Standard rasa | |
Nume | Piemontese |
Tara de origine | Nordul Italiei |
Greutate | 550-600 |
Vaca Piemontese este originara din nordul Italiei, din regiunea Piemonte, o zona protejata de muntii Alpi. Este mai des intalnita in provinciile Asti, Cuneo si Torino, unde s-a si dezvoltat acum mai bine de 200 de ani. Deoarece era docila, vaca Piemontese era preferata de taranii italieni pentru muncile agricole si tractiune.
Rasa s-a dezvoltat prin selectie naturala si apoi prin procesul normal de domesticire a raselor locale de vaci. In anul 1886, aceasta rasa a starnit curiozitatea mai multor crescatori si fermieri, care erau atrasi de constitutia robusta si stratul dublu de muschi, caracteristic raselor de vaci folosite pentru productia de carne.
Dupa acest an, rasa Piemontese a fost supusa unui amplu program de selectie si imbunatatire, pentru cresterea productiei.
In general, vaca din rasa Piemontese este masiva, cu un corp robust si un strat dublu de muschi. Corpul este acoperit de par si piele de culoare alba spre gri deschis. Este un animal de talie mijlocie, cu o structura osoasa fina, insa foarte musculoasa. La maturitate, vacile ajung la greutatea de 550-600 de kilograme. La nastere, viteii au o greutate de 40-50 de kilograme.
Principala caracteristica a acestor vaci este stratul dublu de muschi, ceea ce reprezinta garantia calitatii carnii pe care o ofera.
Vaca Piemontese este foarte docila si fertila, cu instincte materne foarte bine dezvoltate. Produce si o cantitate mare de lapte, care este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a viteilor.
Aceasta vaca asimileaza foarte rapid hrana consumata, pe care o transforma rapid in muschi.
Vaca din rasa Piemontese este crescuta atat pentru productia de lapte, cat si pentru productia de carne. Laptele acestei vaci este folosit in special pentru prepararea de branzeturi, iar carnea este un produs premium, de foarte buna calitate.
Deoarece hrana consumata este rapid metabolizata in muschi, carnea produsa de vaca Piemontese este mai saraca in grasimi. In plus, are si o cantitate mai mica de calorii, este bogata in proteine si acizi grasi omega 3.
Laptele produs de vaca Piemontese este folosit pentru productia de branzeturi locale. Cele mai apreciate branzeturi sunt Castelmagno, Bra, Raschera si Tome.