot digera deoarece intestinul lor este lung si poate absorbi nutrientii. Pipota strutului, impreuna cu pietrisul si nisipul ingerat, ajuta la macinarea alimentelor ingerate.
Strutul este o pasare sociala care sta in grupuri de pana la 100 de exemplare, insa cel mai des grupurile numara aproximativ 10 exemplare. Grupul are o ierarhie, avand in frunte un mascul dominant care apara teritoriul si o femela dominanta.
In timpul perioadei de imperechere, masculul strut isi foloseste penajul pentru a atrage femelele . Se va lasa la pamant si va incepe sa se unduiasca astfel incat sa impresioneze femela. Daca acesteia ii va placea spectacolul, se va imperechea cu el.
Atat femela cat si masculul strut impart sarcina de a incuba ouale si a avea grija de pui. Fiecare femela va depune 3-5 oua intr-un cuib. Perioada de incubatie dureaza 40 de zile. La cateva zile dupa iesirea din ou, puii vor parasi cuibul. Parintii isi vor tine puii sub aripile lor, la propriu, pentru a-i apara de soare, caldura si pradatori.
Strutul traieste 30-40 de ani, iar altii traiesc chiar 50 de ani.
Inainte de 1950, strutul se gasea doar in Africa, sud-vestul Asiei, Peninsula Arabica. Astazi, strutul poate fi gasit pe toate continentele in fermele de crestere a strutilor.
Fiind o pasare care nu zboara, strutul are o multime de pradatori in Africa, printre care se numara: ghepardul, leul, leopardul, cainele salbatic african, hiena.
Exista fosile ale strutilor datand de acum cateva milioane de ani. Acest lucru le face sa fie creaturi foarte interesante si studiate. Multi oameni de stiinta cred ca evolutia a produs schimbari in infatisarea lor, permitadu-le sa se apere de pradatori.
Lovitura de picior a unui strut este atat de puternica incat poate sa ucida un leu.
Strutul nu-si ingroapa capul in nisip. Daca un pradator ii ameninta cuibul, acesta se va culca la pamant, si isi va intinde capul pe pamant incercand sa nu iasa in evidenta. Doar corpul sau este vizibil si vazut de la distanta pare ca si-a ingropat capul in pamant.
Strutul depune cel mai mare ou de pe pamant, cantarind 1.3 kilograme si masurand 15 centimetri diametru. Un ou de strut este echivanletul a douazeci de gaina.
Nu are glande speciale ce protejeaza penele, asa ca se va uda atunci cand ploua.
Are cel mai mare ochi dintre toate animalele ce traiesc pe pamant – 5 centimetri diametru.
Masculul avertizeaza turma de apropierea unui pericol printr-un sunet ce seamana cu racnetul unui leu.
Vizionati cele doua filmulete amuzante cu struti Strutii curiosi.